A man through blinds while sitting on a couch in his house.

Ez az 5 égető probléma aggasztja most a magyarokat: a járvány csak hab a tortán

2021. augusztus 7. 13:02

Már korántsem a koronavírus jelenti egyes országok számára a legnagyobb fenyegetést, legalábbis a lakosság véleménye szerint. Sok országban – köztük Magyarországon is – jobban aggódnak az emberek a munkanélküliség, a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek, vagy a korrupció mértéke miatt, mint a járványtól. A magyarok viszonylag kis arányban aggódnak a klímaváltozás, vagy a bűnözés és erőszak miatt, a pénzügyi helyzetet érintő aggályok viszont annál erősebbek.

Egy friss kutatás szerint 2021 júliusában a világot még mindig a koronavírus aggasztotta leginkább, 36 százalékban. A munkanélküliséggel kapcsolatban 32, míg a szegénység és társadalmi egyenlőtlenségek miatt 31 százalék fejezte ki aggodalmát. A pénzügyi/politikai korrupció a lakosság 30 százalékát aggasztja, az erőszak és a bűnözés 26 százalékukat. A klímaváltozás már csak az emberek 14 százalékát tölti el aggodalommal, az infláció csupán 12-t, a gyermekkori elhízás pedig a világ 1 százalékát (pedig ez is súlyos probléma, amely rengeteg szülőt, gyermeket érint!).

Magyarországon más mértékben aggasztják a világ problémái a lakosságot: az Ipsos felmérésében résztvevők több mint fele a pénzügyi/politikai korrupciót látja nagy gondnak, ezt követi a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek (45%). Sokan aggódnak a munkanélküliség mértéke, a munkaerőpiac alakulása miatt is (21%), de már csak 15 százalék fejezte ki aggodalmait a koronavírus miatt. A bűnözés és erőszak (10%), valamint a klímaváltozás (9%) miatt is sokkal kevesebben aggódnak.

Ha pedig a vizsgált országok eredményeivel is külön összevetjük Magyarországot, akkor azt láthatjuk, hogy az egyik utolsó országok között szerepelünk aszerint, milyen arányban aggódik a lakosság a koronavírus miatt. A munkanélküliséget is kevéssé látjuk aggasztónak a listavezető országokhoz képest. Például az olaszok 55, a spanyolok 49, a franciák 29 százaléka problémásnak látja a helyzetet a saját országában, a magyarok 21 százalékban ítélték így. A lengyelek (13%), németek (12%) és hollandok (8%) sem nagyon aggódnak.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek annál jobban nyomasztják a magyarokat: hazánknál csak Oroszországban (58%) aggódik jobban a lakosság emiatt. Az élen van még Kolumbia (44%), Törökország (40%), Chile (37%). Ausztrália (22%), az Egyesült Államok (19%) és Szaud-Arábia (18%) polgárai viszont nem aggódnak.

Van okunk aggódni?

A COVID-válság előtt, 2019-ben átlagosan az EU lakosságának 21,1 százalékát fenyegette elszegényedés vagy társadalmi kirekesztettség veszélye. Magyarország akkor az EU középmezőnyében helyezkedett el, 2,2 százalékponttal kedvezőbb aránnyal, mint az uniós átlag (18,9%). Tehát 2019-ben több mint 1 millió 800 ezer magyart fenyegetett az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség. 2020-ra EU-s adatok még nincsenek, viszont Magyarországon 17,8 százalékot mutatnak a statisztikák, tehát meglepő módon a járvány ellenére javult a helyzet. Viszont még így is nagyon sok embert fenyeget az országban az elszegényedés.

Különösen nagy veszélyben van ilyen szempontból az idősödő korosztály: Magyarországon 10 év alatt majd háromszorosára nőtt azoknak a nyugdíjasoknak száma, akiket az elszegényedés réme fenyeget. Hiába tehát, hogy a férfiak és nők közötti nyugdíjkülönbségek egész Európa szerte csökkenek, egyre több és több olyan nyugdíjas lesz, akiknek az egzisztenciájuk nem stabil, bármikor lecsúszhatnak. Az ő számuk Magyarországon hozzávetőleg 300 000 fő.

Nem csoda tehát, hogy a magyarok ilyen nagy arányban aggódnak az elszegényedés miatt.

Ráadásul a szegénység nem csak a munkanélkülieket sújtja, ahogy sokan tévesen feltételezik. Egyre szélesebb a "dolgozó szegények" rétege itthon és az unióban. A gyermekszegénység szintén súlyos probléma, amelygenerációkra meghatározhatja a gyermekkori nélkülözés a társadalmi helyzetet, egzisztenciát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A társadalmi egyenlőtlenségek növekedésére is csak ráerősített a járvány: amíg azok, akik leginkább ki voltak téve a válságnak, elszegényedtek, felélték a tartalékaikat, a biztosabb helyzetben lévők megtakarítottak, tovább gyarapodtak. A munka világában a nők és férfiak közti egyenlőtlenségekre most a járvány csak rásegített - a digitális oktatás sem segített, hiszen a gyerekkel, ha választani kell, többnyire a nők maradnak otthon, esnek ki a munkából. Ez betegség esetén is jellemző.

Bűnözés, klímaszorongás

Magyarországon a vidéki kistelepüléseken lakók között nagyobb arányban vannak azok, akik féltik a családjukat a közvetlen környezetükben előforduló bűncselekményektől, erőszaktól vagy vandalizmustól, mint a nagyvárosok lakói között. Ez tika jelenség: az unió legtöbb országában a nagyvárosokat tartják kevésbé biztonságosnak.  Ráadásul itthon az elszegényedés fenyegette magyarokat sokkal inkább érinti a bűnözés közelsége, mint azokat, akiknek nincsenek ilyen jellegű anyagi bajaik.

Ehhez képest messze a fővárosban történt a legtöbb bűncselekmény 2020-ban lakosságarányosan is. A személy elleni erőszakot elkövetők bűntérképe már más képet mutat.

A klímaváltozás már rengetegféle módon kihat a magyarok életére is, mégis viszonylag kevesen látják problémának. Hiába van pl. hosszú ideje nagyon rossz éve az almának, és szöknek az egekbe az árak, nem kapcsolják össze a klímaváltozás okozta időjárási gondokkal. Ugyanígy a takarmánytermés minőségének romlása - ami miatt drágul a kenyér, a hús, a tej a tojás -, vagy a gyümölcsök-zöldségek árának állandó emelkedése nem elég figyelmeztetés.

A nyári tomboló viharok, vagy a kibírhatatlan hőség - világszerte egyre többen veszítik életüket évről évre a magas hőmérséklet miatt - sem aggasztja ezek szerint túlzottan a magyarokat. Pedig a pandémia is rávilágított: az emberiség jelenlegi életformája fenntarthatatlan, és sürgősen nagy változtatásokra lesz szükség. Különben az állandó természeti csapások, és világjárványok csak a kezdetet jelentik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?