19 °C Budapest
Budapest, 2022. november 30.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án.MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely: ismét drágulni fog a gáz, erre számíthat a magyar lakosság

2023. március 9. 12:27

Elhúzódik a háború, ez pedig újabb emelkedést fog hozni a gázárakban - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Az infláció csökkenése reménykeltő, és továbbra is dolgoznak azon, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az áremelkedés.

Estébe nyúló ülést tartott tegnap a kormány - ezzel kezdte a mai kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A kormány továbbra is elhúzódó háborúra számít, annak minden negatív gazdaságpolitikai következményével. A gáztározók töltöttsége magas, de azzal számolnak, hogy a gáz ára újra növekedésnek indul - tette hozzá a miniszter.

Az infláció mindenhol rekordokat dönt, és látják, hogy hazánk se tudott ebből kimaradni. Ez abból adódik, hogy az energiakitettségünk nagyobb, vagyis az energiaárakra is komoly hatással van. Szerény mértékben, de csökkenni kezdett szerencsére az infláció. Most választ kell találni, mi az infláció oka, ez a kezelés feltétele is - leginkább külső okokat látnak emögött. A kormány célja továbbra is az, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció. 

A kormány döntött arról, hogy a cégeknek nyújtott hitelek keretét 300-ról 1000 milliárdra emeljék, mert már kimerülni látszott. A vállalkozásoknak ez kimondottan jó konstrukció, alacsonyabb ugyanis a kamat a jegybanki alapkamatnál.

És ha már jegybank: a minisztert megkérdezték Matolcsy György tegnap, a Parlamentben tett beszédéről, de mint fogalmazott, nem akarnak állást foglalni. Mint elmondta, a kormány korrekt és jó együttműködést szerene a jegybankkal, és nem akarnak személyes okokat feltételezni amögött, amit Matolcsy elmondott.

Egy kérdés azt firtatta, hogy mit tud tenni a kormány a kistelepülések gyógyszertárainak védelme érdekében, amelyek sorra zárnak be? Gulyás válasza szerint kiegészítő támogatást nyújtanak majd, illetve a hiányzó gyógyszerek kivételével a fontos gyógyszerek rendelkezésre állnak. Olyan tendenciát azonban nem lát a kormány, hogy a magyarok gyógyszerfelhalmozásba kezdtek volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkérdezték azt is: elvárás-e, hogy az alacsonyabb gázárakra tekintettel engedjenek árat a kiskereskedelmi szektor képviselői, főleg amiatt, hogy más nyugat-európai országokban olcsóbbak egyes termékek. Illetve az is kérdés volt, hogy ha alacsony marad a gázár, akkor a többi különadó megszűntethető-e, mert kevesebbe kerül a rezsivédelem. Gulyás Gergely úgy reagált, hogy valóban igaz, hogy most üdvözlendő a gázár, de még mindig magasabb, mint az elmúlt években megszokott és nem lehet tudni, hogy merrefelé megy. A baj az az, hogy a mostani előrejelzések többsége szerint az enyhe télnek és a magas tárolói töltöttségnek köszönhető a mostani gázár, és ahogy a tájékoztató elején is jelezte már: az a várakozásuk, hogy amikor elindul a tárolók újra feltöltése, akkor az árak is újra emelkedni fognak. Ha a mostani 40 euró körüli gázár megmaradna jövőre is, akkor az komoly könnyebbséget jelenthetne.

címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 23. 15:49
Arról, hogy mekkora a maximálisan felvehető hitelösszeg egy személyi kölcsön esetében, mindig az ado...
MEDIA1  |  2023. március 23. 13:49
Bodacz Balázs műsorvezető sietett tegnap este elsőként a maiTéma élő adása közben elájuló Kis-Benede...
Holdblog  |  2023. március 23. 09:20
A jelenlegi bankválság sokadjára mutatott rá arra, amit már nagyon régóta tudunk: a világ bankrendsz...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09