23 °C Budapest
Chicken stew with bread lunch on the table hot and paper.Often meal in the Pannonian Plain in Hungary, Serbia - Vojvodina and Romania wich cook in less affluent families as a daily meal. It is usually a good angry and although very inexpensive tasty meal.

14 égető probléma, ami megoldásra vár: ezektől tartanak a magyarok leginkább

2021. május 13. 16:48

Minden második magyar az egészségügy helyzetét értékelte súlyos problémaként egy friss kutatásban, amelyet az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége követ a fontossági sorrendben. Ez a lakosok harmada szerint fontos probléma. A gazdasági helyzetet 30, a munkanélküliséget 20, a nyugdíjakat pedig 10 százalék értékelte az egyik legfontosabb gondként, amivel az ország szembenéz. Egészségügy, infláció, és nyugdíjak terén negatívabbak, gazdaság, munkanélküliség, oktatás, klímaválság szempontjából bizakodóbbak a magyarok.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt a magyarok egyre pesszimistábbak lettek az ország helyzetével kapcsolatban. Azonban még mindig nagyobb arányban gondolták inkább jónak a helyzetet, mint az uniós átlag a saját országukra vonatkozóan. A koronavíruselleni intézkedésekkel a magyarok többsége inkább elégedett volt, és háromnegyedük indokoltnak vélte azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a hatóságok meghoztak Magyarországon a koronavírus és hatásai ellen.

A kihívások és nehézségek átrendeződtek a koronavírus-járvány hatására. Az egészségügy az egyik legfontosabb problémaa magyar lakosság szerint mind Magyarországra,mind az Európai Unióra, mind önmagukra vonatkozóan. Az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége a magyarok legfontosabb személyes problémája: nagyobb problémának tartják a válaszadók, mint az ország gazdasági helyzetét. Az 5,1 százalékos áprilisi infláció után biztosan még többen látják majd alapvető problémának az elszabaduló inflációt.

Az egészségügyet 50, az inflációt 37 százalék ítélte a legfontosabb problémák egyikének.

A munkanélküliséget minden ötödik válaszadó fontos problémaként értékelte, míg az EU-ban a válaszadók negyede. Az OECD friss adatai szerint márciusban 6,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, míg Magyarországon 3,9 százalék volt. Nyugdíjak terén viszont jobban aggódnak a magyarok, mint az EU-átlag: 10 százalék ítélte úgy, hogy a két legfontosabb probléma közé tartozik az öregségi nyugellátás kérdése az országban:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bevándorlás, valamint a környezetvédelem és klímaváltozás, mint hangsúlyos uniós probléma jelenleg visszaszorult, a magyar arányok elmaradtak az uniós átlagtól. Az oktatást is kevesebben látják a legégetőbb problémák egyikének itthon, mint az Unióban. Pedig a járvány rengeteg problémát hozott felszínre a tanárhiánytól kezdve, a digitális lemaradáson át egészen a társadalmi meg nem becsültség kérdéséig.

A Standard Eurobarométer 94 közvéleménykutatás adatfelvételére 2021. február 15. és március 18. között került sor az Európai Unió 27 tagállamában a 15 évnél idősebb lakosság körében. A magyarországi adatgyűjtés módszertana személyes megkérdezés (CAPI: Computer Assisted Personal Interviewing) volt, mintája 1054 válaszadóból állt. A magyar adatokat az EU27 átlaggal, tehát a 27 ország 27 ezer fős mintáján mért adatokkal vetették össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?