Nem csak tőzsdei rémálmot hozott a háború: hatalmasat kaszált, aki időben tette ide a pénzét

Nem csak tőzsdei rémálmot hozott a háború: hatalmasat kaszált, aki időben tette ide a pénzét

2022. szeptember 12. 16:04

Több mint fél éve tart már az orosz-ukrán háború, aminek gazdasági hatásai egész Európában érezhetőek, elég csak az energiaválságra vagy az élelmiszerárak drágulására gondolni. De a konfliktus kihat a befektetési piacra is, ahol az infláció berobbanása és a recessziós veszélyek mellet, már eddig is nehéz volt megfelelő eszközt választani. A kockázatosabb részvénypiacon az elmúlt fél év a legtöbb esetben csökkenő árfolyamokat hozott, de vannak olyan területek,amik a háború kitörése óta, vagy akár pont annak hatására, növekedni tudtak. A CashTag, a Pénzcentrum videosorozata most azt nézte meg, mely területek voltak az elmúlt fél év nagy nyertesei és vesztesei.

2022 februárjában, a háború kitörésekor, sok elemző és bróker tekintete azonnal az ilyenkor jellemzően felívelő szektorok felé fordult. Amiben rögtön felfedezni vélték az növekedési potenciált, azok talán logikus módon a hadipari cégek, és olajipari cégek. Az ennyire egyértelműen releváns részvények esetében nincs idő hosszú mérlegelésre, hiszen miután megugrik az árfolyam, a piac gyorsan beárazza a további emelkedést, és amit már sokan tudnak, az onnantól már nem fog nagyot növekedni.

Így volt ez a Lockheed Martin nevű, amerikai repülőgépgyártó cég részvényeivel (LMT) is. Az 1995-ben alapított vállalat korántsem csak repülőgépgyártással foglalkozik, hanem az USA egyik legnagyobb védelmi beszállítója is. Februárról márciusra az árfolyam 386-ról 466-ig emelkedett, jelenleg 417-en áll.

Aki az olajipar mellett tette le a voksot, szintén nem járt rosszul. A Occidental Petroleum Corporation (OXY) részvényei február végén kezdtek emelkedni, és augusztus végére gyakorlatilag megduplázódott az árfolyam.

A cég egyébként foglalkozik szénhidrogén-kutatással és petrolkémiai gyártással is, a háború okozta olaj ár robbanás mellett az árfolyam még tovább is nőhet, ami igaz más nagyobb olajipari cégekre is, mint például az ExxonMobile, vagy a Chevron Corporation.

A nagy vesztesek

Ha ki kell emelni egy térséget, akkor az európai részvénypiac olyan terület, ami igencsak megszenvedi a háborút és annak következmémyeit. Elég csak a 40 legnagyobb német cég és azok részvényeit tömörítő DAX indexet megnézni, ahol 16 ezer körüli szintről 13 ezerig esett vissza szint.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyilván egyes európai cégek jobban megérzik a háború okozta negatív hatásokat, mégiscsak ezen a kontinensen zajlanak a harcok, és sok szektorban épphogycsak kilábaltak a vállalatok a Covid okozta ellátási lánc problémákból.

Ha követjük azt az alapvető befektetői tézist, hogy részvényt akkor kell venni, mikor bezuhant az árfolyam, akkor jó eséllyel ezen a területen kell körülnézi azoknak, akik vásárolni terveznek. Jó példa lehet, a nagymúltú, ismert ruházati és sportszergyártó cég, az Adidas, aminek az árfolyama gyakorlatilag lefeleződött az elmúlt egy évben, de ott van még a Vonovia német ingatlan cég is, ami azonkívül, hogy szintén sokat esett, még osztalékot is fizet, és 6% felett.

A videoból kiderül az is, hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, a sokak által kedvelt kriptovaluták, és azzal is foglalkozunk, mi tévők legyenek azok, akik nem akarnak kockáztatni a mostani helyzetben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm