18 °C Budapest
Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

Valóban tízezreket spórolhatunk a hitelkártyával? Vagy kamu az egész?

2017. április 25. 05:32

Bár ma már szinte mindenkinek van bankkártyája, de a hitelkártyák használatától még mindig sokan tartanak. Pedig tudatos alkalmazás mellett éves szinten akár több tízezer forintot is megspórolhatnak a hitelkártya tulajdonosok. Mutatjuk a részleteket.

Az elmúlt években a hitelkártyák száma nem sokat változott hazánkban, jelenleg valamivel kevesebb mint 1,4 millió van belőlük forgalomban. A jegybank adatai szerint azonban egyre okosabban használjuk ezeket a kártyákat. Többször vesszük elő a plasztikot, de a bankok egyre kevesebbet keresnek a lakosságon.

Mi is az a hitelkártya?

A hitelkártya egy olyan speciális bankkártya, amely lehetővé teszi azt, hogy egy a bank által meghatározott keretösszegig hitelre vásároljunk ezzel a plasztikkal, vagy akár készpénzt vegyünk fel vele. A kártya megszerzésének előfeltétele, hogy a bank a fizetésünk alapján hitelképesnek minősítsen minket. Maga a kártya igénylése nem kerül pénzbe, viszont a használatának bankonként elértő költségei vannak.

A kártya kibocsátója kamatot vagy akár késedelmi díjat számíthat fel, ha a türelmi időszak végéig nem történik meg az összes esedékes összeg (vagyis lejáró tartozás) visszafizetése.

- hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Magyar Nemzeti Bank.

Miért érheti meg?

A különböző díjak ellenére a hitelkártyákhoz tartozik egy úgynevezett kamatmentes periódus. Ez alapvetően egy elszámolási és egy türelmi időszakból áll és általában 45 napig tart, de akár rövidebb is lehet attól függően, hogy a hónap hányadik napján használtuk a kártyánkat.

Az elszámolási időszak végén a végrehajtott tranzakciókról kimutatást készít a bankunk és elindul a türelmi időszak, ami általában 15 napot jelent. Abban az esetben, ha a türelmi időszak lejárta előtt sikerül visszafizetnünk a teljes tartozást, akkor a hitelkártya költéseink kamatmentesek lehetnek.

Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a pénzügyi szolgáltatók előírnak egy minimális összeget is, amit minden esetben a türelmi időszak végéig be kell fizetnünk. Ennek összege bankonként változik, de általában 2 - 5 ezer forint között mozog.

A hitelkártyák használata azonban azért is lehet jó döntés, mert pénzvisszatérítést vagy akár pontgyűjtést is lehetővé tehet. A visszatérítések összege pedig éves szinten akár több tíz ezer forintra is rúghat. Az OTP Bank hitelkártyáinál például a kártyás vásárlásaink értékének 1 százalékát térítik vissza, de évente maximum 30 ezer forint értékben. Míg az Erste egyik hitelkártyájánál minden vásárlásra elköltött 100 forint után 2 pontot írnak jóvá a pontgyűjtő számlánkon. Érdemes azonban tudununk, hogy a visszatérítések mértéke és széleskörűsége, illetve a költségek között van kapcsolat, így 

a drágább éves díjú kártyák jellemzően magasabb visszatérítéssel kecsegtetnek.

Trükkös visszafizetés

Amint véget ér egy havi periódus lehetőségünk van eldönteni, hogy  a felhasznált összeg egészét vagy csak egy részét fizetjük vissza a türelmi időszakban. Abban az esetben, ha nincsen a bank felé a hitelkártyához kapcsolódó tartozásunk a bank nem számol fel kamatot, feltéve, hogy a kártyánkat csak vásárlásra használtunk. A hitelkártyás készpénz felvétellel érdemes vigyáznunk, ennek ugyanis magas költségei lehetnek.

Ha nem a teljes összeget fizetjük vissza, akkor a bank a szerződésben meghatározottaktól függően a teljes keretre vagy csak a vissza nem fizetett részre kamatot számol fel. De nem szabad elfelejtkeznünk a bankok által meghatározott kötelező befizetési időszakról sem. Különösen fontos ugyanis, hogy ebben az időszakban befizessük a pénzintézetek által előírt minimum összeget, mert az ezen időszak előtti befizetéseinket a bank nem számítja be a minimum díj összegébe.

A határidők különösen fontosak, hiszen sok pénzünkbe kerülhet, ha nem fizetjük be a szükséges összeget a türelmi határidőn belül. A hitelkártya ugyanis az egyik legmagasabb THM-mel rendelkező hiteltermék, vagyis ennek a hiteltípusnak a legmagasabb az ára. Ezek miatt a hitelkártya csak rövidtávon nyújthat hasznos megoldást az anyagi gondjainkra.

Hogyan válasszunk hitelkártyát?

A hitelkártya kiválasztásakor azt kell eldöntenünk, hogy mire használjuk elsősorban, ez ugyanis alapjaiban határozza meg, hogy melyik a számunkra megfelelő termék:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Ugyan hitelről van szó, amelynek más termékhez képest magas kamatai vannak, azonban nem ez alapján érdemes terméket választanunk.

  • A legtöbben a hitel funkciója miatt választják a hitelkártyát, pedig számukra nem is biztos, hogy ez a legjobb termék. A folyószámlák mellé ugyanis folyószámlahitelt is igényelhetünk, ami a hitelfunkciót ellátja és nincs szükség külön kártya kiváltására sem. Ha ennek ellenére a hitelkártyát választjuk, akkor az olcsóbb éves (és havi) díjú termékek közül érdemes válogatnunk.

  • Ha a közüzemi számlákat fizetnénk ezzel elsősorban, akkor olyat válasszunk, amiről ingyenesen tudunk csoportos beszedést indítani.

  • Ha inkább a vásárlásra koncentrálunk, akkor a magasabb visszatérítést nyújtó kártyát válasszuk.

  • A betéti kártyákhoz sokszor igen drága az SMS-értesítés díja, ez viszont több hitelkártyánál ingyenes, így a vásárlásaink után fizetett értesítés költségeit megúszhatjuk, ha ilyen kártyát választunk.

  • Ha alacsony a jövedelmünk, akkor arra is oda kell figyelni, hogy melyik banknál fogadják be a kérelmünket. De persze az sem mindegy, hogy mekkora hitelkeretre van szükségünk.

Nézzünk néhány konkrét példát

A Pénzcentrum kalkulátor oldalánegyszerűen összehasonlíthatjuk a bankok különböző hitelkártya ajánlatait, amelyek közül így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót.

A THM-eket összehasonlítva például az egyik legkedvezőbb ajánlatot az OTP Bank MasterCard Multipont érintő hitelkártyája adja. Egy ilyen kártya esetében 34,04 százalékos THM-mel számolhatunk, ellenben a kártyának az első éves díja 5 661 forintra rúg.

De még ennél is kedvezőbb THM-mel, egészen pontosan 31,8 százalékkal kecsegtet a Takarékbank Hungária Hitelkártya, ráadásul ennek a kártyának az első éves díja 1 000 forint.

De abban az esetben, ha számunkra inkább a kártya éves díja a meghatározó, akkor számtalan 0 forintos ajánlat közül is válogathatunk. A CIB Café Hitelkártyánakpéldául 0 forint az első éves díja, míg hozzá a THM 37,15 százalék. De kedvező, mindössze 2 990 forint az első éves díja a Cetelem Klubkártyának, amelyhez 38,01 százalékos THM tartozik. Az OTP Bank American Express Blue Hitelkártyaéves díja pedig 3 358 forint, a THM hozzá 37, 12 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 29. 06:44
Archívumunkból (2015) A VÉLETLEN SZEREPE A BEFEKTETÉSEKBEN Úgy születtünk, hogy nem szeretjük a bizo...
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30