Több mentőövet is dobott az MNB a munkáltatóknak (x)

Több mentőövet is dobott az MNB a munkáltatóknak (x)

Pénzcentrum
2020. május 25. 05:00

Lendületet nyerhetnek a pénzügyeiket okosan kezelő vállalkozások

A munkáltatói szektor különösen érzékeny a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaira, a cégeketkeresletcsökkenés és bevételkiesés sújtja, fejlesztési beruházások maradnak el. A vállalkozásokat érintő nehézségek kezelésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több intézkedést is kezdeményezett az elmúlt hetekben.

A jegybank vállalati felmérése
Az MNB kiemelten foglalkozik a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak kezelésével. Hogy a vállalkozásokat sújtó gazdasági károk enyhítésére megfelelő intézkedéseket alakíthasson ki, a munkáltatók széles körében végzett felmérést a koronavírus-járvány elsőkörös gazdasági hatásairólközel 5000 cégvezető megkérdezésévelmárcius 26. és április 2. között.

A kutatás eredményei szerint a vállalkozók a járvány hatására jelentős keresletcsökkenésre számítanak, már a felmérés idején is a kitöltők közel fele arról számolt be, hogy több mint harmadával csökkent az árbevételük. A válaszadók 44%-a szerint legalább fél évre lesz szükség ahhoz, hogy a költségvetés újra elérje a válság előtti szintet, pedig árbevétel nélkül amegkérdezett cégvezetők fele legfeljebb 1 hónapig képes fenntartani a fizetőképességét.

További jelentős kihívást okoznak a beszállítói fennakadások és a nehezen megoldható helyettesíthetőség a termelési láncokban, a kitöltők 63%-a tapasztalt ilyen gondokat.A járvány miatt a válaszadók felénél likviditási problémák is felmerültek, leginkább a közterhek és a bérek fizetése okoz problémát. A következő negyedévben ezért 40% tervez hitelt felvenni a bérek finanszírozására, jellemzően 3 havi bérköltség fedezésére.

Jegybanki segítség a vállalkozásoknak
A felmérés eredményei is megerősítették, hogy az egyik legfontosabb feladat a vállalkozásokfizetőképességének fenntartása, miközben a célzott támogatások szerepe is felértékelődött. A problémák orvoslására az MNB több intézkedést is kezdeményezett, melyek a magyar cégek kilábalását segítik a válsághelyzetből.

1. Hiteltörlesztési moratórium
A jegybank kezdeményezte a vállalatokra is érvényeshiteltörlesztési moratóriumot, amely több tízezer - a foglalkoztatás szempontjából kulcsfontosságú - kkv-t érint. A moratórium által a hiteladósok2020. december 31-igfizetési haladékot kaptak a hitelszerződésből, kölcsönszerződésből és pénzügyi lízingszerződésből eredő tőkefizetési, kamatfizetési, és díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére.

2. NHP Hajrá
Az MNB április 20-án NHP Hajrá néven elindította a Növekedési Hitelprogram újabb konstrukcióját, amely a kkv-szektor számára nyújt kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a munkahelyek és termelési kapacitások megtartásához vagy beruházásaik finanszírozásához.A program keretében igényelt hitelek kamata maximum 2,5% lehet, melynek a futamidő végéig fixnek kell maradnia.

3. Növekedési Kötvényprogram (NKP)
A Növekedési Kötvényprogram során az MNBvállalati kötvényeket vásárol 450 milliárd forint keretösszegben. A több száz nagyvállalatot érintő program célja, hogy a hazai vállalatok a bankhitelek mellett más finanszírozási formákra is támaszkodhassanak.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?