15 °C Budapest
Itt van Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: változnak a kamatstop szabályai, rengeteg hitelest érint

Itt van Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: változnak a kamatstop szabályai, rengeteg hitelest érint

2022. október 22. 11:55

A kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést tartott és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Szombaton háromnegyed 12-től ezek eredményeit ismertette a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter, és Szentkirály Alexandra kormányszóvivő. A tájékoztatón 3 drasztikus változást is bejelentettek és egyéb lépéseket is belebegtettek.

A kormány szerdai ülésén Európai Uniós és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Elemeztük az infláció okait. A kormány a jegybankkal összhangban arról döntött, hogy fenntartja az árstopokat. Úgy döntöttünk, kiterjesztjük az kamatstopot a kis és közepes vállalkozásokra is, meghosszabbítjuk a Szécshenyi Kártya programot és gyármentő programot is hirdetünk.

A szankciós infláció ellen küzdünk, de úgy, hogy közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót. A kamatstop referenciaidőpontja június 28-a. Akkor 7,77% volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69%. Ugyanez a referenciaidőpont fog életbe lépni a KKV-kamatstopra is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. November 15-től fogjuk bevezetni gazdaságfejlesztési miniszter. A kamatstop jövő év, július elsejéig. Az állomány megközelíti a 2000 milliárdot, közel 60 ezer kkv-t fog érinteni - ismertette a kamatstop kiterjesztésének részleteit Nagy Márton.

A Széchenyi kártyára térve a Gazdaságfejlesztési miniszter elárulta, hogy a 3,5 százalékos kamat január 1-ig marad, utána 5 százalékra fog emelkedni. A termékek körét áramvonalasítottuk, egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitel-kártya az, ami megmarad - közölte a miniszter.

Nagy jelentőségű uniós csúcs volt, ahol egy jó kompromisszum született. - folytatta Gulyás Gergely. A hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak, Magyarországnak Oroszországgal van hosszú távú szerződése - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy Márton kérdésre elárulta: október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért a vállalkozások. Közel ezer kkv regisztrált eddig. Az idei évben rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák 50 százaléknyi növekményét kifizetik, jövő évben beruházási támogatást is adnak, beuhuzásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programra lehet felhasználni, 15 százalékig az önerőt finanszírozni fogják jövő év végéig.

A kamatsop automatikusan érvénybe lép, nem kell rá jelentkezni - válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton. 60 ezer kkv, 100 ezer hiteléről van szó, amely 2 000 milliárd forintnyi hitelt jelent. Nem szeretnénk, hogy árat emeljenek és bedobják a kulcsot a kkv-k - árulta el egy másik kérdésre felelve a miniszter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, válaszolta egy későbbi kérdésre Gulyás Gergely. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van - összegezte.

 

Nagy Márton egy későbbi kérdésre válaszolva elárulta, a jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban. Várhatóan úgy alakul majd, hogy magas infláció az év elején, alacsony az év végén. a miniszter véleménye szerint pedig jó esély van rá, hogy akár egy számjegyű is legyen az év végére.

A jegybank keményen harcol az infláció ellen, a kormány is, az árstopok sem véletlenül kerültek bevezetésre. Az ársapkák nem jók, de nem normális időkben vagyunk, más eszközök kellenek - zárta Nagy Márton.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem