Nem csak tőzsdei rémálmot hozott a háború: hatalmasat kaszált, aki időben tette ide a pénzét

Nem csak tőzsdei rémálmot hozott a háború: hatalmasat kaszált, aki időben tette ide a pénzét

2022. szeptember 12. 16:04

Több mint fél éve tart már az orosz-ukrán háború, aminek gazdasági hatásai egész Európában érezhetőek, elég csak az energiaválságra vagy az élelmiszerárak drágulására gondolni. De a konfliktus kihat a befektetési piacra is, ahol az infláció berobbanása és a recessziós veszélyek mellet, már eddig is nehéz volt megfelelő eszközt választani. A kockázatosabb részvénypiacon az elmúlt fél év a legtöbb esetben csökkenő árfolyamokat hozott, de vannak olyan területek,amik a háború kitörése óta, vagy akár pont annak hatására, növekedni tudtak. A CashTag, a Pénzcentrum videosorozata most azt nézte meg, mely területek voltak az elmúlt fél év nagy nyertesei és vesztesei.

2022 februárjában, a háború kitörésekor, sok elemző és bróker tekintete azonnal az ilyenkor jellemzően felívelő szektorok felé fordult. Amiben rögtön felfedezni vélték az növekedési potenciált, azok talán logikus módon a hadipari cégek, és olajipari cégek. Az ennyire egyértelműen releváns részvények esetében nincs idő hosszú mérlegelésre, hiszen miután megugrik az árfolyam, a piac gyorsan beárazza a további emelkedést, és amit már sokan tudnak, az onnantól már nem fog nagyot növekedni.

Így volt ez a Lockheed Martin nevű, amerikai repülőgépgyártó cég részvényeivel (LMT) is. Az 1995-ben alapított vállalat korántsem csak repülőgépgyártással foglalkozik, hanem az USA egyik legnagyobb védelmi beszállítója is. Februárról márciusra az árfolyam 386-ról 466-ig emelkedett, jelenleg 417-en áll.

Aki az olajipar mellett tette le a voksot, szintén nem járt rosszul. A Occidental Petroleum Corporation (OXY) részvényei február végén kezdtek emelkedni, és augusztus végére gyakorlatilag megduplázódott az árfolyam.

A cég egyébként foglalkozik szénhidrogén-kutatással és petrolkémiai gyártással is, a háború okozta olaj ár robbanás mellett az árfolyam még tovább is nőhet, ami igaz más nagyobb olajipari cégekre is, mint például az ExxonMobile, vagy a Chevron Corporation.

A nagy vesztesek

Ha ki kell emelni egy térséget, akkor az európai részvénypiac olyan terület, ami igencsak megszenvedi a háborút és annak következmémyeit. Elég csak a 40 legnagyobb német cég és azok részvényeit tömörítő DAX indexet megnézni, ahol 16 ezer körüli szintről 13 ezerig esett vissza szint.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyilván egyes európai cégek jobban megérzik a háború okozta negatív hatásokat, mégiscsak ezen a kontinensen zajlanak a harcok, és sok szektorban épphogycsak kilábaltak a vállalatok a Covid okozta ellátási lánc problémákból.

Ha követjük azt az alapvető befektetői tézist, hogy részvényt akkor kell venni, mikor bezuhant az árfolyam, akkor jó eséllyel ezen a területen kell körülnézi azoknak, akik vásárolni terveznek. Jó példa lehet, a nagymúltú, ismert ruházati és sportszergyártó cég, az Adidas, aminek az árfolyama gyakorlatilag lefeleződött az elmúlt egy évben, de ott van még a Vonovia német ingatlan cég is, ami azonkívül, hogy szintén sokat esett, még osztalékot is fizet, és 6% felett.

A videoból kiderül az is, hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, a sokak által kedvelt kriptovaluták, és azzal is foglalkozunk, mi tévők legyenek azok, akik nem akarnak kockáztatni a mostani helyzetben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 25. 18:05
A népszer szerkeszt-riporter közel hat év után döntött így.
Holdblog  |  2022. szeptember 25. 11:50
Archívumunkból (2017) Amikor 25 évvel ezeltt a kis Hajdú-Bihar megyei város melletti tanyánkon megsz...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07