12 °C Budapest

Kovács Árpád: a problémák gyökere a kettős közigazgatási modell

Pénzcentrum
2004. február 5. 10:14

Nem lehet tovább halogatni az államháztartási reformot - állította Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Kovács szerint a problémák gyökere, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - az állami feladatokat privát cégekbe kiszervező - finanszírozási megoldás. A Számvevőszék elnöke szerint már azzal jelentős megtakarításokat lehetne elérni, ha politikai, szakmai érdekcsoportok kormányzati ciklusokon átívelő reformkérdésekben konszenzusra jutnának.

Kovács Árpád szerint komoly változtatásokra van szükség. Ezek érintik a közigazgatás működését, az önkormányzati támogatás rendszert, a közalapítványok, a minisztériumi cégek működését. Az egyszeri kiadáscsökkentő lépések valóságos megoldást nem jelentenek, a teljes államháztartás reformjára lenne szükség . Ez nem halogatható tovább.

A kormány pótköltségvetés beterjesztése, tehát az Országgyűlés hozzájárulása nélkül döntött a költségvetés 150 mrd Ft-os módosításáról. Ez jogilag nem támadható, ugyanakkor a költségvetésre vonatkozó szabályok felpuhulását az ÁSZ már többször szóvá tette. Kovács szerint a jelenleginél sokkal kötöttebb költségvetésre lenne szükség . Az elnök problémának tartja, hogy a pénzek egy részét ellenőrizhetetlenül illetve felesleges területeken költik el. Sokszor hiányoznak az előzetes vizsgálatok a források felhasználása előtt.

Alapvető probléma, hogy egymás mellett él egy konzervatív közigazgatási modell és egy elüzletiesedő - kft.-kbe állami feladatokat kiszervező - finanszírozási megoldás. Maguk az elvek sincsenek tisztázva, hogy mely állami feladatokat érdemes cégszerűen és melyeket a közigazgatáson keresztül ellátni.

Kovács bírálta a közalapítványok működését. Az ÁSZ elnöke nem éri, miért jobb a pénzt keresztülfuttatni egy alapítványon s úgy eljuttatni oda, ahova szánják, miközben 10%-ot az alapítvány működési költségei felemésztenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kovács az interjúban hangsúlyozta a politikai konszenzuskeresés fontosságát . Politikai megegyezés nélkül a reformokat nem lehet hatékonyan megvalósítani. Így van ez az oktatásban és az egészségügyben is.

A Draskovics Tibor nevével fémjelzett takarékossági csomag bejelentése után a miniszterelnök felkérte az ÁSZ-t, hogy vizsgálja meg, milyen megtakarítási lehetőségeket lát az államháztartás gazdálkodásában. Az ÁSZ jelentését már elkészítette és eljuttatta a miniszterelnöknek. Az interjúban az ÁSZ elnöke a jelentés főbb megállapításait foglalta össze.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?