14 °C Budapest

Kovács Patrícia kifakadt: ezért nem szabad hitelt felvenni

2015. december 13. 13:00

Karácsonyi élményeiről nyilatkozott Kovács Patrícia, a Hungary's Got Talent zsűritagjaként is ismert színésznő. Véleménye szerint az ünnepnek nem a túlköltekezésről és a hitelekről kellene szólnia. Bár a karácsonyi időszakban a legtöbb áruház akciós kölcsönökkel csábítja a vásárlókat, a hirdetések ellenére nem minden ajánlat valódi ingyenhitel, így valóban érdemes résen lenni.

Kovács Patrícia, a Hungary's Got Talent zsűritagja a Hot! magazinnak adott interjújában nemcsak gyerekkori karácsonyi emlékeiről mesélt, hanem a pénzügyi tudatosságról is. Fontosnak tartja, hogy az ünnepek ne a túlköltekezésről, és a hitelfelvételről szóljanak, szerinte a költekezésben is mértékletességre van szükség.

Azt tanácsolnám az embereknek, hogy ne költekezzék túl magukat, ne vegyenek fel hiteleket az ajándékozás miatt, hiszen nem ez a lényeg az ünnepben. Nem szeretem, amikor az emberek elszórják a pénzüket, aztán kétségbeesnek. Mértékletességre van szükség!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Karácsonyig már kevesebb, mint két hét van hátra, ezért nem csoda, hogy hatalmas tömegekkel találkozhatunk a plázákban, bevásárlóközpontokban, és hipermarketekben. Sokan túlköltekeznek ilyenkor, amire a kifejezetten erre az időszakra felvehető hitelajánlatok is rásegíthetnek. Az akciós kölcsönök azonban a hirdetések ellenére nem minden esetben valódi ingyenhitelek. A hitel költségei mellett érdemes másra is odafigyelnünk, ugyanis egyéb aprósággal is próbálkozhatnak a boltok.

Mire figyeljünk a hitel kiválasztásakor?

Nagy eltérések vannak a boltok karácsonyi hitelajánlatai között, van, ahol az ingyenhitel tényleg ingyen van, de előfordul, hogy valamilyen plusz szolgáltatást akarnak ránk sózni az ingyenességért cserébe.

Előfordulhat az is, hogy a hirdetés szerint 0 százalékos kamattal vehetünk fel kölcsönt, azonban a magas kezelési költség miatt a tényleges teljes hiteldíj mutató (THM) akár 40 százalék fölé is felmehet. A másik jellemző trükk, hogy a hitelünk ugyan ingyen van, viszont a szolgáltatótól hitelkártyát kapunk, ami után éves díjat számíthatnak fel.

Az így kiadott hitelkártyákra egyébként jellemző, hogy az ügyfelek használják is, ami után késedelmes visszafizetés esetén szintén 40 százalék közeli kamatokat kell fizetni.

Melyik nagy áruházak kínálnak hitelt?

A legtöbb áruházban akár helyben felvehetjük a hitelt a kiszemelt ajándék mellé, a feltételek között viszont jelentős különbségek vannak. Már pár tízezer forinttól is felvehetünk hitelt, ami a Tescónál 500 ezer forintig terjed, a Media Marktnál és az Euronicsnál 2 millióig, míg az Auchannál nincs felső határ megszabva. A futamidő jellemzően éven belüli ezeknél a kölcsönöknél, igaz, van ahol ennél hosszabb tartammal is kalkulálhatunk.

Önrészt a Media Markt és az Euronics kérhet tőlünk, mind a két áruház 500 ezer forint feletti kölcsönnél vár el legalább 20 százalékos önerőt. Az akciós ajánlatoknál nem látható különbség a kamatokban és a THM-ben, mind a négy szolgáltató kínál ténylegesen 0 százalékos THM-es ingyenhitelt. Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az Auchan kölcsönével az élhet, akinek van Oney hitelkártyája, vagy igényli azt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A webshopokban is vehetünk fel hitelt

Ma már a nagyobb webshopokban is van lehetőség hiteligénylésre. Bár a feltételek hasonlóak a nagy áruházakéhoz, ezekre érdemes figyelni:

  • A hitel mellé kapunk-e automatikusan hitelkártyát és

  • Mekkora a THM, amely a költségeket jobban mutatja, mint a kamat.

Ki fizeti meg az ingyenhitelek árát?

A pénzügyi szolgáltatók egyébként nem adnak hitelt anélkül, hogy az nekik megérné. Az ingyenhiteleknél az üzletek átvállalják a hitelek költségeit a bankoktól, így juthatunk részletre a kiszemelt áruhoz. Ezért cserébe ezeket a költségeket beépítik az áraikba (drágábbak lesznek a termékek), vagyis áttételesen a készpénzzel fizető, többi vásárlóval fizettetik meg az ingyenhitel árát.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet:

Az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. Gyakori ügyfélpanasz, hogy azért nem kaptak kellő tájékoztatást a hitelfelvételkor, mert az áruhitelt nem a pénzügyi intézménynél, hanem (pl. az áruházban, boltban) a közvetítőként eljáró értékesítőnél igényelték. Ennek elkerülésére célszerű a hitelszerződés aláírása előtt mindenképpen elkérni és alaposan átolvasni a szerződéses feltételeket, s az ahhoz tartozó egyéb dokumentumokat is. Késedelem esetén a felszámított késedelmi kamat az eredeti hiteldíj többszöröse lehet, ennek mértékéről is érdemes tájékozódni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem