20 °C Budapest

Kovács Árpád: a problémák gyökere a kettős közigazgatási modell

Pénzcentrum
2004. február 5. 10:14

Nem lehet tovább halogatni az államháztartási reformot - állította Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Kovács szerint a problémák gyökere, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - az állami feladatokat privát cégekbe kiszervező - finanszírozási megoldás. A Számvevőszék elnöke szerint már azzal jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ha politikai, szakmai érdekcsoportok kormányzati ciklusokon átívelő reformkérdésekben konszenzusra jutnának.

Kovács Árpád szerint komoly változtatásokra van szükség. Ezek érintik a közigazgatás működését, az önkormányzati támogatás rendszert, a közalapítványok, a minisztériumi cégek működését. Az egyszeri kiadáscsökkentő lépések valóságos megoldást nem jelentenek, a teljes államháztartás reformjára lenne szükség . Ez nem halogatható tovább.

A kormány pótköltségvetés beterjesztése, tehát az Országgyűlés hozzájárulása nélkül döntött a költségvetés 150 mrd Ft-os módosításáról. Ez jogilag nem támadható, ugyanakkor a költségvetésre vonatkozó szabályok felpuhulását az ÁSZ már többször szóvá tette. Kovács szerint a jelenleginél sokkal kötöttebb költségvetésre lenne szükség . Az elnök problémának tartja, hogy a pénzek egy részét ellenőrizhetetlenül illetve felesleges területeken költik el. Sokszor hiányoznak az előzetes vizsgálatok a források felhasználása előtt.

Alapvető probléma, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - kft.-kbe állami feladatokat kiszervező - finanszírozási megoldás. Maguk az elvek sincsenek tisztázva, hogy mely állami feladatokat érdemes cégszerűen és melyeket a közigazgatáson keresztül ellátni.

Kovács bírálta a közalapítványok működését. Az ÁSZ elnöke nem éri, miért jobb a pénzt keresztülfuttatni egy alapítványon s úgy eljuttatni oda, ahova szánják, miközben 10%-ot az alapítvány működési költségei felemésztenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács az interjúban hangsúlyozta a politikai konszenzuskeresés fontosságát . Politikai megegyezés nélkül a reformokat nem lehet hatékonyan megvalósítani. Így van ez az oktatásban és az egészségügyben is.

A Draskovics Tibor nevével fémjelzett takarékossági csomag bejelentése után a miniszterelnök felkérte az ÁSZ-t, hogy vizsgálja meg, milyen megtakarítási lehetőségeket lát az államháztartás gazdálkodásában. Az ÁSZ jelentését már elkészítette és eljuttatta a miniszterelnöknek. Az interjúban az ÁSZ elnöke a jelentés főbb megállapításait foglalta össze.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?