25 °C Budapest

Korrigáló indexek, stabil vezetők (Vakmajom)

Pénzcentrum
2004. február 2. 09:09

A korrekció 2003 régi globális vezetőiben, a fejlődő piacokon (Kína, India, Brazília) és a nyersanyag-szektorokban kezdődött el, s január utolsó hetében átterjedt az amerikai piac egészére. Nagy disztribúciós napokkal indult meg, tehát nem könnyed és egészséges, ahogy optimális volna, de egyelőre nem fenyegeti a trendet: ahhoz alacsonyabb csúcsot/mélyebb mélypontot is kellene látni az indexeken, s eközben kifulladást az új, 2004 elején elindult vezetőkben. Ezek az új vezető szektorok, a távközési felszerelések gyártói és a hálózatépítők néhány egyedi kivételtől eltekintve egyelőre jól viselkednek az index-korrekció alatt. Nem ezek a szektorok a gyengék, hanem azok, amelyekben sok alacsonyabb csúcsról eső, tehát potenciálisan tetőző részvény van: kiskereskedelem, félvezetőgyártók, illetve az eszméletlen rondán beszakadt szállítás.
Nos, megindult a hetek óta tartó emelkedés korrekciója.

Nasdaq Composite:


Mivel három nagy disztribúciós napot látni, ez a korrekció nem egészséges, hiszen optimális korrekcióban visszaesik a forgalom. Ettől függetlenül továbbra is tart az emelkedő trend, magasabb csúcsok és magasabb mélypontok vannak, s amíg 2000 pont fölött marad a Nasdaq Composite, nincs mibe belekötni. Rövidtávon arra érdemes figyelni, hogy merre indul a pénteki szűk, visszaeső forgalmú nap ársávjából.

A rövidtávú trendfordulóhoz ennek a három dolognak valamilyen kombinációja kell, közülük legalább kettő együtt:
1. minimum 3 nagy disztribúciós nap - ez megvan
2. alacsonyabb csúcs/mélyebb mélypont - ez nincs meg
3. beesés az 50 napos átlag alá - ez nincs meg

És egy negyedik, és talán a legfontosabb, indexen kívüli kritérium: a felfelé vezetők kifulladása - ez sincs meg.

Nagy vételi pánikok után előfordul, hogy alacsonyabb csúcs nélkül, egyből a csúcsról esve fullad ki egy trend. Ez történt pl. a két hete említett, a legnagyobb eufóriában jócskán az eszközértéke fölött forgó kínai alappal (CHN): kijózanodás a Kína-mániából.


A vételi pánik (klimax) után sorozatos disztribúcióval szakadni kezdett és ugyanazzal a lendülettel beesett a 50 napos átlag alá is. Figyelmeztető minta, és teljesen ez a verzió se zárható ki, hiszen igen spekulatív piacon vagyunk, de mivel a vezetők egyelőre jól viselkednek, kis esélyt adok egy ilyen folytatásnak, ami azt jelentené, hogy a Nasdaq a most kapott lefelé lendülettel egyből, alacsonyabb csúcs nélkül bezúg 2000 pont alá, és így minden januári nyereségét visszaadja.

Alacsonyabb csúcs nélküli kifulladásra egyébként akad még egy friss példa. A Dow Transportation-indexben nagyon ronda behalt kitörést majd durva, trendtörő esést látni, be az emelkedést eddig szépen kísérő 50 napos átlag alá:


Ez nem sima korrekció az emelkedő trendben, ez a trend kifulladása. A január csak egy végső beültetést hozott (az index 2004-es teljesítménye máris -4% !), és nem valószínű, hogy a következő emelkedés új csúcsra fogja vinni. Ebben a szektorban jó eséllyel tartósabb csúcsot láttuk januárban.Lássuk a már ismerős vezetőket, mit produkáltak a kitöréstől számítva, mialatt a az S&P500 januárban ment +1,9%-ot, ami egyébként a nagy januári lakossági pénzbeöntéshez képest nem valami sok.

