7 °C Budapest

Expanzióban a CIB: kiugró mérlegfőösszeg bővülés; miért mérsékelt az eredmény bővülése?

Pénzcentrum
2004. február 11. 12:05

Első ránézésre ellentmondásos eredményekről számolt be Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója ma délelőtt a bank 2003. évi eredményeiről szóló tájékoztatóján. A CIB Bank előzetesen auditált IFRS (nemzetközi szabvány) szerinti konszolidált mérlegfőösszege hatalmas mértékben, 27.9%-kal bővülve meghaladta az ezer mrd Ft-ot (1,068 mrd Ft), az adózás utáni eredmény azonban csupán 10%-kal bővült a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS szerint 10.839 mrd Ft-ra, Magyar Számviteli Szabványok szerint 9.539 Ft-ra). A mérlegfőösszeg bővülés mértékéhez képesti szolid eredménynövekedés oka a céltartalékok több mint megduplázódása volt, mely az egyedi céltartalékok mellett a jelentősebb általános portfoliora (pl. lízing) megképzett céltartalékoknak volt köszönhető. A mérlegfőösszeg 28%-os növekedése mögött Farkas Ádám elmondása szerint több folyamat áll, mely a bank többlábon állását bizonyítja. A működési eredmény 26%-os növekedése ellenére a céltartalék képzés 127%-kal haladta meg a tavalyi értéket, így az adózás előtti eredmény növekedése már csupán 5.5%-os volt.

A nettó kamatbevételek 28%-kal emelkedtek, a mérlegfőösszeg bővülésével arányosan.
A lízing cég által fizetett jutalékszint jelentős megugrása mögött Farkas Ádám elmondása szerint pozitív tényező áll, jelesül a lízingcég üzletiaktivitásának jelentős bővülése, mely más fronton javította az eredményt.

A bank működési költségei 15.9%-kal, a mérlegfőösszeg és bevétel növekedéstől elmaradó mértékben nőttek. A személyi költségek növekedése 18.1%-os volt, mely mögött egy hasonló arányú, több mint 200 fős jelentős létszámbővülés állt. Ennek jelentős része a korábban outsource-olt call center több mint 100 fős létszámának bankba történő beemelése volt.

A CIB költséghatékonysági mutatója így is 60% alá csökkent (59.5%), mely kifejezetten kedvező hatékonyságot jelent.

A CIB tavalyi expanziója több lábon is állt. A projekt finanszírozás állománya több mint másfélszeresével bővült tavaly (74 mrd Ft), míg a normál vállalati (kkv) hitelezés bővülése is 20%-os volt (470 mrd Ft), a fiókhálózat aktivitásának köszönhetően. A vállalati ügyfél állomány 23%-kal nőtt, s közel 35 ezer ügyfelet jelentett. A kkv üzletág hitelállomány a tavalyi szinthez képest közel megduplázódott, s meghaladta az 52 mrd Ft-ot, s a kkv betétállomány is közel 27%-kal nőtt.

A lakossági üzletág hitelállományának bővülése 85%-os volt (47.7 mrd Ft), a lízingfinanszírozás bővülése pedig 75%-os volt, s éves szinten a tőkekihelyezés meghaladta a 125 mrd Ft-ot! A CIB konszolidált lakossági ügyfél állománya 57%-kal bővült tavaly, s megközelítette a 250 ezer főt (243.5 ezer fő). Ez a létszám Farkas Ádám szerint megalapozza a CIB későbbi sikeres lakossági banki tevékenységét.

A piaci trendeknekmegfelelően tavaly az ügyfél betét állomány mindössze 5.3%-kal nőtt, a betétállomány azonban 2004-ben Farkas Ádám szerint jelentős mértékben bővülni fog, a megtakarítások mértéke jelentősen emelkedhet.

A lakáshitelpiac Farkas Ádám szerint idén egy egyensúlyi állapotba fog kerülni, a dinamika mérséklődésének mértékére azonban egyelőre még nem adott becslést.

Farkas Ádám szót ejtett a CIB Internet Bank sikereiről is. A CIB internetes bankját újra az év bankjának választották, s ez az ügyfélszámnövekedésében is jelentkezett. Az internetes ügyfélszám tavaly több mint megduplázódott (31,958 fő), s ebből 24 ezer fő fölött volt a lakossági ügyfelek száma.

Az internet bankon keresztül bonyolított forgalom 2003-ban elérte az 50 mrd Ft-ot. Az elért eredmények Farkas Ádám szerint igazolják a CIB internetes fejlesztéseinek sikerességét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A CIB Lízing Csoport tavaly a lízingpiaci kihelyezések terén egyértelmű első volt, több mint 30%-kal magasabb tőkekihelyezés állománnyal, mint a második helyezett K&H Lízing. A CIB Lízing Csoport adózott eredménye 2003-ban 3.64 mrd Ft, mely 50.9%-kal haladja meg a tavalyi szintet.

A lízing tevékenység megoszlása a CIB Lízingnél a többi lízing céghez képest diverzifikált. A személy- és kishaszon gépjármű finanszírozás a teljes állomány 59%-át teszi ki, szemben a piac 74%-os szintjével. A tehergépjármű finanszírozás 12%-os volt, a flotta és gép finanszírozás 11%, az ingatlan finanszírozás pedig a teljes összeg 6%-át teszik ki a CIB-nél.
Farkas Ádám külön kiemelte, hogy a lízing portfólió mögött a korábbiakhoz képest szigorúbb céltartalékolási politika lépett életbe, ezért Farkas Ádám szerint a lízingcég portfóliója stabil és biztonságos.

A CIB Alapkezelő által kezelt vagyon mértéke összességében 24.6%-kal nőtt, ezen belül azonban a befektetési alapokban kezelt vagyon 12.3%-kal visszaesett 23 mrd Ft-ra (a portfolio kezelt vagyon növekedése viszont közel 5-szörös volt az OBA vagyonkezelési megbízás elnerése miatt).

A megemelt céltartalék állomány teljes hitelállományhoz képesti aránya a tavalyi 1.29%-ról 1.56%-ra nőtt.

A CIB magas hitel expanziójához képest is lényegesen nagyobb mértékben nőtt tehát a CIB konszolidált céltartalék állománya. A jelentős céltartalék állomány növekedés oka Farkas Ádám indoklása szerint a portfolio hitel állomány növekedése volt, s pl. a lízing és a lakossági hitel állományra jelentősebb mértékű céltartalékot képzett a CIB. A Dunaferr-re és a DAM-ra a 2002-es szinthez képest számottevően eltérő mértékű céltartalék képzés nem történt. Az egyedi céltartalékok növekedésének részleteit Farkas Ádám üzleti titok miatt nem árulta el.

A 2004-es tervekről szólva Farkas Ádám elmondta, hogy jelentős növekedést terveznek az idei évben is. A lakossági stratégia implementációja, gyakorlatba átültetése az idén már kifelé is látványosabban fog jelentkezni. Budapesten és környékén a CIB az elkövetkező két évben több mint 25 fiókot kíván nyitni, partneri együttműködések oldalán is előre kíván lépni a CIB, s volumenekben és jövedelmezőségben is előre kíván lépni a bank.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem