11 °C Budapest

Na ezért kell elolvasni az apróbetűt: emiatt lép félre sok hiteligénylő

2016. szeptember 21. 05:40

Jelzáloghitelt felvenni az egyik legnagyobb pénzügyi döntés egy ember élete során. Az akciók sokszor jól mutatnak, de a kezdeti megtakarításnak általában ára van a következő években. Mutatjuk a legnagyobb bankok ajánlatait.


Nagyon unalmas dolog banki szerződéseket olvasni. Egyfelől legtöbbször bikkfa nyelven íródnak, másfelől meg elképesztően hosszúak. Egy-egy szerződés lehet önmagában húsz oldal, de ha egy jelzáloghitelhez kapcsolódó összes hirdetményt, szabályzatot, törvényi hivatkozást és az ezekhez tartozó mellékleteket meg szeretne valaki ismerni, akkor könnyen több száz oldal dokumentumot kéne átnyálaznia.

Ez nyilván nem elvárható mindenkitől, ugyanakkor néhány dolgot minden jelzáloghitel felvétel esetén szükséges részleteiben is megismerni:

  • a hitel főbb paramétereit (kamat, futamidő, törlesztőrészlet, kamatperiódus, THM),
  • a THM főbb összetevőit a kamaton túl, tehát a pontos költségeket,
  • a különböző kedvezmények, akciók igénybevételi feltételeit.

Az utolsó pont minden hitelnél fontos, de jelzáloghitel esetén hatványozottan érdekes:

legtöbbször, a kedvezményes hitelhez jutás érdekében kötelezettségeket kell vállalni, és ha ezeket nem képes az ügyfél betartani, akkor az eredeti tervekhez képest akár magasabb törlesztőrészletet is fizethet, akár 20-30 éven keresztül.

Az OTP Bank jelzáloghitel ajánlatai esetében a hitel igénylésekor felmerülő költségektől szabadulhat meg az ügyfél, igaz több éves elköteleződésért cserébe.

  • Nem kell folyósítási díjat fizetnie az ügyfélnek, ha köt törlesztési (azaz hitelfedezeti) biztosítást, de ezt a biztosítást így az első három évben nem lehet lemondani.
  • Nem kell közjegyzői szerződéskötési díjat megfizetnie, ha legalább 9 ezer forint díjú lakástakarék-pénztár szerződést köt az ügyfél, vagy ennyivel emeli meg meglévő szerződésének díját, és azt 3 évig rendben fizeti (vagy meglévő szerződés esetén a futamidő végéig)

A fenti akciók jelentős kedvezményt jelentenek: a folyósítási díj a hitelösszeg 1 százaléka is lehet, a közjegyzői díj pedig jellemzően 62 ezer forintra is rúghat.

Mindemellett nehéz összehasonlítani, hogy mennyiért is kapjuk a fenti kedvezményeket, mivel a törlesztési biztosítás djía a törlesztőrészlet 5 százaléka és 20 százaléka is lehet havonta, életkortól és csomagtól függően.

A K&H Banknál három fajta kedvezményt vehetünk igénybe lakáshitel igényléskor:

  • ha odautalunk legalább 100 ezer forint jövedelmet, akkor fél százalék,
  • ha kötünk náluk életbiztosítást, akkor 0,2 százalék,
  • K&H lakásbiztosítás kötése esetén pedig 0,1 százalék kamatkedvezményt kapunk.

Egy 6 millió forintos, 25 éves futamidejű kölcsön esetén a fenti három akcióval havi szinten 2 500 forintot tudunk megspórolni, így ehhez képest kell majd megvizsgálni, hogy mennyibe kerül a kedvezményekért megkötendő lakás- és életbiztosítás.

Az FHB Banknál most sok kezdő költséget elengednek, ráadásul 5 millió forint fölötti hitelösszeg esetén rögtön kapunk fél százalék kamatkedvezményt. A banknál díjazzák még a hitelkiváltást illetve a jövedelem odautalását is. A standard feltételekhez képest akár 4 százalékos kamatkedvezmény is elérhető, ha elegendő pénzt utalunk havonta a banknak, valamint ha nem jelzálog típusú hitelt váltunk ki az FHB-s hitellel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Takarékbanknál is olcsón lehet most hitelt igényelni, mivel a kezdeti költségek közül a

  • a közokiratba foglalás,
  • a tulajdoni lap lekérdezés,
  • az értékbecslés illetve
  • a folyósítás

most teljesen ingyen van.

Az UniCreditnél a kiszámíthatóságra helyezik a hangsúlyt. Különböző kamatkedvezmények helyett az olasz banknál lehet olyan lakáshitelt igényelni, amelynek 20 évig nem változik a törlesztőrészlete. Ennek persze ára van. 20 éves futamidő és 6 millió forintos hitelösszeg esetén az 5 évenként változó kamatú hitelhez képest 2 százalékkal kell magasabb kamatot fizetni, ami havi 5 400 forint plusz költséget jelent.

A CIB Banknál 100 ezer forint jövedelemutalást kérnek 0,35 százalék éves kamatkedvezményért cserébe, de ennél van kedvezőbb ajánlatuk is:

  • havi 250 ezer forint bérutalásért cserébe már 0,85 százalékos kamatkedvezmény jár,
  • ha a CIB-nél tart egy ügyfél 9 millió forintot vagy havi bérutalása meghaladja a 450 ezret, akkor pedig 1,1 százalék kedvezményre jogosult.

Az Erste Bank, az UniCredithez hasonlóan, a fix törlesztőrészletben látja a legnagyobb ügyfélértéket. Hatmillió forintos hitelösszeg esetén választhatunk 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletes opciót, de lakossági bankszámlát minden lakáshitelhez nyitnunk kell a banknál.

A Budapest Bank lakáshitelei esetében 1 százalék kamatkedvezményt tudunk elérni, ha

  • 110 000 forint bért havonta a bankhoz utalunk,
  • két csoportos beszedési meghatalmazást adunk a banknál vezetett folyószámlánkra,
  • vagyonbiztosítást és
  • életbiztosítást is kötünk a banknál.

6 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén egyébként ez közel havi 3 ezer forint megtakarítást jelent.

Az MKB Bank elég nagyvonalú jelenleg. Nem kell fizetni igénylési díjat, ügyintézési díjat, folyósítási díjat, közjegyzői díjat, továbbá még az első havi törlesztőrészletet is visszautalja részünkre a bank, és mindezekért nem kell semmilyen kondíciónak megfelelnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm