6 °C Budapest
Senior person begging for food or money.

Durva, kijózanító pofon érkezik: jövőre lesz igazán fájdalmas a magyarok élete

2022. november 25. 10:00

Van rá esély, hogy a magyar gazdaság a következő hónapokban teljesítse a technikai recesszió feltételeit. Sőt, könnyen lehet, hogy ez a folyamat már elkezdődött, 2023-ban pedig csak az lesz a kérdés, hogy az éves GDP milyen irányban változik.

A recesszió küszöbén

A közgazdászok akkor beszélnek technikai recesszióról, ha egy gazdaság egymást követő két negyedévben zsugorodik az előző időszakhoz képest. Egyelőre Magyarország esetében erről korai beszélni, de elég nagy az esélye, hiszen bár az első félév továbbra is erőteljes növekedést mutatott, a harmadik negyedévben már, ha nem is jelentős, de 0,4 százalékos visszaesésről számolt be a KSH az előző negyedévhez képest.

"Az MNB is minden esetben kiemeli, hogy a rövid frekvenciájú aktivitási adatok június óta fokozatos lassulást mutatnak" - emlékeztet a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő. A szekértők kiemelik: "Ha pedig a 3. negyedéves visszaesést a negyedik negyedévben is negatív GDP adat követ, akkor eljuthatunk oda, hogy jövő februárban kijelenthetjük, hogy recesszióban volt a magyar gazdaság."

Az elemzők meglátása szerint a visszaesés oka egyrészt az emelkedő energiaárak miatti költségnövekedés, másrészt a kereslet alkalmazkodása a megváltozott helyzethez. Mint írják, a magas infláció és a romló gazdasági kilátások miatt ugyanis már elindulhatott a fogyasztás csökkenése.

Az optimista várakozások szerint néhány nehéz hónap után, a fűtési szezon végén akár gyors visszapattanás is jöhet a gazdaságban. Ezzel együtt 2023-ban az lesz a fő kérdés, hogy sikerül-e elkerülni a GDP éves visszaesését, úgy hogy a várakozások szerint stagnálás körül alakulhat a gazdasági termelés

- összegzik a piaci várakozásokat az elemzők.

A recessziónak is vannak előnyei

A recesszió negatív gazdasági fejlemény, ugyanakkor lehetnek előnyei is - vallják az Aegon Alapkezelő befektetési szakemberei. Mint írják, például a már említett keresleti alkalmazkodás, ami segíthet letörni a 20 százalék feletti inflációt.

Ha ugyanis a fogyasztók óvatosabbak lesznek, akkor a kereskedők és szolgáltatók nehezebben tudnak árat emelni a jövőben

- összegzik az egyik lehetséges, pozitív szcenáriót.

Meglátásuk szerint, ha a gazdaság visszaesése átmeneti lesz és utána gyorsan vissza tud pattanni az aktivitás, akkor nem kell különösebben tartani ettől az eseménytől. A szakértők szerint az igazán veszélyes kombináció a GDP növekedés tartós lassulása és a magasan ragadó infláció, ami stagflációval fenyegetné a gazdaságot.

Befektetői szempontból sem mindegy, milyen mértékű és hosszúságú gazdasági visszaeséssel kell számolnunk, ez ugyanis az egyes eszközosztályok teljesítményét is nagyban befolyásolhatja

- vélekednek a szakemberek, akik azt is hozzáteszik, hogy a lassuló gazdaság egyértelmű vesztesei például a kiskereskedelmi cégek, illetve más ciklikus szektorok képviselői. A magasan ragadó infláció pedig tartósan magas kamatszintekkel párosulhat, ami a kötvénypiacot érintheti negatívan. Hozzáteszik: Ebben a gazdasági környezetben a kevésbé rizikós lehetőségeket részesítik előnyben általában a befektetők.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét. Friss kutatásunkban elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?