23 °C Budapest
Évtiezedes karácsonyi mítosz dőlt meg: a legtöbb magyar messze elkerüli ezt vásárláskor

Évtiezedes karácsonyi mítosz dőlt meg: a legtöbb magyar messze elkerüli ezt vásárláskor

2019. november 21. 16:49

A személyi hitelek iránti kereslet idén rekordot fog dönteni - ez már majdnem biztos. Ehhez nagyban hozzájárul a karácsonyi időszak, amikor az ajándékvásárlással járó kiadásainkat személyi hitelből fedezzük - gondolhatjuk. De igazunk van? Nagyon nincs: a személyi hitelek iránti kereslet évről évre bezuhan az év utolsó hónapjaiban. De hogy lehetséges ez? Alábbi cikkünkben elmagyarázzuk.

Találd meg személyre szabott hiteleted a Pénzcentrum kalkulátorában!

Fogyasztási láz tombol Magyarországon - 2019. szeptemberében 51,79 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a magyarok, ezzel pedig szinte biztosnak tűnik, hogy ebben az évben rekordot dönt a személyi hitelek iránti kereslet. Okkal gondoljuk azt, hogy a karácsonyi vásárlási lázban sokan nyúlnak személyi hitelért: ilyenkor a kiadások is megugranak, főleg azért, mert sokan ajándékoznak elektronikai cikkeket ilyenkor. A vélelmünk azonban hibás.

Az igazság ugyanis az, hogy a karácsonyi időszak előtt minden évben markánsan visszaesik a személyi hitelek iránti kereslet.

Ha megnézzük az MNB adatsorát, akkor az látszik, hogy a szeptemberi csúcs után októberben és novemberben rendre visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, decemberben pedig egyenesen bezuhan, hogy aztán januárban és februárban megint elkezdjen magára találni. A kora tavaszi és nyári hónapok jelentik a csúcsot a személyi hitelezésben immár évek óta.

A fenti ábrán még nem szerepelnek a 2019-es adatók, de aligha lenne meglepő, ha a tendencia hasonló lenne. Az a mítosz tehát, hogy karácsony előtt az eladósodottság jelentősen megnő az év további részéhez képest, egyszerűen nem igaz.

Akciós személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nem kell ezen csodálkozni egy percet sem. A személyi hitelek esetén a hitelcél a legtöbb esetben a lakhatáshoz vagy autóvásárláshoz kötődik, ráadásul ezt a hiteltípust nem is kapjuk meg olyan alacsony összegben, amennyi összegben jellemzően karácsonyi ajándékokat vásárolunk. Ha erre nem áll rendelkezésünkre saját forrás, akkor a legmegfelelőbb hiteltípus az áruhitel (a folyószámlahitel a magas THM miatt már kedvezőtlenebb). Most is igaz azonban, hogy az ajándékvásárláskor is csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?