5 °C Budapest
Íme, a legfinomabb sóskafőzelék recept: tudtad, hogy a sóskafőzelék mirelitből is készíthető?

Íme, a legfinomabb sóskafőzelék recept: tudtad, hogy a sóskafőzelék mirelitből is készíthető?

2023. október 29. 08:00

Gyermekkorban megosztó ételnek számít a sóskafőzelék, azonban felnőttként mindennél jobban imádjuk: szuperegészséges, telis-tele van hasznos vitaminokkal és ásványianyagokkal, ráadásul finom is! Járjunk utána, hogyan készül a legfinomabb sóskafőzelék mirelitből vagy friss sóskából, attól függetlenül, hogy éppen szezonja van-e! Mi a tökéletes sóskafőzelék recept titka, mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé?

Cikkünkben a sóskafőzelék készítésének jártunk utána: tudd meg, miért egészséges a sóskafőzelék, mikor van szezonja és hogyan készül a sóskafőzelék egyszerűen. Amellett, hogy megtudhatod, mi a legfinomabb sóskafőzelék recept titka, azt is eláruljuk, hogy mivel finom a sóskafőzelék, miben más az, ha a sóskafőzelék mirelitből készül, mintha a sóskafőzelék friss sóskából volna!

Sóska: kincset érő gyógynövény

A sóska nem csak egy egyszerű, minden kertben megtermő zöld leveles, hanem klasszikus gyógynövény is: habár a friss sóska szezonja nyáron van, egész évben kapható a magyar boltokban (mirelit sóska formájában biztosan beszerezhetjük). A sóska különleges savanykás íze a növényben található oxálsavnak köszönhető, ami köztudottan étvágyjavító hatással bír, azonban bőséggel találhatók a sóskában még flavonidok, cserzőanyagok, polifenolok is.

A sóskafőzelék fogyasztása mellett érdemes elrágcsálnunk néha egy-egy friss sóskalevelet is: ezek igen gazdagok C- és A-vitaminokban, ásványisókban, de foszfort, meszet, magnéziumot és vasat is tartalmaznak, amelyek miatt természetes immunerősítő gyógyszerként is használhatjuk őket. Régen, a népi gyógyászatban a sóskával a skorbutot is hatékonyan gyógyították.

A legfinomabb sóskafőzelék recept: hogyan készül a sóskafőzelék?

Nézzük, hogyan készül a hagyományos sóskafőzelék egyszerűen, azaz mik a sóskafőzelék hozzávalói és hogyan érdemes azt megfőzni (nem csak friss sóskát használhatunk, a sóskafőzelék mirelitből is ugyanolyan jó lesz). Mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé, milyen feltétek egészítik ki leginkább a sóskafőzelék egyedi ízeit?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hagyományos sóskafőzelék hozzávalói

  • 2 nagy csokor friss sóska vagy 450 g mirelit sóska
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 ek napraforgóolaj
  • 1 tk só
  • 2-3 ek cukor (ízlés szerint édesítsük)
  • 2,5 dl tejföl
  • 3-4 ek liszt

A sóskafőzelék készítése

  1. Öntsük az olajat egy fazékba és egy kevés sóval dinszteljük meg rajta a finomra aprított vöröshagymát, majd adjuk hozzá a sóskát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Amennyiben a sóskafőzelék készítése során friss sóskával dolgozunk, mossuk meg alaposan, a mirelit sóskát csak bontsuk ki és tegyük a fazékba.
  2. Ízesítsük a sóskafőzelék alapját ízlésünknek megfelelő mennyiségű sóval és cukorral (van, aki szerint a sóskafőzelék édesen finom, mások alig tesznek bele), majd néhány perc alatt főzzük össze.
  3. Egy külön tányérban készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, majd húzzuk fel apránként a sóskafőzelék levével, végül pedig öntsük vissza az egészet a fazékba.
  4. Fogjunk egy botmixert és dolgozzuk vele homogénre az alapot, és már kész is a sóskafőzelék. A sóskafőzelék fogyasztása kapcsán lehetünk rugalmasak: melegen és hidegen is ehetjük, ahogy nekünk jobban esik.

Mit kínáljunk a sóskafőzelék mellé?

A sóskafőzelék önmagában elég szegényes lenne ebédre, éppen ezért mindig érdemes készíteni a sóskafőzelék mellé valamilyen feltétet. A sóskafőzelék feltétje lehet egyszerű főtt krumpli vagy főtt tojás is, de sokan inkább főtt hússal, hallal tálalják, vagy fasírtot, Stefánia-vagdaltat tesznek a sóskafőzelék mellé.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2025. december 20. szombat
Teofil
51. hét
December 20.
Sangría nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 20. 20:17