32 °C Budapest

Expanzióban a CIB: kiugró mérlegfőösszeg bővülés; miért mérsékelt az eredmény bővülése?

Pénzcentrum
2004. február 11. 12:05

Első ránézésre ellentmondásos eredményekről számolt be Farkas Ádám, a CIB Bank vezérigazgatója ma délelőtt a bank 2003. évi eredményeiről szóló tájékoztatóján. A CIB Bank előzetesen auditált IFRS (nemzetközi szabvány) szerinti konszolidált mérlegfőösszege hatalmas mértékben, 27.9%-kal bővülve meghaladta az ezer mrd Ft-ot (1,068 mrd Ft), az adózás utáni eredmény azonban csupán 10%-kal bővült a nemzetközi számviteli szabványok szerint (IFRS szerint 10.839 mrd Ft-ra, Magyar Számviteli Szabványok szerint 9.539 Ft-ra). A mérlegfőösszeg bővülés mértékéhez képesti szolid eredménynövekedés oka a céltartalékok több mint megduplázódása volt, mely az egyedi céltartalékok mellett a jelentősebb általános portfoliora (pl. lízing) megképzett céltartalékoknak volt köszönhető. A mérlegfőösszeg 28%-os növekedése mögött Farkas Ádám elmondása szerint több folyamat áll, mely a bank többlábon állását bizonyítja. A működési eredmény 26%-os növekedése ellenére a céltartalék képzés 127%-kal haladta meg a tavalyi értéket, így az adózás előtti eredmény növekedése már csupán 5.5%-os volt.

A nettó kamatbevételek 28%-kal emelkedtek, a mérlegfőösszeg bővülésével arányosan.
A lízing cég által fizetett jutalékszint jelentős megugrása mögött Farkas Ádám elmondása szerint pozitív tényező áll, jelesül a lízingcég üzletiaktivitásának jelentős bővülése, mely más fronton javította az eredményt.

A bank működési költségei 15.9%-kal, a mérlegfőösszeg és bevétel növekedéstől elmaradó mértékben nőttek. A személyi költségek növekedése 18.1%-os volt, mely mögött egy hasonló arányú, több mint 200 fős jelentős létszámbővülés állt. Ennek jelentős része a korábban outsource-olt call center több mint 100 fős létszámának bankba történő beemelése volt.

A CIB költséghatékonysági mutatója így is 60% alá csökkent (59.5%), mely kifejezetten kedvező hatékonyságot jelent.

A CIB tavalyi expanziója több lábon is állt. A projekt finanszírozás állománya több mint másfélszeresével bővült tavaly (74 mrd Ft), míg a normál vállalati (kkv) hitelezés bővülése is 20%-os volt (470 mrd Ft), a fiókhálózat aktivitásának köszönhetően. A vállalati ügyfél állomány 23%-kal nőtt, s közel 35 ezer ügyfelet jelentett. A kkv üzletág hitelállomány a tavalyi szinthez képest közel megduplázódott, s meghaladta az 52 mrd Ft-ot, s a kkv betétállomány is közel 27%-kal nőtt.

A lakossági üzletág hitelállományának bővülése 85%-os volt (47.7 mrd Ft), a lízingfinanszírozás bővülése pedig 75%-os volt, s éves szinten a tőkekihelyezés meghaladta a 125 mrd Ft-ot! A CIB konszolidált lakossági ügyfél állománya 57%-kal bővült tavaly, s megközelítette a 250 ezer főt (243.5 ezer fő). Ez a létszám Farkas Ádám szerint megalapozza a CIB későbbi sikeres lakossági banki tevékenységét.

A piaci trendeknekmegfelelően tavaly az ügyfél betét állomány mindössze 5.3%-kal nőtt, a betétállomány azonban 2004-ben Farkas Ádám szerint jelentős mértékben bővülni fog, a megtakarítások mértéke jelentősen emelkedhet.

A lakáshitelpiac Farkas Ádám szerint idén egy egyensúlyi állapotba fog kerülni, a dinamika mérséklődésének mértékére azonban egyelőre még nem adott becslést.

Farkas Ádám szót ejtett a CIB Internet Bank sikereiről is. A CIB internetes bankját újra az év bankjának választották, s ez az ügyfélszámnövekedésében is jelentkezett. Az internetes ügyfélszám tavaly több mint megduplázódott (31,958 fő), s ebből 24 ezer fő fölött volt a lakossági ügyfelek száma.

Az internet bankon keresztül bonyolított forgalom 2003-ban elérte az 50 mrd Ft-ot. Az elért eredmények Farkas Ádám szerint igazolják a CIB internetes fejlesztéseinek sikerességét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A CIB Lízing Csoport tavaly a lízingpiaci kihelyezések terén egyértelmű első volt, több mint 30%-kal magasabb tőkekihelyezés állománnyal, mint a második helyezett K&H Lízing. A CIB Lízing Csoport adózott eredménye 2003-ban 3.64 mrd Ft, mely 50.9%-kal haladja meg a tavalyi szintet.

A lízing tevékenység megoszlása a CIB Lízingnél a többi lízing céghez képest diverzifikált. A személy- és kishaszon gépjármű finanszírozás a teljes állomány 59%-át teszi ki, szemben a piac 74%-os szintjével. A tehergépjármű finanszírozás 12%-os volt, a flotta és gép finanszírozás 11%, az ingatlan finanszírozás pedig a teljes összeg 6%-át teszik ki a CIB-nél.
Farkas Ádám külön kiemelte, hogy a lízing portfólió mögött a korábbiakhoz képest szigorúbb céltartalékolási politika lépett életbe, ezért Farkas Ádám szerint a lízingcég portfóliója stabil és biztonságos.

A CIB Alapkezelő által kezelt vagyon mértéke összességében 24.6%-kal nőtt, ezen belül azonban a befektetési alapokban kezelt vagyon 12.3%-kal visszaesett 23 mrd Ft-ra (a portfolio kezelt vagyon növekedése viszont közel 5-szörös volt az OBA vagyonkezelési megbízás elnerése miatt).

A megemelt céltartalék állomány teljes hitelállományhoz képesti aránya a tavalyi 1.29%-ról 1.56%-ra nőtt.

A CIB magas hitel expanziójához képest is lényegesen nagyobb mértékben nőtt tehát a CIB konszolidált céltartalék állománya. A jelentős céltartalék állomány növekedés oka Farkas Ádám indoklása szerint a portfolio hitel állomány növekedése volt, s pl. a lízing és a lakossági hitel állományra jelentősebb mértékű céltartalékot képzett a CIB. A Dunaferr-re és a DAM-ra a 2002-es szinthez képest számottevően eltérő mértékű céltartalék képzés nem történt. Az egyedi céltartalékok növekedésének részleteit Farkas Ádám üzleti titok miatt nem árulta el.

A 2004-es tervekről szólva Farkas Ádám elmondta, hogy jelentős növekedést terveznek az idei évben is. A lakossági stratégia implementációja, gyakorlatba átültetése az idén már kifelé is látványosabban fog jelentkezni. Budapesten és környékén a CIB az elkövetkező két évben több mint 25 fiókot kíván nyitni, partneri együttműködések oldalán is előre kíván lépni a CIB, s volumenekben és jövedelmezőségben is előre kíván lépni a bank.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?