15 °C Budapest
aerial view construction site in xiongan new area

Ezekben a hiányszakmákban helyezkedhetnek el az ukrán menekültek: napok alatt kapnak munkát

2022. március 11. 10:15

Az Ukrajnából érkező menekültek rövid időn belül el tudnak helyezkedni a magyarországi hiányszakmákban, ráadásul a magyar-ukrán egyezmény az adózást is jelentősen leegyszerűsíti számukra.

Az ENSZ statisztikái alapján az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 200 ezer ukrajnai menekült érkezett hazánkba, ebből pedig az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adatai alapján 1500 felett jár azoknak a száma, akik menedékeskénti elismerés iránti kérelemért folyamodtak, azaz, ha csak átmenetileg is, de hazánkban szeretnének munkát vállalni, írja a Világgazdaság. A menekültek számára pedig kedvező lehet a magyarországi munkavállalás, hiszen nem szükséges messzire utazniuk az otthonaiktól, ráadásul azonnali kezdéssel, átmeneti időszakra is tudnak szerződni.

A magyar-ukrán kettős állampolgárok esetében eddig sem volt semmiféle fennakadás, hiszen az állampolgárságuk lévén ők továbbra is úgy tudnak állást vállalni, mint az itthon élő magyar állampolgárok. Most viszont azok is könnyített terepen mozoghatnak, akik nem kettős állampolgárok.

A menedékesként elismertek a hiányszakmákban engedélymentesen dolgozhatnak. Ez az ukrán állampolgárokra eddig is igaz volt, ám azoknak könnyítést jelent, akik például ukrán állampolgárok nem ukrán családtagjai. A menedékesként elismertek esetében nem kell alkalmazni azt a harmadik országbeli állampolgároknál – tehát az Európai Unión kívülről érkezőknél – szükséges engedélyezési folyamatot, amelyben a munkáltató jelzi a helyi munkaerő-közvetítő központnak, hogy szüksége van egy bizonyos tudású szakemberre, és csak abban az esetben kapja meg az engedélyt a harmadik országbeli jelentkező, ha a központ nem talál ilyet

– mondta el a Világgazdaságnak Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere. A most érkező menekültek esetében a munkáltató feladata, hogy meggyőződjön arról, hogy az adott hiányszakmában az illető el tudja-e látni a feladatát. Az idevonatkozó rendelet 95 hiányszakmát sorol fel, ami alapján a műszaki, informatikai, természettudományi, technikus és hasonló műszaki, építőipari, feldolgozóipari és járművezetői foglalkozások keresnek a leginkább embert. De ezeken felül fontos, hogy a tavasz beköszöntével a mezőgazdasági és az építőipari munkák is előtérbe kerülnek, így az engedmény érvényes még az egyszerű agrárfoglalkozásúakra, illetve a mező- és erdőgazdasági, valamint a növényvédő gépek kezelőire is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami pedig az adózást illeti Pálffy Miklós szerint viszonylag egyszerű a helyzet, ugyanis aki bejelentett munkabér-jövedelmet szerez Magyarországon, az az ukrán-magyar, kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény alapján mindkét országban adóztatható, de amit nálunk befizet adót, azt Ukrajnában is beszámolják. Ezen felül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkészíti a munkavállaló bevallástervezetét, ezzel is egyszerűsítve a folyamatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Bankmonitor  |  2023. március 31. 07:42
A KSH adatai alapján a 543 600 forint volt 2023. januárjában az átlagbér. Egy év alatt a béremelkedé...
MEDIA1  |  2023. március 30. 20:02
Ha lemaradt szerda este, most visszanézheti a Televíziós Újságírók Díja gáláját, ahol kiderült, kike...
Kiszámoló  |  2023. március 30. 17:15
Gyakran előfordul, hogy utalnál be pénzt az Államkincstárhoz, csak éppen nem tudod, milyen számlaszá...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?