11 °C Budapest

Korrigáló indexek, stabil vezetők (Vakmajom)

Pénzcentrum
2004. február 2. 09:09

A korrekció 2003 régi globális vezetőiben, a fejlődő piacokon (Kína, India, Brazília) és a nyersanyag-szektorokban kezdődött el, s január utolsó hetében átterjedt az amerikai piac egészére. Nagy disztribúciós napokkal indult meg, tehát nem könnyed és egészséges, ahogy optimális volna, de egyelőre nem fenyegeti a trendet: ahhoz alacsonyabb csúcsot/mélyebb mélypontot is kellene látni az indexeken, s eközben kifulladást az új, 2004 elején elindult vezetőkben. Ezek az új vezető szektorok, a távközési felszerelések gyártói és a hálózatépítők néhány egyedi kivételtől eltekintve egyelőre jól viselkednek az index-korrekció alatt. Nem ezek a szektorok a gyengék, hanem azok, amelyekben sok alacsonyabb csúcsról eső, tehát potenciálisan tetőző részvény van: kiskereskedelem, félvezetőgyártók, illetve az eszméletlen rondán beszakadt szállítás.




Nos, megindult a hetek óta tartó emelkedés korrekciója.

Nasdaq Composite:


Mivel három nagy disztribúciós napot látni, ez a korrekció nem egészséges, hiszen optimális korrekcióban visszaesik a forgalom. Ettől függetlenül továbbra is tart az emelkedő trend, magasabb csúcsok és magasabb mélypontok vannak, s amíg 2000 pont fölött marad a Nasdaq Composite, nincs mibe belekötni. Rövidtávon arra érdemes figyelni, hogy merre indul a pénteki szűk, visszaeső forgalmú nap ársávjából.

A rövidtávú trendfordulóhoz ennek a három dolognak valamilyen kombinációja kell, közülük legalább kettő együtt:
1. minimum 3 nagy disztribúciós nap - ez megvan
2. alacsonyabb csúcs/mélyebb mélypont - ez nincs meg
3. beesés az 50 napos átlag alá - ez nincs meg

És egy negyedik, és talán a legfontosabb, indexen kívüli kritérium: a felfelé vezetők kifulladása - ez sincs meg.

Nagy vételi pánikok után előfordul, hogy alacsonyabb csúcs nélkül, egyből a csúcsról esve fullad ki egy trend. Ez történt pl. a két hete említett, a legnagyobb eufóriában jócskán az eszközértéke fölött forgó kínai alappal (CHN): kijózanodás a Kína-mániából.


A vételi pánik (klimax) után sorozatos disztribúcióval szakadni kezdett és ugyanazzal a lendülettel beesett a 50 napos átlag alá is. Figyelmeztető minta, és teljesen ez a verzió se zárható ki, hiszen igen spekulatív piacon vagyunk, de mivel a vezetők egyelőre jól viselkednek, kis esélyt adok egy ilyen folytatásnak, ami azt jelentené, hogy a Nasdaq a most kapott lefelé lendülettel egyből, alacsonyabb csúcs nélkül bezúg 2000 pont alá, és így minden januári nyereségét visszaadja.

Alacsonyabb csúcs nélküli kifulladásra egyébként akad még egy friss példa. A Dow Transportation-indexben nagyon ronda behalt kitörést majd durva, trendtörő esést látni, be az emelkedést eddig szépen kísérő 50 napos átlag alá:


Ez nem sima korrekció az emelkedő trendben, ez a trend kifulladása. A január csak egy végső beültetést hozott (az index 2004-es teljesítménye máris -4% !), és nem valószínű, hogy a következő emelkedés új csúcsra fogja vinni. Ebben a szektorban jó eséllyel tartósabb csúcsot láttuk januárban.



Lássuk a már ismerős vezetőket, mit produkáltak a kitöréstől számítva, mialatt a az S&P500 januárban ment +1,9%-ot, ami egyébként a nagy januári lakossági pénzbeöntéshez képest nem valami sok.

