14 °C Budapest

Trigránit: drága döntést hozott a kormány - számos megválaszolatlan kérdés a tranzakció kapcsán

Pénzcentrum
2004. február 12. 09:24

A Demján Sándor irányítása alatt álló Trigránit Rt. szerint a kormány a drágább megoldást választotta az M5-ös autópálya matricássá tételére és továbbépítésére - írja a Népszabadság. A Trigránit szerint ők összességében 500 millió euróval alacsonyabb árú ajánlatot tettek.

Trigránit a Deutsche Bankkal együttműködve még Karácsony előtt tett ajánlatott a GKM-nek az M5-ös autópálya kivásárlására, továbbépítésére és 25 éven keresztül történő üzemeltetésére, karbantartására. A Trigránit szerint megoldásuk olcsóbb lett volna és szintén garantálta volna a Szegedig tartó szakasz 2005. végéig történő megépítését.

Trigránit javaslata az volt, hogy az állam ( a Deutsche Bank hiteléből) vásárolja meg az AKA-t, majd ez követően írjon ki pályázatot az autópálya megvásárlására, üzemeltetésére, karbantartására és továbbépítésére. A Trigránit a nyilvános pályázat esetében is tartotta volna kötelező ajánlatát.

Megj: elképzelhető, hogy az 500 millió eurós összeg, a 17, illetve 24 milliárdos bérleti díjak figyelembe vételével került kalkulásra, s nem számolt az opcióval

Az autópálya megvásárlása még további kérdéseket is felvet
1. Az opció keretében mekkora összegért vásárolhatja meg az állam az AKA 60%-át (egy magas összeg akár drámává is derogálhatja a sikertörténetként aposztrofált tranzakciót/ mindenképpen élni kell az opcióval, mivel 2006 után az évi 24 milliárd forintos bérleti díj nehezen vállalható)
2. Jövőre mennyivel emelkednek a matricák árai (a GKM már most emelt volna)
3. A M5-ös továbbépítésének 94 milliárd forintos költségéből, mennyi a rejtett, a finanszírozás másik ágát képező összeg. (ha sík terepen egy hosszú egybefüggő szakaszon ennyiből tudunk építkezni, akkor azon el kellene gondolkozni) Ez sajnos a közbeszerzés hiánya miatt soha nem derül ki. (a közbeszerzés mellőzésére nem megfelelő indok a szűkös határidő, egyrészt mivel a 2005. december 31-ét bele lehet foglalni a pályázati kiírásba, másrészt mert a közbeszerzési eljárás előkészítését el lehetett volna kezdeni az AKA tárgyalások alatt)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindezek ellenére szívből örülünk annak, hogy az M5-ös matricássá tételével az ország egy jelentős része számára új távlatok nyílnak meg. A kormányzati szándék mindenképpen pozitív (csillagos ötös), az előzetes kommunikáció és a megvalósítás azonban jószándék esetén is max. csak elégséges minősítést érdemel

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20