Na ezért kell elolvasni az apróbetűt: emiatt lép félre sok hiteligénylő

Na ezért kell elolvasni az apróbetűt: emiatt lép félre sok hiteligénylő

2016. szeptember 21. 05:40

Jelzáloghitelt felvenni az egyik legnagyobb pénzügyi döntés egy ember élete során. Az akciók sokszor jól mutatnak, de a kezdeti megtakarításnak általában ára van a következő években. Mutatjuk a legnagyobb bankok ajánlatait.


Nagyon unalmas dolog banki szerződéseket olvasni. Egyfelől legtöbbször bikkfa nyelven íródnak, másfelől meg elképesztően hosszúak. Egy-egy szerződés lehet önmagában húsz oldal, de ha egy jelzáloghitelhez kapcsolódó összes hirdetményt, szabályzatot, törvényi hivatkozást és az ezekhez tartozó mellékleteket meg szeretne valaki ismerni, akkor könnyen több száz oldal dokumentumot kéne átnyálaznia.

Ez nyilván nem elvárható mindenkitől, ugyanakkor néhány dolgot minden jelzáloghitel felvétel esetén szükséges részleteiben is megismerni:

 • a hitel főbb paramétereit (kamat, futamidő, törlesztőrészlet, kamatperiódus, THM),
 • a THM főbb összetevőit a kamaton túl, tehát a pontos költségeket,
 • a különböző kedvezmények, akciók igénybevételi feltételeit.

Az utolsó pont minden hitelnél fontos, de jelzáloghitel esetén hatványozottan érdekes:

legtöbbször, a kedvezményes hitelhez jutás érdekében kötelezettségeket kell vállalni, és ha ezeket nem képes az ügyfél betartani, akkor az eredeti tervekhez képest akár magasabb törlesztőrészletet is fizethet, akár 20-30 éven keresztül.

Az OTP Bank jelzáloghitel ajánlatai esetében a hitel igénylésekor felmerülő költségektől szabadulhat meg az ügyfél, igaz több éves elköteleződésért cserébe.

 • Nem kell folyósítási díjat fizetnie az ügyfélnek, ha köt törlesztési (azaz hitelfedezeti) biztosítást, de ezt a biztosítást így az első három évben nem lehet lemondani.
 • Nem kell közjegyzői szerződéskötési díjat megfizetnie, ha legalább 9 ezer forint díjú lakástakarék-pénztár szerződést köt az ügyfél, vagy ennyivel emeli meg meglévő szerződésének díját, és azt 3 évig rendben fizeti (vagy meglévő szerződés esetén a futamidő végéig)

A fenti akciók jelentős kedvezményt jelentenek: a folyósítási díj a hitelösszeg 1 százaléka is lehet, a közjegyzői díj pedig jellemzően 62 ezer forintra is rúghat.

Mindemellett nehéz összehasonlítani, hogy mennyiért is kapjuk a fenti kedvezményeket, mivel a törlesztési biztosítás djía a törlesztőrészlet 5 százaléka és 20 százaléka is lehet havonta, életkortól és csomagtól függően.

A K&H Banknál három fajta kedvezményt vehetünk igénybe lakáshitel igényléskor:

 • ha odautalunk legalább 100 ezer forint jövedelmet, akkor fél százalék,
 • ha kötünk náluk életbiztosítást, akkor 0,2 százalék,
 • K&H lakásbiztosítás kötése esetén pedig 0,1 százalék kamatkedvezményt kapunk.

Egy 6 millió forintos, 25 éves futamidejű kölcsön esetén a fenti három akcióval havi szinten 2 500 forintot tudunk megspórolni, így ehhez képest kell majd megvizsgálni, hogy mennyibe kerül a kedvezményekért megkötendő lakás- és életbiztosítás.

Az FHB Banknál most sok kezdő költséget elengednek, ráadásul 5 millió forint fölötti hitelösszeg esetén rögtön kapunk fél százalék kamatkedvezményt. A banknál díjazzák még a hitelkiváltást illetve a jövedelem odautalását is. A standard feltételekhez képest akár 4 százalékos kamatkedvezmény is elérhető, ha elegendő pénzt utalunk havonta a banknak, valamint ha nem jelzálog típusú hitelt váltunk ki az FHB-s hitellel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Takarékbanknál is olcsón lehet most hitelt igényelni, mivel a kezdeti költségek közül a

 • a közokiratba foglalás,
 • a tulajdoni lap lekérdezés,
 • az értékbecslés illetve
 • a folyósítás

most teljesen ingyen van.

Az UniCreditnél a kiszámíthatóságra helyezik a hangsúlyt. Különböző kamatkedvezmények helyett az olasz banknál lehet olyan lakáshitelt igényelni, amelynek 20 évig nem változik a törlesztőrészlete. Ennek persze ára van. 20 éves futamidő és 6 millió forintos hitelösszeg esetén az 5 évenként változó kamatú hitelhez képest 2 százalékkal kell magasabb kamatot fizetni, ami havi 5 400 forint plusz költséget jelent.

A CIB Banknál 100 ezer forint jövedelemutalást kérnek 0,35 százalék éves kamatkedvezményért cserébe, de ennél van kedvezőbb ajánlatuk is:

 • havi 250 ezer forint bérutalásért cserébe már 0,85 százalékos kamatkedvezmény jár,
 • ha a CIB-nél tart egy ügyfél 9 millió forintot vagy havi bérutalása meghaladja a 450 ezret, akkor pedig 1,1 százalék kedvezményre jogosult.

Az Erste Bank, az UniCredithez hasonlóan, a fix törlesztőrészletben látja a legnagyobb ügyfélértéket. Hatmillió forintos hitelösszeg esetén választhatunk 5 vagy 10 évig fix törlesztőrészletes opciót, de lakossági bankszámlát minden lakáshitelhez nyitnunk kell a banknál.

A Budapest Bank lakáshitelei esetében 1 százalék kamatkedvezményt tudunk elérni, ha

 • 110 000 forint bért havonta a bankhoz utalunk,
 • két csoportos beszedési meghatalmazást adunk a banknál vezetett folyószámlánkra,
 • vagyonbiztosítást és
 • életbiztosítást is kötünk a banknál.

6 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén egyébként ez közel havi 3 ezer forint megtakarítást jelent.

Az MKB Bank elég nagyvonalú jelenleg. Nem kell fizetni igénylési díjat, ügyintézési díjat, folyósítási díjat, közjegyzői díjat, továbbá még az első havi törlesztőrészletet is visszautalja részünkre a bank, és mindezekért nem kell semmilyen kondíciónak megfelelnünk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?