23 °C Budapest

Trigránit: drága döntést hozott a kormány - számos megválaszolatlan kérdés a tranzakció kapcsán

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:24

A Demján Sándor irányítása alatt álló Trigránit Rt. szerint a kormány a drágább megoldást választotta az M5-ös autópálya matricássá tételére és továbbépítésére - írja a Népszabadság. A Trigránit szerint ők összességében 500 millió euróval alacsonyabb árú ajánlatot tettek.

Trigránit a Deutsche Bankkal együttműködve még Karácsony előtt tett ajánlatott a GKM-nek az M5-ös autópálya kivásárlására, továbbépítésére és 25 éven keresztül történő üzemeltetésére, karbantartására. A Trigránit szerint megoldásuk olcsóbb lett volna és szintén garantálta volna a Szegedig tartó szakasz 2005. végéig történő megépítését.

Trigránit javaslata az volt, hogy az állam ( a Deutsche Bank hiteléből) vásárolja meg az AKA-t, majd ez követően írjon ki pályázatot az autópálya megvásárlására, üzemeltetésére, karbantartására és továbbépítésére. A Trigránit a nyilvános pályázat esetében is tartotta volna kötelező ajánlatát.

Megj: elképzelhető, hogy az 500 millió eurós összeg, a 17, illetve 24 milliárdos bérleti díjak figyelembe vételével került kalkulásra, s nem számolt az opcióval

Az autópálya megvásárlása még további kérdéseket is felvet
1. Az opció keretében mekkora összegért vásárolhatja meg az állam az AKA 60%-át (egy magas összeg akár drámává is derogálhatja a sikertörténetként aposztrofált tranzakciót/ mindenképpen élni kell az opcióval, mivel 2006 után az évi 24 milliárd forintos bérleti díj nehezen vállalható)
2. Jövőre mennyivel emelkednek a matricák árai (a GKM már most emelt volna)
3. A M5-ös továbbépítésének 94 milliárd forintos költségéből, mennyi a rejtett, a finanszírozás másik ágát képező összeg. (ha sík terepen egy hosszú egybefüggő szakaszon ennyiből tudunk építkezni, akkor azon el kellene gondolkozni) Ez sajnos a közbeszerzés hiánya miatt soha nem derül ki. (a közbeszerzés mellőzésére nem megfelelő indok a szűkös határidő, egyrészt mivel a 2005. december 31-ét bele lehet foglalni a pályázati kiírásba, másrészt mert a közbeszerzési eljárás előkészítését el lehetett volna kezdeni az AKA tárgyalások alatt)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek ellenére szívből örülünk annak, hogy az M5-ös matricássá tételével az ország egy jelentős része számára új távlatok nyílnak meg. A kormányzati szándék mindenképpen pozitív (csillagos ötös), az előzetes kommunikáció és a megvalósítás azonban jószándék esetén is max. csak elégséges minősítést érdemel

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?