Harcba szálltak a hevesi háziasszonyok: nagyot néztek az uzsorások

2016. július 7. 05:23

Rommá szajkózott és kiüresített kijelentés, hogy Magyarországon alacsony a lakosság pénzügyi tudásszintje. Ha ez általánosságban is igaz, gondolhatod, hogy milyen a pénzügyi kultúra ott, ahol pénz is alig van. Mutatjuk, hogy segíti a hazai szegényeket egy Nobel-díjas program.

Temérdek szempontból borzalmas dolog egyik napról a másikra élni. Az egyik legkárosabb következménye a mélyszegénységben való tengődésnek, hogy képtelenség tervezni. Nemcsak egy, kettő vagy öt évre, hanem már a havi költségvetés elkészítése is fölöslegesnek tűnik, hiszen úgysem látjuk, hogy miből lesz fedezet az egyes költségelemekre.

Azonban, ha egy szélsőségesen rossz körülmények között és kevés pénzből élő ember nem is képes pénzügyi tervet, vagyis költségvetést készíteni, akkor esélye sincs kitörni helyzetéből.

Pénzügyi tudatosság nélkül ugyanis akkor is kifolyik a kezei közül a pénz, ha egyébként képes lenne fokozatos javulást elérni életkörülményeiben.

Ennek a problémának a megoldására már számtalan kezdeményezés jött létre külföldön és Magyarországon egyaránt. Fejleszteni kívánják az alacsony jövedelmű emberek pénzügyi kultúráját, hogy lássák, kisebb összegek megtakarításával is el lehet érni, hogy jobban éljenek.

Magyarországon az egyik legátfogóbb programot 2010 és 2013 között az Autonómia Alapítvány hajtotta végre. Ők 15 településen, 239 embert vontak be három különböző módszertanú programba. A projekt a "SIMS - Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte" néven futott és Franciaországban illetve Belgiumban is ezzel párhuzamosan valósítottak meg hasonló kezdeményezéseket.


SIMS program Magyarországon forrás: Autonómia Alapítvány

 

A programok közül kettő, a kisösszegű megtakarításokon keresztül azt segítette elő, hogy a résztvevők, szükség esetén, hitelhez tudjanak jutni. A harmadik program pedig a kis összegű, de hosszabb távú megtakarítási kedv ösztönzésére jött létre.

Ha hitel kell, ott van a bank!

Két program épül arra, hogy olyan emberek is megtakarítsanak, akik eddig nem tették, továbbá, hogy hitelhez is jussanak, mert ők banktól nem kapnának pénzt.

Az egyik legnagyobb, gyorskölcsönökkel foglalkozó vállalat honlapján elérhető információ szerint az juthat náluk kölcsönhöz, akinek van igazolt, rendszeres jövedelme. Azonban telefonos tájékoztatásukból kiderül, hogy a szociális segélyt nem tekintik jövedelemnek, így a közösségi megtakarítási és hitelprogramok célcsoportjának egy része rögtön ki is esik a vállalat által hitelezett körből.

Az Esélykassza program esetén 6-10 résztvevő csoportot alkot, és fél éven keresztül közösen előtakarékoskodnak. Miután lezárult a takarékoskodás időszaka, egy mikrohitelezésre szakosodott szervezet kiegészíti a csoport megtakarítását további hiteltőkével, és a csoporttagok ebből a bővült keretből vehetnek fel szükség esetén válsághiteleket.

A program legfontosabb feladata, hogy kiiktassa a nem szabályozott magánhiteleket a mélyszegénységben élők mindennapjaiból. Mivel banktól nem várhatnak hitelt, ezért ha azonnal pénzre van szükségük, akkor csak uzsoráshoz fordulhatnak, ám ez a segítség csak bebetonozza a nyomort az azt felvevők életébe.

Az Esélykassza módszert nem Magyarországon találták ki, hanem Bangladesben. Muhámmád Junusz nevéhez fűződik a program kidolgozása, aki ezért 2006-ban Nobel-békedíjat kapott az általa alapított Garmeen Bankkal megosztva.

Az Autonómia Alapítvány által alkalmazott módszertan kidolgozásakor figyelembe vettük a Garmeen Bank tapasztalatait, de 2004 óta jelentősen módosítottuk a mikrohitelezés eredeti módszertanát, adaptálva azt a helyi viszonyokra.

 - írta a Pénzcentrumnak Béres Tibor, az Autonómia Alapítvány programfelelőse.

Én ne függjek senkitől

Az Esélykasszán túl egy másik programot is elindított az alapítvány, Önfinanszírozó Közösségek néven. Ehhez a programhoz azonban nincs szükség külső hiteltőkére. A közösség tagjai tesznek be pénzt hónapokon át a csoport kasszájába, amelyet egy széfben tartanak.

Ebből a pénzből a csoport a saját szabályai szerint dönti el, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a közösség tagjai közül ki kaphat hitelt, illetve
  • mekkora hitelhez juthat és azt is, hogy
  • milyen kamatra adják.

Mivel a csoport tagjai egymástól függő viszonyba kerülnek (ha valaki nem adja vissza a felvett pénzt, akkor a többi nem fog tudni hitelhez jutni), ezért jelentős összetartás alakul ki az Önfinanszírozó Közösségekben.

Az Autonómia Alapítvány magyarországi SIMS projektjének harmadik programja, Egyéni Megtakarítási Számla néven futott. A 10 hónapon keresztül tartó program azzal ösztönözte a megtakarítási kedvet, hogy a megtakarítással megegyező mértékű, vissza nem térítendő támogatást nyújtott a megtakarítási időszak végén. Mindezt csak akkor, ha az előzetes megtakarítási terv nagy részt megvalósult. A megtakarítást, a támogatással együtt, kizárólag a lakhatási körülmények javítására lehetett fordítani.

Jók ezek a programok, de mik az eredmények?

A SIMS projekt részeként két interjút készítettek a résztvevőkkel. Egyiket a program megkezdése előtt, a másikat pedig két-három hónappal a program befejezése után. Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy a programok közül kettő nagyon alacsony lemorzsolódási aránnyal futott, tehát a résztvevők végigcsinálták a közel egy éves folyamatot.

Az egyetlen program, amit sokan abbahagytak idő előtt, az egyéni megtakarításra épülő volt. Ennek esetében a résztvevők kétharmada nem tudta teljesíteni a célt. Itt az egyik legnagyobb probléma az lehetett, hogy hiányzott az a kohéziós hatás, ami a csoportos programokban kialakult.

Szintén fontos eredménye volt a programoknak, hogy az emberek megtanultak beszélni egymással pénzügyi témákról. Ennek következménye, hogy többé nem érezték annyira egyedül magukat anyagi problémáikkal sem.

A résztvevők bizalma is emelkedett arra vonatkozóan, hogy irányítás alatt tudják tartani saját életüket. A program alatt 4 százalékról 18 százalékra nőtt azon válaszadók aránya, akik szerint a hitelfelvétel nem jelent gondot, ha biztosak lehetnek benne, hogy a kölcsönt visszatudják fizetni.

  • 4-ről 26 százalékra emelkedett azoknak a részaránya, akik rendszeresen megtakarítottak a kérdőíveket megelőző 3 hónapban, valamint
  • 6-ról 48 százalékra nőtt azon válaszadók aránya, akiknek lett egy olyan számlájuk, ahol csak a megtakarításaikat gyűjtik.

Beszálltak az internetbe

Arról, hogy mi történt 2013 óta, csak töredékinformációkkal rendelkezünk.

A SIMS projekt záró részét jelentő hatásértékelést követően nincs lehetősége az Autonómia Alapítványnak mérni, hogy fennmaradt-e a résztvevők megtakarítási hajlandósága, így erről nincs elérhető adat.

 - írta a Pénzcentrumnak Béres Tibor.

Magyarország egyik legelmaradottabb régiójában azonban nem szokványos, hogy internetes közösségi finanszírozás felkutatásába kezdjenek egy kerítés miatt. Szúcs-bányatelepen viszont még néhány héttel ezelőtt is volt rá példa.

Az egyik közösségi finanszírozást segítő magyar oldal tanúsága szerint június 3. és 23. között sikeresen gyűjtött 170 000 forintot a Szúcs Községért Egyesület, hogy egy Anikó nevű szúcs-bányatelepi lakos befejezhesse házának kerítését 20 méteren.

Még nem épült meg a kerítés, de péntekre befejeződik. Minden anyagot külön kellett megrendelni, Szúcs nem egy kereskedelmi központ. Anikó több mint fél éve vesz részt az asszony csoport ülésein és többször önkénteskedett már a szervezetünknek.

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Csóka Sándorné, a Szúcs Községért Egyesület elnöke.

Van kiút, persze nem biztos, hogy pont így

A Nobel-békedíjas Muhámmád Junusz módszerét már 58 országban alkalmazták sikeresen, igaz mindig fontos a helyi környezetre igazítani a Garmeen Bank modelljét. Magyarországon és Romániában például az adminisztratív ügyekért felelős személy a program lényegébe nem szólhat bele, és a Garmeen modelltől eltérően, a hitelkihelyezés banki utalással, a törlesztés viszont készpénzben történik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem