0 °C Budapest

Kovács Patrícia kifakadt: ezért nem szabad hitelt felvenni

2015. december 13. 13:00

Karácsonyi élményeiről nyilatkozott Kovács Patrícia, a Hungary's Got Talent zsűritagjaként is ismert színésznő. Véleménye szerint az ünnepnek nem a túlköltekezésről és a hitelekről kellene szólnia. Bár a karácsonyi időszakban a legtöbb áruház akciós kölcsönökkel csábítja a vásárlókat, a hirdetések ellenére nem minden ajánlat valódi ingyenhitel, így valóban érdemes résen lenni.

Kovács Patrícia, a Hungary's Got Talent zsűritagja a Hot! magazinnak adott interjújában nemcsak gyerekkori karácsonyi emlékeiről mesélt, hanem a pénzügyi tudatosságról is. Fontosnak tartja, hogy az ünnepek ne a túlköltekezésről, és a hitelfelvételről szóljanak, szerinte a költekezésben is mértékletességre van szükség.

Azt tanácsolnám az embereknek, hogy ne költekezzék túl magukat, ne vegyenek fel hiteleket az ajándékozás miatt, hiszen nem ez a lényeg az ünnepben. Nem szeretem, amikor az emberek elszórják a pénzüket, aztán kétségbeesnek. Mértékletességre van szükség!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Karácsonyig már kevesebb, mint két hét van hátra, ezért nem csoda, hogy hatalmas tömegekkel találkozhatunk a plázákban, bevásárlóközpontokban, és hipermarketekben. Sokan túlköltekeznek ilyenkor, amire a kifejezetten erre az időszakra felvehető hitelajánlatok is rásegíthetnek. Az akciós kölcsönök azonban a hirdetések ellenére nem minden esetben valódi ingyenhitelek. A hitel költségei mellett érdemes másra is odafigyelnünk, ugyanis egyéb aprósággal is próbálkozhatnak a boltok.

Mire figyeljünk a hitel kiválasztásakor?

Nagy eltérések vannak a boltok karácsonyi hitelajánlatai között, van, ahol az ingyenhitel tényleg ingyen van, de előfordul, hogy valamilyen plusz szolgáltatást akarnak ránk sózni az ingyenességért cserébe.

Előfordulhat az is, hogy a hirdetés szerint 0 százalékos kamattal vehetünk fel kölcsönt, azonban a magas kezelési költség miatt a tényleges teljes hiteldíj mutató (THM) akár 40 százalék fölé is felmehet. A másik jellemző trükk, hogy a hitelünk ugyan ingyen van, viszont a szolgáltatótól hitelkártyát kapunk, ami után éves díjat számíthatnak fel.

Az így kiadott hitelkártyákra egyébként jellemző, hogy az ügyfelek használják is, ami után késedelmes visszafizetés esetén szintén 40 százalék közeli kamatokat kell fizetni.

Melyik nagy áruházak kínálnak hitelt?

A legtöbb áruházban akár helyben felvehetjük a hitelt a kiszemelt ajándék mellé, a feltételek között viszont jelentős különbségek vannak. Már pár tízezer forinttól is felvehetünk hitelt, ami a Tescónál 500 ezer forintig terjed, a Media Marktnál és az Euronicsnál 2 millióig, míg az Auchannál nincs felső határ megszabva. A futamidő jellemzően éven belüli ezeknél a kölcsönöknél, igaz, van ahol ennél hosszabb tartammal is kalkulálhatunk.

Önrészt a Media Markt és az Euronics kérhet tőlünk, mind a két áruház 500 ezer forint feletti kölcsönnél vár el legalább 20 százalékos önerőt. Az akciós ajánlatoknál nem látható különbség a kamatokban és a THM-ben, mind a négy szolgáltató kínál ténylegesen 0 százalékos THM-es ingyenhitelt. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az Auchan kölcsönével az élhet, akinek van Oney hitelkártyája, vagy igényli azt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A webshopokban is vehetünk fel hitelt

Ma már a nagyobb webshopokban is van lehetőség hiteligénylésre. Bár a feltételek hasonlóak a nagy áruházakéhoz, ezekre érdemes figyelni:

  • A hitel mellé kapunk-e automatikusan hitelkártyát és

  • Mekkora a THM, amely a költségeket jobban mutatja, mint a kamat.

Ki fizeti meg az ingyenhitelek árát?

A pénzügyi szolgáltatók egyébként nem adnak hitelt anélkül, hogy az nekik megérné. Az ingyenhiteleknél az üzletek átvállalják a hitelek költségeit a bankoktól, így juthatunk részletre a kiszemelt áruhoz. Ezért cserébe ezeket a költségeket beépítik az áraikba (drágábbak lesznek a termékek), vagyis áttételesen a készpénzzel fizető, többi vásárlóval fizettetik meg az ingyenhitel árát.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet:

Az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (pl. az áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. Ennek elkerülésére célszerű a hitelszerződés aláírása előtt mindenképpen elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, s az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. Késedelem esetén a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is érdemes tájékozódni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06