Early morning at Brandeburg Gate (Berlin / Germany)

Magyarországot is megfertőzheti Európa beteg embere: mi is belereccsenünk a német válságba?

2024. február 12. 05:37

Az elmúlt időszakban Németország gazdasága szinte ezer sebből vérzik, és nemigen tűnik úgy, hogy e tekintetben tartós javulás állna be. A németek teljesítménye ugyanakkor számunkra kiemelkedően fontos, hisz annak minősége a magyar gazdaságra is kihat. A kérdés, hogy pontosan milyen mértékben, és hogy mit hoz a jövő. Ezt jártuk most körbe szakértők segítségével.

Németország GDP-je 0,3 százalékkal csökkent tavaly a német statisztikai hivatal, a Destatis által ismertetett előzetes számítások szerint, ami naptári hatásoktól megtisztítva 0,1 százalékos elmaradást jelent a 2022-es adatokhoz képest. A német ipar teljesítménye 2,0 százalékkal csökkent, míg az ehhez az ágazathoz tartozó feldolgozóipar teljesítménye 0,4 százalékkal zsugorodott.

Az építőipar ugyanakkor összességében szerény, 0,2 százalékos növekedést ért el. A háztartások fogyasztása 2023-ban 0,8 százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz képest, aminek oka elsősorban a magas infláció volt. A német export 1,8 százalékkal, az import 3 százalékkal esett, aminek a hatására az egyenleg pozitív lett, és ez erőstette a GDP-t. A foglalkoztatottak száma 45,9 millió volt tavaly, 0,7 százalékkal, 333 ezerrel több a 2022. évinél. A növekedést elsősorban a külföldi munkavállalók számának emelkedése okozta.

Az adatok kapcsán a német iparszövetség (BDI) kijelentette, szerény, a többi iparosodott országhoz képest lemaradó gazdasági növekedést vár idénre Németországban. Egészen konkrétan 0,3 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak, 2,9 százalékos világgazdasági növekedés mellett.

Németország gazdasága megállt. A legtöbb nagy ipari országhoz képest hazánk egyre nagyobb lemaradásban van. Nem látunk esélyt a gyors fellendülésre 2024-ben

– jelentette ki Siegfried Russwurm. A BDI elnökének meglátása szerint geopolitikai és belgazdasági szempontból is romlottak a körülmények az év elején a 2023-ashoz képest, és az a szerény gazdasági növekedés, ami az idén Németországban várható, elsősorban a lakossági fogyasztásra támaszkodik majd, az infláció enyhülésének és a vásárlóerőnek a béremelésekből és szociális transzferekből származó növekedésének köszönhetően.

De vajon a német gazdaság teljesítménye milyen hatással van hazánkra, főleg annak fényében, hogy Németország az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünknek számít? A Pénzcentrum elemzők segítségével többek között ennek járt utána. 

A német gazdaság berúghatná a magyar növekedés motorját?

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője ennek kapcsán a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a teljes hazai export 20-25 százaléka irányul Németország felé, mely a teljes GDP közel 20 százalékát teszi ki. Ezen belül a legnagyobb termékcsoportot (a németek felé irányuló export 70 százalékát) az elektromos és elektronikus berendezések, majd a közúti járművek, illetve a gépek jelentik.

Az adatokból jól látszik, hogy a hazai gazdasági folyamatok alakulása erősen kitett a németországi keresletnek, mind a külkereskedelmi egyenleg, mind a GDP alakulásában nagy szerepe van benne. Természetesen érdemes megvizsgálni a német-magyar exportot is, itt rendre a magyar-német exportnál 10 százalékkal alacsonyabb volumenekkel lehet találkozni

– fejtette ki az elemző.

A szakértő kifejtette azt is, ez alapján a német gazdaság gyengélkedése nyilvánvalóan hatással van a hazai gazdaságra is, azonban a tavaly tapasztalt recesszió több tényezőre vezethető vissza. Elsősorban az energiaár-robbanás miatt kialakult fizetési mérleghiány, a robogó infláció, és az ennek nyomán kialakuló gyenge kereslet.

A német gazdaságnak a növekedés beindításában lehetne most szerepe, azonban ez jól láthatóan várat magára

– jelentette ki Varga Zoltán. Hiszen a német gazdaság gyors visszapattanására nemigen lehet szerinte számítani. Az Equilor elemzője úgy látja, némi javulásra csak az idei év második felében kerülhet sor, amikor enyhülhetnek a monetáris kondíciók az eurózónában. Ehhez azonban az Európai Központi Banknak nagy bizonyossággal kell tudnia, hogy az infláció tartósan visszatér a 2 százalékos jegybanki cél közelébe.

A magyarok játéka a globális színpadon zajlik

Hogy a német gazdaság teljesítménye nagyban befolyásolja a magyart, abban egyetértett Virovácz Péter is. Az ING makrogazdasági elemzője a Pénzcentrum kérdésére ugyanakkor elmondta, a 2023-as magyar gazdasági recesszióért a német gazdaság semmiképp sem okolható, bár kétségkívül enyhébb lehetett volna a hazai visszaesés, ha a német gazdaság (és vele együtt az egész globális külkereskedelem) dübörgött volna. Szerinte a tavalyi GDP-visszaesés inkább a belső kereslet összeomlása miatt történt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiszen az infláció egyrészt 12 hónapon át erodálta a bérek vásárlóerejét, mely a fogyasztás visszaesésében csapódott le, másrészt viszont az extrém magas infláció miatt a jegybank szigorítást hajtott végre, így a kétszámjegyű kamatkörnyezetet a beruházások is megsínylették

– közölte. Az elemző kitért a magyar és német gazdaság kapcsolatára is, ami szerinte kiemelkedően fontos a mi szempontunkból.

Kis, nyitott, export-orientált országként – melynek a német gazdasággal van a legszorosabb kapcsolata – nagyon fontos érdekünk fűződik ahhoz, hogy a német gazdasági kapcsolatok kiválóak legyenek. Ebben a tekintetben az Európai Uniós tagság, és ezáltal a közös piac a legszorosabb kötelék a két gazdaság között

– közölte. Ezután hozzátette, erre a kapocsra épül rá számos bilaterális megállapodás, melynek hatására számos német vállalat működik Magyarországon. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a német exportra épülő magyar export is akkor tud csak jól teljesíteni, ha van globális kereslet ezek iránt a termékek iránt.

Így bár közvetlenül úgy tűnik, hogy Németországtól függünk, de a mai globalizált termelési és értékesítési láncokat figyelve ez a játék egy jóval nagyobb színpadon zajlik

– világított rá. Virovácz Péter végül kifejtette álláspontját a jövővel kapcsolatban is. Szerinte a német gazdaság meglehetősen sok problémával küzd, ráadásul úgy tűnik, hogy ezekre a gondokra a közeljövőben aligha találnak a gazdaságpolitikai döntéshozók gyors megoldásokat.

Ehhez az olcsó orosz gáz hiánya miatt vélhetően a gazdasági szerkezet újragondolására lenne szükség, de a német adósságfék jelenléte, és ezáltal a nagyon erős költségvetési fegyelem miatt az elmúlt évtizedekben számos kulcsfontosságú terület is alulfinanszírozott lett

– magyarázta. Ennek következtében szerinte a német gazdaság versenyképessége romlott, például a fizikális infrastruktúra, vagy éppen a digitalizáció terén.

Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy az elemzők között egyre inkább kezd előtörni az a gondolat, miszerint strukturális reformokra lenne szükség ahhoz, hogy a német gazdaság visszanyerje versenyképességét és ne illessék újra és újra az „Európa beteg embere” jelzővel.

Az ING Bank legfrissebb előrejelzése szerint idén a 2023-as évhez hasonló mértékű GDP-visszaesést láthatunk majd a német gazdaságtól

– zárta a jövőre vonatkozó prognózisát az ING makroelemzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
Holdblog  |  2024. február 24. 06:36
Több alkalommal írtam már a HOLDBLOG hasábjain az európai futball és a Premier League átalakulásáról...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm