MOL: indul a gázüzletág értékesítése (2.)

Pénzcentrum
2004. február 13. 08:14

A MOL a gyorsjelentéssel párhuzamosan bejelentette, hogy ajánlatokat kér be a gáztársaságok részleges értékesítésére. A rendelkezésre álló információ meglehetősen csekély. A korábban nyilvánosságra került információk szerint a MOL igazgatósága egyedi döntést hoz (hozott?, fog hozni?) az egyes tevékenységek (tárolás, szállítás-rendszerirányítás, kereskedelem) értékesítéséről, illetve megtartásáról.

A törvényi szabályozás értelmében a MOL számára a szállítás-rendszeriárnyításban kötelező megtartani 25%+1 részvényt, a másik két leánycég eladásáról szabadon dönthet.
A tavaly ősszel kihirdetett rendeletek szerint a tárolás 10%-os, a szállítás 8.5%-os tőkearányos megtérülést érhet el a hatóságilag meghatározott árakkal. A kereskedelem terén az árazás piaci alapra került.

A MOL december 31.-vel kiszervezte 100%-os tulajdonú leánycégekbe a gázeszközöket, s az eszközök piaci értékre való felértékelése megtörtént. (Elismert eszközérték: 287 mrd Ft.)

A MOL számára a következő kérdésekre a közeljövőben mindenképpen választ kell adni:
-a három területből melyeket kívánja értékesíteni
-az értékesítés által felszabadított tőkét hogyan kívánja befektetni, hogy az a 2004-től már nyereséget hozó gáztevékenység megtérülésénél nagyobb hozamot eredményezzen

(Ezen információk nélkül a jelenlegi bejelentés részvényesi oldalról nehezen értékelhető.)

MOL közlemény:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A MOL Rt. bejelenti, hogy Igazgatósága felhatalmazta a társaság menedzsmentjét ajánlatok bekérésére a három kiszervezett gáztársaság (Földgáztároló Rt, Földgázszállító Rt, Földgázellátó Rt) esetleges részbeni értékesítésével és partnerbevonásával kapcsolatban. A MOL földgázkitermeléshez kapcsolódó eszközei nem részei a folyamatnak. Az ajánlatok benyújtására várhatóan az ilyen jellegű tranzakcióknál szokásos átvilágítást követően kerül sor. A folyamat során a MOL tanácsadója a JP Morgan.

A folyamattal kapcsolatban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az alábbiakat mondta: "A gázszabályozás utóbbi időben történt változásait követően most jött el az ideje annak, hogy feltárjuk a MOL azon stratégiai lehetőségeit, amelyek által a gázüzlettel kapcsolatos befektetések értékét és ezáltal a teljes vállalati értéket maximalizálhatjuk."

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?