21 °C Budapest
Agricultural landscape, close up wide golden wheat growing on the field and blue sky, farmland, Bulgaria

Ebben a szakmában magas fizetés várja a fiatalokat az agrárpályán: nem veszik el a robotok a munkát

2024. január 26. 18:35

Jelentős fejlesztések történtek a magyar agráriumban, így megjelennek a földeken a drónok, a hatékonyabb high-tech traktorok és öntözőrendszerek is. Ezeknek köszönhetően erőforrásigényes régi gyakorlatokkal szakíthat a mezőgazdaság - közölte a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a január 24-28-ig tartó AGROmashEXPO és AgrárgépShow apropóján. Bár sok ágazatban az önvezetésé, autonóm járműveké, valamint robotoké a főszerep, a mezőgazdaságban kapnak feladatot, de kezelőkre és agrárgépészekre hosszú távon is szükség lesz. Nekik versenyképes fizetést és perspektívát kínál a magyar mezőgazdaság, amely a finanszírozási oldalról is kedvezőbb időszak elé néz.

Főszerepet kapott a magyar agrárium a múlt évben, a nagy ágazatok közül az egyetlen volt, amely az év első kilenc hónapjában pozitívan járult hozzá a GDP-hez, mégpedig 2,1 százalékponttal. „Az agrárium folytatja a menetelést a jövőben is, stratégiai ágazatként a rövid és hosszú távú cél egyaránt az, hogy nemzetközi szinten még versenyképesebbé váljon a szektor. A célok eléréséhez azonban folyamatos fejlesztésekre és korszerű eszközparkra van szükség” - mondta Dr. Medina Viktor, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) igazgatója a szervezet által rendezett - január 24-től 27-ig tartó – AgrárgépShow-n. A kiállítás az AGROmashEXPO-val együtt nettó 36 ezer négyzetméteren vonultatja fel az agrárium gépcsodáit.

Gyomirtás drónokkal

Minden ágazatban óriási változásokat eredményez a technológiai forradalom, egymást követik a szintlépések, az agráriumban ez pedig fokozottan igaz. „Ma két fő irány van a mezőgazdasági fejlesztések területén. Az egyik a technológiai, amelynek keretében a hatékonyabb, precízebb gazdálkodást elősegítő megoldások épülnek be az agráriumba. A másik a zöld irány, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a környezet, a talaj és az emberi egészség védelme van a fókuszban. Az újdonságoknak köszönhetően évtizedes gyakorlatokkal szakítanak a mezőgazdasági szereplők és sokkal hatékonyabbá válik a termelés. Például a gyomirtás teljesen új alapokra helyezhető a drónok és kamerarendszerek segítségével. Akár úgy, hogy ne legyen szükség vegyszerekre” - tette hozzá a szakember.

A Termékfejlesztési Nagydíjjal kitüntetett megoldások között ott van többek között a drónos permetezés, vagy az év traktorjának választott, háromszög alakú gumihevedereken közlekedő, nagyteljesítményű Claas munkagép is, amely sokkal könnyebbé teszi a munkavégzést a gazdák számára. Szintén produktívabbá válik a mezőgazdaság a különdíjas új öntözésirányítási rendszer segítségével: így ugyanis nem kell annyi időt töltenie a földeken a gazdáknak, agrárcégeknek, és akár napokat is spórolhatnak. Ugyancsak elismerést kapott egy gombnyomással vezérelhető talajművelési eszköz.

Munka, perspektíva, fizetés

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon kiderült az is, hogy bár sok jármű esetében az önvezetés, az autonóm működés felé mutatnak a fejlesztések, a mezőgazdaságban az emberi munka nem kerülhető ki. Az agráriumban a cél, hogy a gépek a legkényelmesebben és legprecízebben szolgálják ki a gazdát és a földet. Éppen ezért kezelőre még nagyon sokáig szükség lesz, szerelőre pedig főleg. Itt egy komplex feladatról van szó.

Az agrárgépészeknek ismerniük kell az adott gépet vezérlő legmodernebb szoftvereket, informatikai rendszereket, mert nagyon értékes eszközökről, finommechanikai gépekről van szó. Az igazgató hozzátette, hogy a mostani expón is azt szeretnénk megmutatni, hogy az agrárium mára kényelmes, high-tech gépekkel való hatékony munkát és valódi karrierlehetőséget jelent a fiatalok számára hosszú távon is. Ez azt jelenti, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a szakma már nem csak férfiak, hanem a nők számára is vonzó pálya lehet.

Fontos szerepe van a finanszírozásnak

A korszerűsítéshez természetesen megfelelő finanszírozási háttér szükséges. Erről beszélt Göblös Gergely az MBH Csoporthoz tartozó Euroleasing Zrt. eszköz üzletágának vezetője, a társaság által támogatott kiállításon. „A mezőgazdasági eszközök lízingcégek általi finanszírozása az elmúlt öt évben évről-évre dinamikusan növekedett, 2022. évben elérve a rekord kihelyezést jelentő 132 Mrd forint összeget."

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm