22 °C Budapest

Trigránit: drága döntést hozott a kormány - számos megválaszolatlan kérdés a tranzakció kapcsán

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:24

A Demján Sándor irányítása alatt álló Trigránit Rt. szerint a kormány a drágább megoldást választotta az M5-ös autópálya matricássá tételére és továbbépítésére - írja a Népszabadság. A Trigránit szerint ők összességében 500 millió euróval alacsonyabb árú ajánlatot tettek.

Trigránit a Deutsche Bankkal együttműködve még Karácsony előtt tett ajánlatott a GKM-nek az M5-ös autópálya kivásárlására, továbbépítésére és 25 éven keresztül történő üzemeltetésére, karbantartására. A Trigránit szerint megoldásuk olcsóbb lett volna és szintén garantálta volna a Szegedig tartó szakasz 2005. végéig történő megépítését.

Trigránit javaslata az volt, hogy az állam ( a Deutsche Bank hiteléből) vásárolja meg az AKA-t, majd ez követően írjon ki pályázatot az autópálya megvásárlására, üzemeltetésére, karbantartására és továbbépítésére. A Trigránit a nyilvános pályázat esetében is tartotta volna kötelező ajánlatát.

Megj: elképzelhető, hogy az 500 millió eurós összeg, a 17, illetve 24 milliárdos bérleti díjak figyelembe vételével került kalkulásra, s nem számolt az opcióval

Az autópálya megvásárlása még további kérdéseket is felvet
1. Az opció keretében mekkora összegért vásárolhatja meg az állam az AKA 60%-át (egy magas összeg akár drámává is derogálhatja a sikertörténetként aposztrofált tranzakciót/ mindenképpen élni kell az opcióval, mivel 2006 után az évi 24 milliárd forintos bérleti díj nehezen vállalható)
2. Jövőre mennyivel emelkednek a matricák árai (a GKM már most emelt volna)
3. A M5-ös továbbépítésének 94 milliárd forintos költségéből, mennyi a rejtett, a finanszírozás másik ágát képező összeg. (ha sík terepen egy hosszú egybefüggő szakaszon ennyiből tudunk építkezni, akkor azon el kellene gondolkozni) Ez sajnos a közbeszerzés hiánya miatt soha nem derül ki. (a közbeszerzés mellőzésére nem megfelelő indok a szűkös határidő, egyrészt mivel a 2005. december 31-ét bele lehet foglalni a pályázati kiírásba, másrészt mert a közbeszerzési eljárás előkészítését el lehetett volna kezdeni az AKA tárgyalások alatt)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezek ellenére szívből örülünk annak, hogy az M5-ös matricássá tételével az ország egy jelentős része számára új távlatok nyílnak meg. A kormányzati szándék mindenképpen pozitív (csillagos ötös), az előzetes kommunikáció és a megvalósítás azonban jószándék esetén is max. csak elégséges minősítést érdemel

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?