-1 °C Budapest

Negyedére csökkenhet a hitelkamatunk: csak ennyit kell tenni érte

2015. július 8. 06:06

Az alacsony kamatok miatt sokan gondolkodnak azon, hogy kiváltsák korábbi, magas kamatozású hitelüket. Ha olcsóbbra cseréljük a meglévő kölcsöneinket, akkor akár negyedére is csökkenhet a kamatunk. Kinek éri meg kiváltani a kölcsönét, és mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Ezeket a hiteleket válthatjuk ki

A deviza alapú személyi kölcsönök és autóhitelek kiváltását januárra ígérik, de annak feltételei kérdésesek. A jelzáloghitelesekhez hasonlóan a személyi kölcsönök területén is lesz olyan, aki rosszul jár az átváltással, ezért érdemes körülnézni a mostani ajánlatok között, hiszen előfordulhat, hogy már most csökkenteni tudjuk a törlesztőrészletünket.

A korábban felvett személyi kölcsönöket is érdemes lehet kiváltani. Ezek sok esetben viszonylag magas, fix kamatozású termékek, amelyek havi törlesztői jelentősen csökkenthetők hitelkiváltással. Még most is találhatunk 20 százalék feletti teljes hiteldíj mutatójú (THM) ajánlatokat, de pár évvel ezelőtt elterjedt volt az ekkora kamatokra adott hitel.

Mostanra viszont több banknál akár 10 százalék körüli THM-mel is találhatunk (kiváltó)kölcsönt, sőt, van, ahol jövedelem jóváírás nélkül is kedvező kamatot találhatunk.


A felhalmozott hitelkártya-tartozásokat is érdemes lehet személyi kölcsönre cserélni.

Míg a hitelkártyáknál nem ritka a 40 százalék feletti THM, addig a személyi kölcsönök kamatai alig több, mint 10 százalékosak.

Ezzel hatalmas terhet vehetünk le a vállunkról, hiszen az adósságspirálba kerülés sok esetben a hitelkártya helytelen használatából és a túlköltekezésből fakad.

A hitelkiváltással érdemes lehet tartozásainkat egy termékkel kiváltani. Ezzel egy termékben egyesíthetjük közüzemi és banki tartozásainkat. Így nemcsak a kamatszint csökkenhet, de mivel egy helyre fizetünk az adminisztrációs költségek is jelentősen csökkenhetnek.

Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Példánkban egy 5 éves hátralévő futamidejű, 20 százalékos kamatozású 2 millió forintos tartozást szeretnénk kiváltani, akkor 12 százalékos kamatokkal számolva a törlesztőrészletünk 53 ezer forintról 44 ezer forintra csökkenhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez több mint 8 ezer forint megtakarítást jelent havonta, ami azt jelent, hogy 16 százalékkal kevesebb pénzt kell visszafizetnünk a bankunknak.

Ezzel egyébként évente 102 ezer forinttal több marad a zsebünkben. A teljes hátralévő visszafizetendő összeg így 3,2 millióról 2,7 millió forintra csökken.

Egy banki felmérésben az vizsgálták, hogy az ügyfelek mennyire lennének hajlandóak szolgáltatót váltani, a 1 millió forintos hitel esetén, ha évi 84 ezer forintot takaríthatnának meg, akkor a válaszadók 72 százaléka mondta azt, hogy egy konkrét kedvező ajánlat esetén bankot váltana, és 18 százalékuk biztosan váltana ekkora megtakarítás esetén.  Egyébként több előnyünk is lehet abból, ha kiváltjuk korábbi (sok esetben elavult) kölcsönünket:

  • Az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően lerövidíthetjük a futamidőt
  • Ha magasabb törlesztőt vállalunk be sok esetben kamatkedvezményt kaphatunk a banktól
  • Csökkenthetjük a THM-et


Személyi kölcsön? Adósságcsökkentés? Várjuk olvasóink kérdéseit a témával kapcsolatban, szerda délig. 
Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu 
A kérdésekre a Sberbank szakértői válaszolnak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06