Chicken stew with bread lunch on the table hot and paper.Often meal in the Pannonian Plain in Hungary, Serbia - Vojvodina and Romania wich cook in less affluent families as a daily meal. It is usually a good angry and although very inexpensive tasty meal.

14 égető probléma, ami megoldásra vár: ezektől tartanak a magyarok leginkább

2021. május 13. 16:48

Minden második magyar az egészségügy helyzetét értékelte súlyos problémaként egy friss kutatásban, amelyet az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége követ a fontossági sorrendben. Ez a lakosok harmada szerint fontos probléma. A gazdasági helyzetet 30, a munkanélküliséget 20, a nyugdíjakat pedig 10 százalék értékelte az egyik legfontosabb gondként, amivel az ország szembenéz. Egészségügy, infláció, és nyugdíjak terén negatívabbak, gazdaság, munkanélküliség, oktatás, klímaválság szempontjából bizakodóbbak a magyarok.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt a magyarok egyre pesszimistábbak lettek az ország helyzetével kapcsolatban. Azonban még mindig nagyobb arányban gondolták inkább jónak a helyzetet, mint az uniós átlag a saját országukra vonatkozóan. A koronavíruselleni intézkedésekkel a magyarok többsége inkább elégedett volt, és háromnegyedük indokoltnak vélte azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a hatóságok meghoztak Magyarországon a koronavírus és hatásai ellen.

A kihívások és nehézségek átrendeződtek a koronavírus-járvány hatására. Az egészségügy az egyik legfontosabb problémaa magyar lakosság szerint mind Magyarországra,mind az Európai Unióra, mind önmagukra vonatkozóan. Az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége a magyarok legfontosabb személyes problémája: nagyobb problémának tartják a válaszadók, mint az ország gazdasági helyzetét. Az 5,1 százalékos áprilisi infláció után biztosan még többen látják majd alapvető problémának az elszabaduló inflációt.

Az egészségügyet 50, az inflációt 37 százalék ítélte a legfontosabb problémák egyikének.

A munkanélküliséget minden ötödik válaszadó fontos problémaként értékelte, míg az EU-ban a válaszadók negyede. Az OECD friss adatai szerint márciusban 6,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, míg Magyarországon 3,9 százalék volt. Nyugdíjak terén viszont jobban aggódnak a magyarok, mint az EU-átlag: 10 százalék ítélte úgy, hogy a két legfontosabb probléma közé tartozik az öregségi nyugellátás kérdése az országban:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bevándorlás, valamint a környezetvédelem és klímaváltozás, mint hangsúlyos uniós probléma jelenleg visszaszorult, a magyar arányok elmaradtak az uniós átlagtól. Az oktatást is kevesebben látják a legégetőbb problémák egyikének itthon, mint az Unióban. Pedig a járvány rengeteg problémát hozott felszínre a tanárhiánytól kezdve, a digitális lemaradáson át egészen a társadalmi meg nem becsültség kérdéséig.

A Standard Eurobarométer 94 közvéleménykutatás adatfelvételére 2021. február 15. és március 18. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évnél idősebb lakosság körében. A magyarországi adatgyűjtés módszertana személyes megkérdezés (CAPI: Computer Assisted Personal Interviewing) volt, mintája 1054 válaszadóból állt. A magyar adatokat az EU27 átlaggal, tehát a 27 ország 27 ezer fős mintáján mért adatokkal vetették össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22