NGPS +18%


NVTL +66%


WRLS +83%


Ami a lényeg: egyiken sem halt be kitörés, nagy emelkedést produkáltak, és egyelőre jól bírják a korrekciót is. Egyébként a piacra jellemző módon a leginkább normálisan árazottnak tűnő NGPS a leggyengébb...

Új kitörés, ahol az árazás is elfogadható, továbbra sincs sok, rettentő nagy meglepetésnek kell már jönni az eredményben ahhoz, hogy egy részvény árazása vonzónak tűnjön, de mindenképp említést érdemel egy részvény, a RADN.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A 15 centes negyedéves profit hírére végre sikeresen kiugrott ebból a rövidke bázisból. Amíg 10 fölött marad, tarható, ígéretes részvény, nem rettentően drága - pontosabban ebbe talán még beleképzelhetnek magasabb árazást...

Igen szép kitörést produkált még a héten az INSP. Itt a 45 körüli 2004-es P/E-be azért már sok minden beárazásra került, de tény, hogy a vártnál jobb negyedéves eredményre igen jól viselkedik: kitörés a bázisból réssel, majd egy nap pihenő után új csúcs, és mindezt eső piacot tudta produkálni.


Persze nem minden papsajt, egy-egy nem elég jó eredményre most már kegyetlenül büntet a piac - még vezető szektorban is. FDRY (hálózatépítés) - rondán behalt kitörés, az átlagosan várttól nem, de legvérmesebb várakozástól hangyányit elmaradó eredményre. 27% zakóval büntetett a piac...


Ez kőkemény figyelmeztetés.
Eredményközlés előtt nem szabad friss pozícióban lenni semmiben, mert egetverő várakozások vannak már beárazva, hiperspekultív piacon vagyunk, a részvénymánia egyértelmű tüneteivel: felelőtlen lakossági vételek, nagyon optimista, készpénzt alig tartó alapkezelők, sokszorosan túljegyzett kibocsátások, égbenjáró árazás, 5 dollár alatti szemét szárnyalása stb. Ezért csak rövidtávra tekintve szabad a hullámot lovagolni a vételi oldalon, bő 10 hónap telt el az emelkedést elindító follow through óta úgy, hogy közben nem volt 5%-nál nagyobb index-korrekció: ezt egy pillanatra sem szabad elfelejteni.Szólni kell a magyar piacról annak kapcsán, hogy az index négy év után újra 10000 pont fölött zárt, ami komoly fegyvertény. Mégis alig tudok valamit mondani, mert likvid egyedi részvényekben ehhez mért érdekességet nem látni: miközben az index új csúcsra ment, egyetlen likvid részvény sem ment ki új csúcsra, tehát nem azonosítható a vezető, ami azt jelenti, hogy az index-kitörés még nincs megerősítve a négy likvid részvény egyike által sem.


Illikvid részvényben viszont akad egy vezető: az Egis, hiszen ez a részvény fölément az utolsó csúcsnak. Növekvő forgalommal, szép csöndben kiemelkedett egy bő négy hónapos sávból.


Amíg 9000 Ft fölött marad, addig nincs gond, lehet egy 9000 fölött nyitott vételt tartani. A következő ellenállás a nagy rés teteje 11000 körül, odáig elvileg könnyen elmehet, hogy elmegy-e, az persze a további viselkedésén múlik, amit napról napra követni kell.

Még egy illikvid papírról érdemes szót ejteni, az FHB-ról. Ez egy friss részvény, grafikonja eddig nem is volt, tehát a piacát, a kereslet-kínálat viszonyait nem lehetett kiismerni.


Nos, itt az első kapaszkodó: egy nagy vételi nap keretében kiment az első kereskedési napon ütött csúcs, 4650 fölé, ellenállás értelemszerűen nincs fölötte, s ezzel mintha elkezdett volna felfelé trendelni. Lehet-e spekulálni benne? Igazi likvidtás és hosszabb grafikon híján csak korlátozottan. Ha a mostani, egészségesnek látszó korrekció nem lesz mély, nem megy a nagy emelkedő nap alja alá, és utána újra növekvő forgalommal kimenne az árfolyam új csúcsra, az vételi alkalom lehetne, a korrekció alsó értéke alá rakott tőkevédő stoppal.

Vakmajom

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm