18 °C Budapest
Lecsapott az agyevő amőba: 10 éves kislány az áldozat, uszodában fertőzte meg a gyilkos kór

Lecsapott az agyevő amőba: 10 éves kislány az áldozat, uszodában fertőzte meg a gyilkos kór

2023. november 28. 06:30

Meghalt egy 10 éves kislány, miután "agyevő" amőba, hivatalos nevén Naegleria fowleri fertőzte meg egy úszómedencében. A Naegleria fowleri amőba ritka Magyarországon, míg a világ más részein jóval gyakoribb. A fertőzés gennyes agyhártyagyulladást okoz és többnyire végzetes.

Meghalt egy 10 éves kolumbiai kislány, miután Naegleria fowleri, köznapi nevén "agyevő" amőba fertőzte meg egy úszómedencében. A fiatal balett-táncosnő, Stefanía Villamizar González a halálos kórokozót akkor kaphatta el, amikor júniusban a családjával nyaralt. Hozzátartózi arról számoltak be, hogy a kezdeti tünetek közé tartozott a fülfájás, a láz és a hányás, amelyek a hazatérés után megszűntek. Két héttel később azonban képtelen volt felkelni az ágyból, és görcsölni kezdett. Egy héttel ezután tragikus módon elhunyt - számolt be róla a DailyMail.

Tatiana González, Stefanía édesanyja megosztotta szívszorító történetüket a helyi médiával, remélve, hogy felhívják a figyelmet és megakadályozzák, hogy más családok hasonló tragédiát éljenek át. Stefanía nemcsak balett-táncos volt, hanem teniszező és korcsolyázó is, aki tornásznak készült. A tragikus eseményre válaszul annak a szállodának az üzemeltetési igazgatója, ahol Stefanía a feltételezések szerint megfertőződött az amőbával, elkötelezte magát a biztonsági előírások javítása mellett. A helyi média nem számolt be büntetőjogi vádakról.

Mi az a Naegleria fowleri, azaz az "agyevő" amőba?

A Naegleria fowleri egy egysejtű organizmus, amely meleg édesvizekben, például tavakban és folyókban él. Sós vízben nem marad életben, és nem terjed emberről emberre. Miután az orron keresztül bejut az emberi szervezetbe, a szaglóidegen keresztül az agyba jut, ahol súlyos gyulladást és károsodást okoz. A tünetek közé tartozik a súlyos fejfájás, láz, hányinger és hányás. A fertőzés, a tünetek megjelenése után körülbelül öt nappal halálhoz vezet.

Ennek a mikroszkopikus organizmusnak riasztóan magas, 97%-os a halálozási aránya.

A fertőzöttek közül csak kevesen élték túl a betegséget, amelyet Primer amőbás meningoencephalitis-nek (PAM) neveznek. Az 1962 és 2023 között, az Egyesült Államokban bejelentett több mint 150 esetből mindössze négy személy maradt életben. A túlélőknek a fertőzés okozta súlyos agykárosodás miatt gyakran újra kell tanulniuk olyan alapvető készségeket, mint a beszéd és a járás.

Az egyik ilyen túlélő Kali Hardig, aki 12 éves korában, egy aquaparkban kapta el a Naegleria fowlerit. Annak ellenére, hogy az orvosok "halálos ítéletet" mondtak rá, sikerült legyőznie a betegséget, és ma már normális életet él. Egy másik túlélő, a floridai Caleb Ziegelbauer szintén fejlődik, annak ellenére, hogy jelentős agykárosodást szenvedett, ami miatt csak arckifejezéssel tud kommunikálni és kerekesszéket kell használnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon is van "agyevő" amőba?

Míg más régiókban, például a tengerentúlon jóval nagyobb gyakorisággal fordul elő, addig a Naegleria fowleri nevű "agyevő" amőba Magyarországon rendkívül ritka, itthon az elmúlt húsz évben nem regisztráltak ilyen típusú amőbafertőzést.

A Naegleria fowleri jellemzően édesvízi (esetleg enyhén sós) környezetben fordul elő, de a víziparkokkal és úszómedencékkel is kapcsolatba hozták már. A kórokozó, a szenyezett vízzel az orrba jutva támadja meg az emberi szervezetet.

Ellentétben a népszerű elnevezéssel, az amőba nem "eszi meg" az agyat, hanem gennyes agyhártyagyulladást okoz. Ennek ellenére a fertőzött személyek gyógyulási esélyei általában igen alacsonyak, a fertőzés többnyire halálos kimenetelű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem