Megszűnnek az akciós lakáshitelek! Eljött a "Fekete nap"...

Pénzcentrum
2008. október 1. 13:00

Rekordszámú jelzáloghitel-terméket vontak ki a piacról egyetlen nap alatt Nagy-Britanniában: a Fekete Hétfőnek elnevezett szeptember 29-e a hiteltermékek 11,4%-ának megszüntetéséről lesz nevezetes.

A Moneyfacts adatbázisa alapján a bankok a válság hatására módszeresen igyekeznek megszabadulni legattraktívabb ajánlataiktól és csakis a legkonzervatívabb termékeket hagyják a palettán.

A hét első napján a szigetországban elérhető lakáshitelek száma 264-gyel 2988 darabra csökkent, míg a befektetési célú vásárlásokra specializálódó konstrukciók száma 181-gyel 481 darabra apadt.

A hitelválság tavaly augusztusi kirobbanása óta a brit bankok jelzálogtermékek ezreit vonták vissza: eltűnt az összes olyan hitel, mely az ingatlan értéke feletti finanszírozási arányt kínált, és a 100%-os finanszírozást kínáló konstrukciókból sem maradt túl sok.

A termékvisszavonások leginkább a befektetési céllal vásárlók szegmensét érintik, hiszen az erre specializálódó jelzáloghitel-termékek 85%-át megszüntették az elmúlt évben. A standard lakásvásárlási hiteleknél ez az arány 60%-ra tehető.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18