NGPS +18%


NVTL +66%


WRLS +83%


Ami a lényeg: egyiken sem halt be kitörés, nagy emelkedést produkáltak, és egyelőre jól bírják a korrekciót is. Egyébként a piacra jellemző módon a leginkább normálisan árazottnak tűnő NGPS a leggyengébb...

Új kitörés, ahol az árazás is elfogadható, továbbra sincs sok, rettentő nagy meglepetésnek kell már jönni az eredményben ahhoz, hogy egy részvény árazása vonzónak tűnjön, de mindenképp említést érdemel egy részvény, a RADN.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A 15 centes negyedéves profit hírére végre sikeresen kiugrott ebból a rövidke bázisból. Amíg 10 fölött marad, tarható, ígéretes részvény, nem rettentően drága - pontosabban ebbe talán még beleképzelhetnek magasabb árazást...

Igen szép kitörést produkált még a héten az INSP. Itt a 45 körüli 2004-es P/E-be azért már sok minden beárazásra került, de tény, hogy a vártnál jobb negyedéves eredményre igen jól viselkedik: kitörés a bázisból réssel, majd egy nap pihenő után új csúcs, és mindezt eső piacot tudta produkálni.


Persze nem minden papsajt, egy-egy nem elég jó eredményre most már kegyetlenül büntet a piac - még vezető szektorban is. FDRY (hálózatépítés) - rondán behalt kitörés, az átlagosan várttól nem, de legvérmesebb várakozástól hangyányit elmaradó eredményre. 27% zakóval büntetett a piac...


Ez kőkemény figyelmeztetés.
Eredményközlés előtt nem szabad friss pozícióban lenni semmiben, mert egetverő várakozások vannak már beárazva, hiperspekultív piacon vagyunk, a részvénymánia egyértelmű tüneteivel: felelőtlen lakossági vételek, nagyon optimista, készpénzt alig tartó alapkezelők, sokszorosan túljegyzett kibocsátások, égbenjáró árazás, 5 dollár alatti szemét szárnyalása stb. Ezért csak rövidtávra tekintve szabad a hullámot lovagolni a vételi oldalon, bő 10 hónap telt el az emelkedést elindító follow through óta úgy, hogy közben nem volt 5%-nál nagyobb index-korrekció: ezt egy pillanatra sem szabad elfelejteni.



Szólni kell a magyar piacról annak kapcsán, hogy az index négy év után újra 10000 pont fölött zárt, ami komoly fegyvertény. Mégis alig tudok valamit mondani, mert likvid egyedi részvényekben ehhez mért érdekességet nem látni: miközben az index új csúcsra ment, egyetlen likvid részvény sem ment ki új csúcsra, tehát nem azonosítható a vezető, ami azt jelenti, hogy az index-kitörés még nincs megerősítve a négy likvid részvény egyike által sem.


Illikvid részvényben viszont akad egy vezető: az Egis, hiszen ez a részvény fölément az utolsó csúcsnak. Növekvő forgalommal, szép csöndben kiemelkedett egy bő négy hónapos sávból.


Amíg 9000 Ft fölött marad, addig nincs gond, lehet egy 9000 fölött nyitott vételt tartani. A következő ellenállás a nagy rés teteje 11000 körül, odáig elvileg könnyen elmehet, hogy elmegy-e, az persze a további viselkedésén múlik, amit napról napra követni kell.

Még egy illikvid papírról érdemes szót ejteni, az FHB-ról. Ez egy friss részvény, grafikonja eddig nem is volt, tehát a piacát, a kereslet-kínálat viszonyait nem lehetett kiismerni.


Nos, itt az első kapaszkodó: egy nagy vételi nap keretében kiment az első kereskedési napon ütött csúcs, 4650 fölé, ellenállás értelemszerűen nincs fölötte, s ezzel mintha elkezdett volna felfelé trendelni. Lehet-e spekulálni benne? Igazi likvidtás és hosszabb grafikon híján csak korlátozottan. Ha a mostani, egészségesnek látszó korrekció nem lesz mély, nem megy a nagy emelkedő nap alja alá, és utána újra növekvő forgalommal kimenne az árfolyam új csúcsra, az vételi alkalom lehetne, a korrekció alsó értéke alá rakott tőkevédő stoppal.

Vakmajom

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem