16 °C Budapest

Véres harcot folytatnak a bankok az ügyfelekért: ennek a trükknek ne dőlj be

2019. október 18. 11:24

Minden bank igyekszik minél több ügyfelet magához láncolni, ehhez pedig készek akár jelentős kamatkedvezményt is adni az ügyfeleknek. Van bank, aki csak 1 százalék alatti kamatkedvezményt ad, ha folyószámlát nyitunk náluk, másnál ez majdnem 13 százalék. Mindez azonban nem ér fel azzal az összeggel, amit akkor nyerünk, ha jól választunk bankot. Egy-egy bank személyi hitele között ugyanis sokkal nagyobb a különbség, mint a bankon belüli kedvezményes és nem kedvezményes hitelek között.

Sokat írunk róla, hogy a bankok különféle kedvezményekkel igyekeznek a másikra licitálni, ami a személyi hiteleket illeti. Van, hogy a kezdeti költségeket engedik el, van olyan, hogy kamatkedvezményt adnak online hitelfelvételnél, de ami talán a legszemléletesebb, az az, hogy a bank jelentős kedvezményt ad azoknak a hitelfelvevőknek, akik vállalják, hogy a hitelfelvétel mellett folyószámlát is nyitnak a banknál, és a jövedelmüket oda utaltatják.

Válassz olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Hogy ez miért éri meg a banknak? Nagyon egyszerű: a bank természetesen sokat nyer a személyi hiteleken is (a magasabb marzs miatt arányaiban többet, mint a lakáshiteleken), de ha valaki emellett még folyószámlát is nyit a banknál, akkor annak számlavezetési díjait is megkapja bevétel formájában. Persze ehhez számos egyéb lehetőség is társul: ha valaki folyószámlahitelt nyit, akkor annak magas, jellemzően 25 százalék körüli THM-e szintén nagy bevételt jelent a banknak, illetve későbbi hitelfelvételkor az ügyfél ismét szívesebben fordul a saját bankjához.

Egy szó mint száz, a bank két legyet üt egy csapásra,ha a személyi hitel kihelyezésével együtt új ügyfelet is nyer. Nem csoda, ha a bank jelentős kamatkedvezményt ad annak az ügyfélnek, aki folyószámlát nyit az adott pénzintézetnél. De meglepő módon nem minden bank él ezzel. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével most bankról-bankra megnézzük, különböző hitelösszegekre, hogy a hitelintézetek mekkora kedvezményt adnak erre.

Első esetben 500 ezer forintos hitelösszeggel számoltunk, a futamidő minden példánál 5 év. A táblázatban egyszerre mutatjuk a bankváltás nélküli és a bankváltás melletti THM-eket és törlesztőket, az utolsó oszlopban pedig a különbségeket - azaz itt derül ki, hogy ad-e a bank kamatkedvezményt akkor, ha a jövedelmet hozzájuk utaltatjuk.

Amint az látszik, a K&H és a Cetelem semmilyen kamatkedvezményt nem ad, nem úgy az MKB, aki 4 százalékpontot is elenged a THM-ből, ha a bank ügyfelévé válunk. AzErste és az Oney szintén nem ad kedvezményt, míg a Raiffeisennélez a kedvezmény jelentős mértékű, 3,5 százalékpontos. Az OTP nem enged a magas THM-ből, aBudapest Banknála magas 24,9 százalékos THM helyett 20,5 százalék lesz a THM, ha bankot váltunk - ez azonban még mindig magas. A legszemléletesebb talán a CIB esete, ahol a 21,05 százalékos THM helyett különösen alacsony, 8,17 százalékos THM-mel vehetünk fel hitelt, ha a folyószámlára utaltatjuk a jövedelmünket.

Nagyobb összegnél, egymillió forintnál mi a helyzet. Nem meglepő módon ugyanazok a bankok adnak kamatkedvezményt, akik kisebb összegnél is: a Raiffeisen, az MKB, a Budapest Bank és a CIB. Ami szembetűnő, az az, hogy a nagyobb összegnél ezek a kedvezmények némileg csökkennek, de a bankváltás nélküli THM-ek is sokkal alacsonyabbak, mint kisebb összegnél. Nézzünk meg most egy nagyobb összeget.

Érdekes módon 2 millió forintnál az eddigi 4 bank mellett immár a K&H is kinál kamatkedvezményt, igaz, meglehetősen alacsonyat, 0,57 százalékpontosat. Ami azonban igaz volt 1 millió forintnál, az hatványozottan igaz nagyobb összegnél: a kamatok magával a hitelösszeggel egyenesen arányosan is csökkennek. Hogy ezt bebizonyítsuk, nézzünk meg egy nagyobb összeget, 5 millió forintot.

Mint az látható, itt már a bankváltás nélküli legjobbnak tűnő ajánlat is 10 százalék alatti THM-mel vihető, azaz igaz, amit fent állítottunk, hogy minél nagyobb a hitelösszeg, annál kisebb a THM. Kamatkedvezményt egyébként most is a K&H, a CIB, az MKB és a Raiffeisen ad.

Találd meg a legolcsóbb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 24. 06:55
Vakmajom: nem igaz, hogy Nyugat-Európában csak és kizárólag az (aktuális a szerk.) bevándorlás miatt...
MEDIA1  |  2023. szeptember 23. 17:30
A TV2 új realityjének szereplőjét próbálja azzal promózni a hírműsor honlapja, amire mindenki kattin...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM