2020. június 1. hétfő Tünde

Nagy Márton: lehet, hogy most válság van, de utána óriási bővülés jöhet


A várakozásoknak megfelelően eseménydús délutánt teremtett a Magyar Nemzeti Bank. Bár a monetáris tanács nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A jegybank itt nem áll le, további intézkedések várhatóak majd, melyek a koronavírus okozta gazdasági kihívásokra reagálnak - emelte ki Nagy Márton az MNB-alelnöke egy háttérbeszélgetésen.

Bár az MNB nem változtatott a kamatokon, likviditásnyújtó eszközét drasztikusan kiszélesítve teljesen új helyzetet teremtett a bankpiacon. A következő lépések pedig azon fognak múlni, melyik szektort érdemes megsegíteni (állam, háztartás, vállalatok, bankrendszer). Az viszont biztos, hogy a tervek készen és ütemezve vannak - mondta el az Nagy Márton, MNB-alelnök a kamatdöntést követő háttérbeszélgetésen.

A szakember az eseményen többek között beszélt arról, nem biztos, hogy az MNB 2-3 százalékos növekedési előrejelzése a legvalószínűbb kimenetel idén. Lehet ennél alacsonyabb, de ha a bizalmi válságot hatékony monetáris és fiskális politikai eszközökkel leküzdjük, akkor lehet ebből gyors emelkedés, azaz V-alakú válság. Ez azt jelentené, hogy 2021-ben a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülést lehetne várni. Ám ehhez az kellene, hogy a mostani válságot a 2-3 hónap alatt leküzdjük, mindezt a vállalatok sérülése nélkül. 

A konkrét intézkedésekről a szakember elmondta, a likviditásbővítő lépéssorozatnak nincs még vége, további lépések jönnek. Ezzel a nemzeti bank a gazdaság 4 szektorán segít azzal, hogy likviditási helyzeteket kezel. A most bejelentett fedezett hitelnyújtás jelentősége és újdonsága a hosszú lejárat, a fix kamat és a feltétel nélküliség.

Nem célzunk egy piacra, a bankrendszer eldöntheti, mit akar vele csinálni. 3 dolgot tehet: vállalatokat, háztartásokat hitelezhet, vagy állampapírt vehet belőle

- emelte ki az alelnök, aki kiemelte a bankokat érdekeltté kell tenni, hogy mindezt használják is. 

Nagy Márton az elszálló forintról is beszélt, azt mondta náluk az MNB-nél nem aggódnak emiatt, a nemzeti banknak ugyanis nincs árfolyam célja. Kiemelte, a jelenlegi helyzetben hatalmas volatilitás mellett gyengül a forint, ugyanakkor a régióban a legkevésbé volatilis a forint a mostani környezetben. 

Az alelnök szerint jelenleg az inflációtól sem kell tartani, azt ugyanis vissza tudják majd hozni 3 százalékra, ezért most lehet a gazdaságot támogatni. Nagy azt is elmondta, hogy szerinte a magyar ügyfelek több mint 80 százaléka élni fog a moratóriummal, és nem fogja törleszteni hitelét. 

Gazdasági hatást tekintve kulcsfontosságú, hányan élnek a moratóriummal, hiszen az ő fogyasztásuk pörgetheti a növekedést

- fogalmazott az MNB alelnöke.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk