Trigránit: drága döntést hozott a kormány - számos megválaszolatlan kérdés a tranzakció kapcsán

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:24

A Demján Sándor irányítása alatt álló Trigránit Rt. szerint a kormány a drágább megoldást választotta az M5-ös autópálya matricássá tételére és továbbépítésére - írja a Népszabadság. A Trigránit szerint ők összességében 500 millió euróval alacsonyabb árú ajánlatot tettek.

Trigránit a Deutsche Bankkal együttműködve még Karácsony előtt tett ajánlatott a GKM-nek az M5-ös autópálya kivásárlására, továbbépítésére és 25 éven keresztül történő üzemeltetésére, karbantartására. A Trigránit szerint megoldásuk olcsóbb lett volna és szintén garantálta volna a Szegedig tartó szakasz 2005. végéig történő megépítését.

Trigránit javaslata az volt, hogy az állam ( a Deutsche Bank hiteléből) vásárolja meg az AKA-t, majd ez követően írjon ki pályázatot az autópálya megvásárlására, üzemeltetésére, karbantartására és továbbépítésére. A Trigránit a nyilvános pályázat esetében is tartotta volna kötelező ajánlatát.

Megj: elképzelhető, hogy az 500 millió eurós összeg, a 17, illetve 24 milliárdos bérleti díjak figyelembe vételével került kalkulásra, s nem számolt az opcióval

Az autópálya megvásárlása még további kérdéseket is felvet
1. Az opció keretében mekkora összegért vásárolhatja meg az állam az AKA 60%-át (egy magas összeg akár drámává is derogálhatja a sikertörténetként aposztrofált tranzakciót/ mindenképpen élni kell az opcióval, mivel 2006 után az évi 24 milliárd forintos bérleti díj nehezen vállalható)
2. Jövőre mennyivel emelkednek a matricák árai (a GKM már most emelt volna)
3. A M5-ös továbbépítésének 94 milliárd forintos költségéből, mennyi a rejtett, a finanszírozás másik ágát képező összeg. (ha sík terepen egy hosszú egybefüggő szakaszon ennyiből tudunk építkezni, akkor azon el kellene gondolkozni) Ez sajnos a közbeszerzés hiánya miatt soha nem derül ki. (a közbeszerzés mellőzésére nem megfelelő indok a szűkös határidő, egyrészt mivel a 2005. december 31-ét bele lehet foglalni a pályázati kiírásba, másrészt mert a közbeszerzési eljárás előkészítését el lehetett volna kezdeni az AKA tárgyalások alatt)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek ellenére szívből örülünk annak, hogy az M5-ös matricássá tételével az ország egy jelentős része számára új távlatok nyílnak meg. A kormányzati szándék mindenképpen pozitív (csillagos ötös), az előzetes kommunikáció és a megvalósítás azonban jószándék esetén is max. csak elégséges minősítést érdemel

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm