17 °C Budapest
St Marys Basilica, (Bazylika Mariacka) ChurchPhotograph taken at sunrise through the arches of the Cloth Hall, Krakow, Poland.

2023-ban Magyarországon is bevezethetik ezt az új adót: már csak a lengyeleket kell meggyőzni

2022. május 17. 10:31

Az uniós pénzügyminisztereket tömörítő Ecofin áprilisban nem tudott a minimumadóra vonatkozó irányelv bevezetéséről kompromisszumra jutni, mert Lengyelország egyedüli tagországként megvétózta a döntést. Mivel adózási kérdésekben minden tagállam támogatására szükség van az irányelv elfogadásához, Lengyelország egyetértése is nélkülözhetetlen.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint hétfőn sem sikerült áttörést elérni a Lengyelországgal a 15 százalékos globális társasági minimumadó bevezetésére folytatott tárgyalásokon, és még további erőfeszítésekre lesz szükség Varsó aggályainak eloszlatása érdekében - írja a VG. Yellen elmondta, hogy nem tartja praktikusnak, hogy "bármilyen szoros kapcsolat legyen" a globális minimumadó és a globális adótárgyalások másik pillére, a digitális óriások megadóztatása között.

Lengyelország a minimumadót csak akkor támogatná, ha azzal párhuzamosan megadóztatnák a digitális óriásokat is. A lengyel álláspont szerint a reformok egyébként is az Amazon, Facebook, Google és társaik megadóztatásának szándékával indultak, ezért érthető az igény a két ügy összekapcsolására, ráadásul enélkül a minimumadó bevezetése akár versenyhátrányt is jelenthet az EU számára.

Rzeczkowska "jogilag kötelező erejű" kapcsolatot kért a két tervezet között, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ha a bonyolultabb adóátcsoportosítás nem sikerül, a globális minimumadó megterheli az országban működő nemzetközi vállalkozásokat, és csökkentheti bevételeiket. Az átcsoportosítási pillér azonban eredetileg nem volt része az októberi megállapodásnak, és annak feltételei további tárgyalásokat igényelnek. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, az ECOFIN jelenlegi elnöke szkeptikusan nyilatkozott a lengyel érvekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 17:00
A 42. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját Mohos Márton, az André Kertész Nagydíjat pedig Erdős...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm