15 °C Budapest

Kovács Árpád: a problémák gyökere a kettős közigazgatási modell

Pénzcentrum
2004. február 5. 10:14

Nem lehet tovább halogatni az államháztartási reformot - állította Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Kovács szerint a problémák gyökere, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - az állami feladatokat privát cégekbe kiszervező - finanszírozási megoldás. A Számvevőszék elnöke szerint már azzal jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ha politikai, szakmai érdekcsoportok kormányzati ciklusokon átívelő reformkérdésekben konszenzusra jutnának.

Kovács Árpád szerint komoly változtatásokra van szükség. Ezek érintik a közigazgatás működését, az önkormányzati támogatás rendszert, a közalapítványok, a minisztériumi cégek működését. Az egyszeri kiadáscsökkentő lépések valóságos megoldást nem jelentenek, a teljes államháztartás reformjára lenne szükség . Ez nem halogatható tovább.

A kormány pótköltségvetés beterjesztése, tehát az Országgyűlés hozzájárulása nélkül döntött a költségvetés 150 mrd Ft-os módosításáról. Ez jogilag nem támadható, ugyanakkor a költségvetésre vonatkozó szabályok felpuhulását az ÁSZ már többször szóvá tette. Kovács szerint a jelenleginél sokkal kötöttebb költségvetésre lenne szükség . Az elnök problémának tartja, hogy a pénzek egy részét ellenőrizhetetlenül illetve felesleges területeken költik el. Sokszor hiányoznak az előzetes vizsgálatok a források felhasználása előtt.

Alapvető probléma, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - kft.-kbe állami feladatokat kiszervező - finanszírozási megoldás. Maguk az elvek sincsenek tisztázva, hogy mely állami feladatokat érdemes cégszerűen és melyeket a közigazgatáson keresztül ellátni.

Kovács bírálta a közalapítványok működését. Az ÁSZ elnöke nem éri, miért jobb a pénzt keresztülfuttatni egy alapítványon s úgy eljuttatni oda, ahova szánják, miközben 10%-ot az alapítvány működési költségei felemésztenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kovács az interjúban hangsúlyozta a politikai konszenzuskeresés fontosságát . Politikai megegyezés nélkül a reformokat nem lehet hatékonyan megvalósítani. Így van ez az oktatásban és az egészségügyben is.

A Draskovics Tibor nevével fémjelzett takarékossági csomag bejelentése után a miniszterelnök felkérte az ÁSZ-t, hogy vizsgálja meg, milyen megtakarítási lehetőségeket lát az államháztartás gazdálkodásában. Az ÁSZ jelentését már elkészítette és eljuttatta a miniszterelnöknek. Az interjúban az ÁSZ elnöke a jelentés főbb megállapításait foglalta össze.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem