18 °C Budapest
Individual income tax return

Óriási csapást mért mindenkire a KATA-módosítás: erre számítanak a könyvelők

2022. július 27. 08:17

A KATA végével a kormány olyan helyzetet teremtett az adóév közepén, amivel nemcsak a kisvállalkozókat terhelte le és tette működésképtelenné, hanem hatalmas terhet rótt a könyvelő társadalomra. A HelloVidék Hoffmanné Klemm Szilviát és Etédi Gábort kérdezte, hogy mire lehet számtani az elkövetkezendő hetekben.

Nem rég jelentette be a kormány, hogy átalakul a KATA olyan módon, hogy sokan nem fogják tudni a továbbiakban ezt az adózási formát választani. Hoffmanné Klemm Szilvia, regisztrált mérlegképes könyvelő, az Online Vállalkozói Tudástár e-bookjának szerzője szerint jelenleg kifejezetten feszült a helyzet a vállalkozók körében, hiszen sok esetben az eddigiekhez képest a többszörösére nő az adóteher.
Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy az infláció miatt alapvetően egyre kevesebb marad a kasszában a hónap végével. Amin ezek a változások sem segítenek: minden drágább lesz, hiszen nőnek a kisvállalkozók adóterhei, amit a fogyasztókra fognak áthárítani.

Nagyon sokan el sem tudták képzelni, hogy valaha nem 50.000 Ft lesz az adó mértéke, hanem ennél magasabb. Mindezek azt eredményezik, hogy akik ezt nem számolták végig és emiatt irrálisan alacsony áron nyújtottak szolgáltatást, kifognak esni a piacról, mert nem fognak tudni olyan mértékben árat emelni. Nagyon kevés olyan vállalkozásról tudunk ahol ezt a kedvező adóelőnyt arra használták volna fel, hogy tartalékot képezzenek akár a privát élethez, akár egy komolyabb vállalkozás építéséhez. – tette hozzá Etédi Gábor mérlegképes könyvelő, pályázatírót, a Capitale Vagyonkezelő és Pénzügyi Szolgáltató Kft ügyvezetője.

A szakértők szerint pedig azzal, hogy mindezt az adóév közepén, rövid átfutási idővel vezették be csak tovább ront a helyzeten.

Ha belegondolunk az ügyfélnek át kell gondolnia bevételeit, kiadásait, könyvelővel egyeztetve ki kell számolni, milyen adónemre érdemes áttérni. KATA hatálya alól kilépve 30 napon belül záró bevallást kell készíteni, a KATA adóalanyiság megszűnését az Önkormányzatok felé is jelezni kell iparűzési adó tekintetében. A KATA-ból való kilépés miatt ide is záró bevallást kell beadni minden egyes ügyfélnek. Ez nagyon sok munkaidőben, maga a kalkuláció is, ha minden egyes adónemet végig vizsgálunk, és maga az adminisztráció is, főként ha csak arra gondolok, hogy sem az ügyfélkapu, sem az e-Önkormányzat felülete nem működi megfelelően, sokszor be sem lehet lépni. A KATA-s Bt megszüntetése meg végképp több időt kíván, hiszen akik nem szeretnék tovább folytatni végelszámolásba kezdenek, akik igen, azoknak meg könyvvizsgálatra lesz szükségük. Ami egyébként megint pénzügyi terhet jelent sok kicsi katás Bt-nek

– mondta el Hoffmanné Klemm Szilvia, aki szerint legkorábban is 2023. január 1-ei határidó lett volna reális az átállásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ez mindenképpen hatalmas munka a könyvelőknek, és nem egyszerű a vállalkozóknak sem, hiszen egyik napról a másikra 2-3-4 szeres adókat kell majd kitermelni és megfizetni. Nekünk a napi feladatainkat is el kell végezni, ez mind azon felül teljesítendő, ami a napi 8 órás munkába sehogy nem fér bele

– tette hozzá a szakértő.

Etédi Gábor nem lát sok kiutat a helyzetből: aki szeretne – vagy kénytelen – egyéni vállalkozóként gondolkozni az vagy általányadózó lesz, vagy tételes adózó. Akik pedig BT-formában választották ezidáig a KATA-t azok a TAO és a KIVA közül tudnak választani.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 28. 14:42
Ma már szinte mindenki egyetért abban, hogy muszáj félretenni ids korunkra, ha azt szeretnénk, hogy...
MEDIA1  |  2022. szeptember 28. 14:22
A PestiSrácok tulajdonosváltása után több külss munkatárs távozott.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 28. 09:59
Sokan most komoly bajban vannak, mert évtizedeken át halogatták az ingatlanuk energetikai felújításá...
Holdblog  |  2022. szeptember 28. 05:11
Az Örökös dilemmák legújabb epizódjában Dr. Parti Tamással, a Budapesti Közjegyzi Kamara elnökével b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?