Itt van Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: változnak a kamatstop szabályai, rengeteg hitelest érint

Itt van Gulyás Gergely rendkívüli bejelentése: változnak a kamatstop szabályai, rengeteg hitelest érint

2022. október 22. 11:55

A kormány szerdai ülésén uniós helyzetelemzést tartott és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Szombaton háromnegyed 12-től ezek eredményeit ismertette a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter, és Szentkirály Alexandra kormányszóvivő. A tájékoztatón 3 drasztikus változást is bejelentettek és egyéb lépéseket is belebegtettek.

A kormány szerdai ülésén Európai Uniós és gazdasági kérdésekről is tárgyalt. Elemeztük az infláció okait. A kormány a jegybankkal összhangban arról döntött, hogy fenntartja az árstopokat. Úgy döntöttünk, kiterjesztjük az kamatstopot a kis és közepes vállalkozásokra is, meghosszabbítjuk a Szécshenyi Kártya programot és gyármentő programot is hirdetünk.

A szankciós infláció ellen küzdünk, de úgy, hogy közben fontos, hogy elkerüljük a recessziót. A kamatstop referenciaidőpontja június 28-a. Akkor 7,77% volt a bankközi 3 hónapos kamatláb, ma ez a kamatláb 17,69%. Ugyanez a referenciaidőpont fog életbe lépni a KKV-kamatstopra is, ami a változó kamatozású hitelekre vonatkozik. November 15-től fogjuk bevezetni gazdaságfejlesztési miniszter. A kamatstop jövő év, július elsejéig. Az állomány megközelíti a 2000 milliárdot, közel 60 ezer kkv-t fog érinteni - ismertette a kamatstop kiterjesztésének részleteit Nagy Márton.

A Széchenyi kártyára térve a Gazdaságfejlesztési miniszter elárulta, hogy a 3,5 százalékos kamat január 1-ig marad, utána 5 százalékra fog emelkedni. A termékek körét áramvonalasítottuk, egy beruházási kártya, egy forgóeszközkártya, egy turizmuskártya, egy mikrohitel-kártya az, ami megmarad - közölte a miniszter.

Nagy jelentőségű uniós csúcs volt, ahol egy jó kompromisszum született. - folytatta Gulyás Gergely. A hosszútávú szerződések kulcsfontosságúak, Magyarországnak Oroszországgal van hosszú távú szerződése - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy Márton kérdésre elárulta: október 20-tól jelentkezhetnek energiatámogatásért a vállalkozások. Közel ezer kkv regisztrált eddig. Az idei évben rezsitámogatást adnak, az energiaszámlák 50 százaléknyi növekményét kifizetik, jövő évben beruházási támogatást is adnak, beuhuzásösztönző kártya formájában, amit csak zöld programra lehet felhasználni, 15 százalékig az önerőt finanszírozni fogják jövő év végéig.

A kamatsop automatikusan érvénybe lép, nem kell rá jelentkezni - válaszolta újságírói kérdésre Nagy Márton. 60 ezer kkv, 100 ezer hiteléről van szó, amely 2 000 milliárd forintnyi hitelt jelent. Nem szeretnénk, hogy árat emeljenek és bedobják a kulcsot a kkv-k - árulta el egy másik kérdésre felelve a miniszter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, október 31-ig van lehetőség igénybejelentésre, válaszolta egy későbbi kérdésre Gulyás Gergely. Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van - összegezte.

 

Nagy Márton egy későbbi kérdésre válaszolva elárulta, a jövő év elejétől következhet be csökkenés az inflációban. Várhatóan úgy alakul majd, hogy magas infláció az év elején, alacsony az év végén. a miniszter véleménye szerint pedig jó esély van rá, hogy akár egy számjegyű is legyen az év végére.

A jegybank keményen harcol az infláció ellen, a kormány is, az árstopok sem véletlenül kerültek bevezetésre. Az ársapkák nem jók, de nem normális időkben vagyunk, más eszközök kellenek - zárta Nagy Márton.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?