Budapest, 2022. november 30.Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án.MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely: ismét drágulni fog a gáz, erre számíthat a magyar lakosság

2023. március 9. 12:27

Elhúzódik a háború, ez pedig újabb emelkedést fog hozni a gázárakban - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Az infláció csökkenése reménykeltő, és továbbra is dolgoznak azon, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az áremelkedés.

Estébe nyúló ülést tartott tegnap a kormány - ezzel kezdte a mai kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. A kormány továbbra is elhúzódó háborúra számít, annak minden negatív gazdaságpolitikai következményével. A gáztározók töltöttsége magas, de azzal számolnak, hogy a gáz ára újra növekedésnek indul - tette hozzá a miniszter.

Az infláció mindenhol rekordokat dönt, és látják, hogy hazánk se tudott ebből kimaradni. Ez abból adódik, hogy az energiakitettségünk nagyobb, vagyis az energiaárakra is komoly hatással van. Szerény mértékben, de csökkenni kezdett szerencsére az infláció. Most választ kell találni, mi az infláció oka, ez a kezelés feltétele is - leginkább külső okokat látnak emögött. A kormány célja továbbra is az, hogy az év végére egyszámjegyű legyen az infláció. 

A kormány döntött arról, hogy a cégeknek nyújtott hitelek keretét 300-ról 1000 milliárdra emeljék, mert már kimerülni látszott. A vállalkozásoknak ez kimondottan jó konstrukció, alacsonyabb ugyanis a kamat a jegybanki alapkamatnál.

És ha már jegybank: a minisztert megkérdezték Matolcsy György tegnap, a Parlamentben tett beszédéről, de mint fogalmazott, nem akarnak állást foglalni. Mint elmondta, a kormány korrekt és jó együttműködést szerene a jegybankkal, és nem akarnak személyes okokat feltételezni amögött, amit Matolcsy elmondott.

Egy kérdés azt firtatta, hogy mit tud tenni a kormány a kistelepülések gyógyszertárainak védelme érdekében, amelyek sorra zárnak be? Gulyás válasza szerint kiegészítő támogatást nyújtanak majd, illetve a hiányzó gyógyszerek kivételével a fontos gyógyszerek rendelkezésre állnak. Olyan tendenciát azonban nem lát a kormány, hogy a magyarok gyógyszerfelhalmozásba kezdtek volna.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megkérdezték azt is: elvárás-e, hogy az alacsonyabb gázárakra tekintettel engedjenek árat a kiskereskedelmi szektor képviselői, főleg amiatt, hogy más nyugat-európai országokban olcsóbbak egyes termékek. Illetve az is kérdés volt, hogy ha alacsony marad a gázár, akkor a többi különadó megszűntethető-e, mert kevesebbe kerül a rezsivédelem. Gulyás Gergely úgy reagált, hogy valóban igaz, hogy most üdvözlendő a gázár, de még mindig magasabb, mint az elmúlt években megszokott és nem lehet tudni, hogy merrefelé megy. A baj az az, hogy a mostani előrejelzések többsége szerint az enyhe télnek és a magas tárolói töltöttségnek köszönhető a mostani gázár, és ahogy a tájékoztató elején is jelezte már: az a várakozásuk, hogy amikor elindul a tárolók újra feltöltése, akkor az árak is újra emelkedni fognak. Ha a mostani 40 euró körüli gázár megmaradna jövőre is, akkor az komoly könnyebbséget jelenthetne.

címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem