21 °C Budapest

Kovács Árpád: a problémák gyökere a kettős közigazgatási modell

Pénzcentrum
2004. február 5. 10:14

Nem lehet tovább halogatni az államháztartási reformot - állította Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Kovács szerint a problémák gyökere, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - az állami feladatokat privát cégekbe kiszervező - finanszírozási megoldás. A Számvevőszék elnöke szerint már azzal jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ha politikai, szakmai érdekcsoportok kormányzati ciklusokon átívelő reformkérdésekben konszenzusra jutnának.

Kovács Árpád szerint komoly változtatásokra van szükség. Ezek érintik a közigazgatás működését, az önkormányzati támogatás rendszert, a közalapítványok, a minisztériumi cégek működését. Az egyszeri kiadáscsökkentő lépések valóságos megoldást nem jelentenek, a teljes államháztartás reformjára lenne szükség . Ez nem halogatható tovább.

A kormány pótköltségvetés beterjesztése, tehát az Országgyűlés hozzájárulása nélkül döntött a költségvetés 150 mrd Ft-os módosításáról. Ez jogilag nem támadható, ugyanakkor a költségvetésre vonatkozó szabályok felpuhulását az ÁSZ már többször szóvá tette. Kovács szerint a jelenleginél sokkal kötöttebb költségvetésre lenne szükség . Az elnök problémának tartja, hogy a pénzek egy részét ellenőrizhetetlenül illetve felesleges területeken költik el. Sokszor hiányoznak az előzetes vizsgálatok a források felhasználása előtt.

Alapvető probléma, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - kft.-kbe állami feladatokat kiszervező - finanszírozási megoldás. Maguk az elvek sincsenek tisztázva, hogy mely állami feladatokat érdemes cégszerűen és melyeket a közigazgatáson keresztül ellátni.

Kovács bírálta a közalapítványok működését. Az ÁSZ elnöke nem éri, miért jobb a pénzt keresztülfuttatni egy alapítványon s úgy eljuttatni oda, ahova szánják, miközben 10%-ot az alapítvány működési költségei felemésztenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács az interjúban hangsúlyozta a politikai konszenzuskeresés fontosságát . Politikai megegyezés nélkül a reformokat nem lehet hatékonyan megvalósítani. Így van ez az oktatásban és az egészségügyben is.

A Draskovics Tibor nevével fémjelzett takarékossági csomag bejelentése után a miniszterelnök felkérte az ÁSZ-t, hogy vizsgálja meg, milyen megtakarítási lehetőségeket lát az államháztartás gazdálkodásában. Az ÁSZ jelentését már elkészítette és eljuttatta a miniszterelnöknek. Az interjúban az ÁSZ elnöke a jelentés főbb megállapításait foglalta össze.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?