12 °C Budapest

Vérlázító lehúzás: még karácsony előtt kiborult a bili!

Pénzcentrum
2008. november 28. 05:38

Meglehetősen durva üzleti modell alapján működő cég ellen vonulnak az utcára a politikusokból, egyházi szereplőkből és civilekből álló tüntetők New York-ban. A célkeresztben lévő Rent-A-Center nevéből adódóan műszaki cikkek bérbeadásával foglalkozik, melyen több száz százalékos hasznot húz egy jogi kiskapu miatt.

A cég első látásra olcsón juttatja alapvető háztartási gépekhez (konyhai eszközökhöz, mosógéphez, tévéhez) a rászorulókat, ha azonban a hosszútávú bérleti szerződésben vállalt tételeket összesítjük, gyakran a vételár többszörösét kell megfizetniük a legszegényebb rétegből kikerülő ügyfeleknek.

Vegyünk például egy Whirlpool hűtőszekrényt, melyet 579 dollárért meg lehet vásárolni a tengerentúlon! Ezt a készüléket heti 14,99 dollárért adja bérbe a Rent-A-Center, a 91 hétre szóló szerződés végére így a bérlő összesen 1 364 dollárt fizet ki anélkül, hogy egyáltalán tulajdont szerezne.

Egy Toshiba tévé esetében a 349 dolláros vételárral szemben 15,99 dollár a heti bérleti díj, mely a megszabott 78 hetes futamidőnél 1 247 dolláros teljes visszafizetésnek felel meg, 257%-os hasznot hozva a bérbeadónak.

A tanítani való lehúzásra azért van lehetősége a cégnek, mert a New York-i törvényeket 1986 óta nem módosították, ezért ez a tevékenység jogilag nem minősül uzsorának.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A botrány akkor pattant ki, amikor egy New York-i templom szeretett volna egy nagyképernyős tévét bérelni, hogy a hívek láthassák, amint Obama történelmet ír választási győzelmével. A cég ajánlata értelmében az 1 849 dolláros készülék több mint 4 000 dollárjába került volna a templomnak az ajánlott 97 hetes periódusra. Végül két napra kérték a tévét és 186 dollárt fizettek érte, a cég üzletpolitikája azonban olyannyira kiverte a biztosítékot az egyház képviselőinél, hogy igyekeztek arra minél szélesebb körben felhívni a figyelmet. Ennek az eredménye a bejelentett demonstráció is, melyen a tengerentúli médiaszereplők szerint letartóztatásokra is bőségesen lehet számítani, sokan ugyanis megelégelték, hogy a városvezetést anyagilag támogató tisztességtelen cégek gyakorlatilag bármit megtehetnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?