30 °C Budapest

MOL: indul a gázüzletág értékesítése (2.)

Pénzcentrum
2004. február 13. 08:14

A MOL a gyorsjelentéssel párhuzamosan bejelentette, hogy ajánlatokat kér be a gáztársaságok részleges értékesítésére. A rendelkezésre álló információ meglehetősen csekély. A korábban nyilvánosságra került információk szerint a MOL igazgatósága egyedi döntést hoz (hozott?, fog hozni?) az egyes tevékenységek (tárolás, szállítás-rendszerirányítás, kereskedelem) értékesítéséről, illetve megtartásáról.

A törvényi szabályozás értelmében a MOL számára a szállítás-rendszeriárnyításban kötelező megtartani 25%+1 részvényt, a másik két leánycég eladásáról szabadon dönthet.
A tavaly ősszel kihirdetett rendeletek szerint a tárolás 10%-os, a szállítás 8.5%-os tőkearányos megtérülést érhet el a hatóságilag meghatározott árakkal. A kereskedelem terén az árazás piaci alapra került.

A MOL december 31.-vel kiszervezte 100%-os tulajdonú leánycégekbe a gázeszközöket, s az eszközök piaci értékre való felértékelése megtörtént. (Elismert eszközérték: 287 mrd Ft.)

A MOL számára a következő kérdésekre a közeljövőben mindenképpen választ kell adni:
-a három területből melyeket kívánja értékesíteni
-az értékesítés által felszabadított tőkét hogyan kívánja befektetni, hogy az a 2004-től már nyereséget hozó gáztevékenység megtérülésénél nagyobb hozamot eredményezzen

(Ezen információk nélkül a jelenlegi bejelentés részvényesi oldalról nehezen értékelhető.)

MOL közlemény:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A MOL Rt. bejelenti, hogy Igazgatósága felhatalmazta a társaság menedzsmentjét ajánlatok bekérésére a három kiszervezett gáztársaság (Földgáztároló Rt, Földgázszállító Rt, Földgázellátó Rt) esetleges részbeni értékesítésével és partnerbevonásával kapcsolatban. A MOL földgázkitermeléshez kapcsolódó eszközei nem részei a folyamatnak. Az ajánlatok benyújtására várhatóan az ilyen jellegű tranzakcióknál szokásos átvilágítást követően kerül sor. A folyamat során a MOL tanácsadója a JP Morgan.

A folyamattal kapcsolatban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az alábbiakat mondta: "A gázszabályozás utóbbi időben történt változásait követően most jött el az ideje annak, hogy feltárjuk a MOL azon stratégiai lehetőségeit, amelyek által a gázüzlettel kapcsolatos befektetések értékét és ezáltal a teljes vállalati értéket maximalizálhatjuk."

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?