MOL: indul a gázüzletág értékesítése (2.)

Pénzcentrum
2004. február 13. 08:14

A MOL a gyorsjelentéssel párhuzamosan bejelentette, hogy ajánlatokat kér be a gáztársaságok részleges értékesítésére. A rendelkezésre álló információ meglehetősen csekély. A korábban nyilvánosságra került információk szerint a MOL igazgatósága egyedi döntést hoz (hozott?, fog hozni?) az egyes tevékenységek (tárolás, szállítás-rendszerirányítás, kereskedelem) értékesítéséről, illetve megtartásáról.

A törvényi szabályozás értelmében a MOL számára a szállítás-rendszeriárnyításban kötelező megtartani 25%+1 részvényt, a másik két leánycég eladásáról szabadon dönthet.
A tavaly ősszel kihirdetett rendeletek szerint a tárolás 10%-os, a szállítás 8.5%-os tőkearányos megtérülést érhet el a hatóságilag meghatározott árakkal. A kereskedelem terén az árazás piaci alapra került.

A MOL december 31.-vel kiszervezte 100%-os tulajdonú leánycégekbe a gázeszközöket, s az eszközök piaci értékre való felértékelése megtörtént. (Elismert eszközérték: 287 mrd Ft.)

A MOL számára a következő kérdésekre a közeljövőben mindenképpen választ kell adni:
-a három területből melyeket kívánja értékesíteni
-az értékesítés által felszabadított tőkét hogyan kívánja befektetni, hogy az a 2004-től már nyereséget hozó gáztevékenység megtérülésénél nagyobb hozamot eredményezzen

(Ezen információk nélkül a jelenlegi bejelentés részvényesi oldalról nehezen értékelhető.)

MOL közlemény:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A MOL Rt. bejelenti, hogy Igazgatósága felhatalmazta a társaság menedzsmentjét ajánlatok bekérésére a három kiszervezett gáztársaság (Földgáztároló Rt, Földgázszállító Rt, Földgázellátó Rt) esetleges részbeni értékesítésével és partnerbevonásával kapcsolatban. A MOL földgázkitermeléshez kapcsolódó eszközei nem részei a folyamatnak. Az ajánlatok benyújtására várhatóan az ilyen jellegű tranzakcióknál szokásos átvilágítást követően kerül sor. A folyamat során a MOL tanácsadója a JP Morgan.

A folyamattal kapcsolatban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az alábbiakat mondta: "A gázszabályozás utóbbi időben történt változásait követően most jött el az ideje annak, hogy feltárjuk a MOL azon stratégiai lehetőségeit, amelyek által a gázüzlettel kapcsolatos befektetések értékét és ezáltal a teljes vállalati értéket maximalizálhatjuk."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm