11 °C Budapest

Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

2017. április 25. 05:32

Bár ma már szinte mindenkinek van bankkártyája, de a hitelkártyák használatától még mindig sokan tartanak. Pedig tudatos alkalmazás mellett éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatnak a hitelkártya tulajdonosok. Mutatjuk a részleteket.

Az elmúlt években a hitelkártyák száma nem sokat változott hazánkban, jelenleg valamivel kevesebb mint 1,4 millió van belőlük forgalomban. A jegybank adatai szerint azonban egyre okosabban használjuk ezeket a kártyákat. Többször vesszük elő a plasztikot, de a bankok egyre kevesebbet keresnek a lakosságon.

Mi is az a hitelkártya?

A hitelkártya egy olyan speciális bankkártya, amely lehetővé teszi azt, hogy egy a bank által meghatározott keretösszegig hitelre vásároljunk ezzel a plasztikkal, vagy akár készpénzt vegyünk fel vele. A kártya megszerzésének előfeltétele, hogy a bank a fizetésünk alapján hitelképesnek minősítsen minket. Maga a kártya igénylése nem kerül pénzbe, viszont a használatának bankonként elértő költségei vannak.

A kártya kibocsátója kamatot vagy akár késedelmi díjat számíthat fel, ha a türelmi időszak végéig nem történik meg az összes esedékes összeg (vagyis lejáró tartozás) visszafizetése.

- hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Magyar Nemzeti Bank.

Miért érheti meg?

A különböző díjak ellenére a hitelkártyákhoz tartozik egy úgynevezett kamatmentes periódus. Ez alapvetően egy elszámolási és egy türelmi időszakból áll és általában 45 napig tart, de akár rövidebb is lehet attól függően, hogy a hónap hányadik napján használtuk a kártyánkat.

Az elszámolási időszak végén a végrehajtott tranzakciókról kimutatást készít a bankunk és elindul a türelmi időszak, ami általában 15 napot jelent. Abban az esetben, ha a türelmi időszak lejárta előtt sikerül visszafizetnünk a teljes tartozást, akkor a hitelkártya költéseink kamatmentesek lehetnek.

Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a pénzügyi szolgáltatók előírnak egy minimális összeget is, amit minden esetben a türelmi időszak végéig be kell fizetnünk. Ennek összege bankonként változik, de általában 2 - 5 ezer forint között mozog.

A hitelkártyák használata azonban azért is lehet jó döntés, mert pénzvisszatérítést vagy akár pontgyűjtést is lehetővé tehet. A visszatérítések összege pedig éves szinten akár több tíz ezer forintra is rúghat. Az OTP Bank hitelkártyáinál például a kártyás vásárlásaink értékének 1 százalékát térítik vissza, de évente maximum 30 ezer forint értékben. Míg az Erste egyik hitelkártyájánál minden vásárlásra elköltött 100 forint után 2 pontot írnak jóvá a pontgyűjtő számlánkon. Érdemes azonban tudununk, hogy a visszatérítések mértéke és széleskörűsége, illetve a költségek között van kapcsolat, így 

a drágább éves díjú kártyák jellemzően magasabb visszatérítéssel kecsegtetnek.

Trükkös visszafizetés

Amint véget ér egy havi periódus lehetőségünk van eldönteni, hogy  a felhasznált összeg egészét vagy csak egy részét fizetjük vissza a türelmi időszakban. Abban az esetben, ha nincsen a bank felé a hitelkártyához kapcsolódó tartozásunk a bank nem számol fel kamatot, feltéve, hogy a kártyánkat csak vásárlásra használtunk. A hitelkártyás készpénz felvétellel érdemes vigyáznunk, ennek ugyanis magas költségei lehetnek.

Ha nem a teljes összeget fizetjük vissza, akkor a bank a szerződésben meghatározottaktól függően a teljes keretre vagy csak a vissza nem fizetett részre kamatot számol fel. De nem szabad elfelejtkeznünk a bankok által meghatározott kötelező befizetési időszakról sem. Különösen fontos ugyanis, hogy ebben az időszakban befizessük a pénzintézetek által előírt minimum összeget, mert az ezen időszak előtti befizetéseinket a bank nem számítja be a minimum díj összegébe.

A határidők különösen fontosak, hiszen sok pénzünkbe kerülhet, ha nem fizetjük be a szükséges összeget a türelmi határidőn belül. A hitelkártya ugyanis az egyik legmagasabb THM-mel rendelkező hiteltermék, vagyis ennek a hiteltípusnak a legmagasabb az ára. Ezek miatt a hitelkártya csak rövidtávon nyújthat hasznos megoldást az anyagi gondjainkra.

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

A hitelkártya kiválasztásakor azt kell eldöntenünk, hogy mire használjuk elsősorban, ez ugyanis alapjaiban határozza meg, hogy melyik a számunkra megfelelő termék:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Ugyan hitelről van szó, amelynek más termékhez képest magas kamatai vannak, azonban nem ez alapján érdemes terméket választanunk.

  • A legtöbben a hitel funkciója miatt választják a hitelkártyát, pedig számukra nem is biztos, hogy ez a legjobb termék. A folyószámlák mellé ugyanis folyószámlahitelt is igényelhetünk, ami a hitelfunkciót ellátja és nincs szükség külön kártya kiváltására sem. Ha ennek ellenére a hitelkártyát választjuk, akkor az olcsóbb éves (és havi) díjú termékek közül érdemes válogatnunk.

  • Ha a közüzemi számlákat fizetnénk ezzel elsősorban, akkor olyat válasszunk, amiről ingyenesen tudunk csoportos beszedést indítani.

  • Ha inkább a vásárlásra koncentrálunk, akkor a magasabb visszatérítést nyújtó kártyát válasszuk.

  • A betéti kártyákhoz sokszor igen drága az SMS-értesítés díja, ez viszont több hitelkártyánál ingyenes, így a vásárlásaink után fizetett értesítés költségeit megúszhatjuk, ha ilyen kártyát választunk.

  • Ha alacsony a jövedelmünk, akkor arra is oda kell figyelni, hogy melyik banknál fogadják be a kérelmünket. De persze az sem mindegy, hogy mekkora hitelkeretre van szükségünk.

Nézzünk néhány konkrét példát

A Pénzcentrum kalkulátor oldalánegyszerűen összehasonlíthatjuk a bankok különböző hitelkártya ajánlatait, amelyek közül így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.

A THM-eket összehasonlítva például az egyik legkedvezőbb ajánlatot az OTP Bank MasterCard Multipont érintő hitelkártyája adja. Egy ilyen kártya esetében 34,04 százalékos THM-mel számolhatunk, ellenben a kártyának az első éves díja 5 661 forintra rúg.

De még ennél is kedvezőbb THM-mel, egészen pontosan 31,8 százalékkal kecsegtet a Takarékbank Hungária Hitelkártya, ráadásul ennek a kártyának az első éves díja 1 000 forint.

De abban az esetben, ha számunkra inkább a kártya éves díja a meghatározó, akkor számtalan 0 forintos ajánlat közül is válogathatunk. A CIB Café Hitelkártyánakpéldául 0 forint az első éves díja, míg hozzá a THM 37,15 százalék. De kedvező, mindössze 2 990 forint az első éves díja a Cetelem Klubkártyának, amelyhez 38,01 százalékos THM tartozik. Az OTP Bank American Express Blue Hitelkártyaéves díja pedig 3 358 forint, a THM hozzá 37, 12 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm