29 °C Budapest
pills medicine pharmacy

Óriási változás készül a magyar patikákban: sokan nem fognak örülni, rengeteg beteget érint

2024. április 13. 09:59

Gyógyszerautomaták üzembe állításával küzdené le a gyógyszerekhez való hozzájutás nehézségeit az egészségügyi államtitkár, ám a patikusok ennek egyáltalán nem örülnek.

Gyógyszerautomaták szolgálatba állításával javítaná Takács Péter egészségügyi államtitkár a gyógyszerekhez való hozzáférést, ám az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést a patikusokból – írja a Népszava a Magyar Gyógyszerészi Kamara pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésén elhangzottak alapján.

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út – tette hozzá –, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Jelenleg ezek az irányok – szögezte le a politikus. Szerinte ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer, csak azután tud a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni. 

A gyógyszerautomaták beüzemelésének ötlete mellett az ágazat majd minden fontos, vitás ügye napirendre került a Magyar Gyógyszerészi Kamara mezőkövesdi vándorgyűlésén, amelyen a kormányzat részéről Takács Péter mellett Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese, a térség országgyűlési képviselője vett részt.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a két kormányzati tisztviselő jelenlétét megragadva jelezte, központi segítségre van szüksége az ágazatnak a kis vidéki patikák és a fiókgyógyszertárak működőképessége érdekében. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi időszak brutális költségnövekedése mellett tíz éve nem változott a gyógyszertárak működtetésre fordított állami támogatás összege. S ha ehhez hozzászámítja a gyógyszertári vállalkozások által befizetett közterheket, akkor jelenleg a hazai 3000 gyógyszertár működtetése a központi költségvetésnek lényegében nulla forintjába kerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erre a felvetésre pénzt konkrétan nem ígért, de bővebben is beszélt a gyógyszerellátás átszervezéséről Takács Péter. Kitért azokra a változásokra is, amelyekben nem volt „felhőtlen összhang” a döntéshozók és a kamara között. Így például a fiókgyógyszertárakra vonatkozó szabályok enyhítését is erős kamarai kritika kísérte. Szerinte itt az első számú kormányzati szempont, hogy a kistelepülésen élők hozzájussanak a gyógyszereikhez. „S miután sorra zártak be a kistelepülési patikák, erre nekünk lépni kellett.” A kérdés számunkra – mondta – úgy merül fel, hogy lesz-e a kistelepülésen gyógyszertár. Ha nem engednék meg, hogy azt csak asszisztens is működtethesse, akkor kistelepülési gyógyszertár sem lenne. „Ez a realitás” – mondta, majd közölte: a patikalétesítés szabályai nem változtak. Továbbra is ott lehet nyitni fiókpatikát önálló településen, ahol nincs gyógyszertár. Emellett folyamatosan figyelnek, és ha a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt észleli, hogy megszaporodtak a mellékhatás-bejelentések, lépni fognak és változtatnak – próbálta nyugtatni a teremben ülőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem