Young adult female nurse in a home visit of an elderly female patient, examining her hand and listening to her patient complaints while she is describing the symptoms to her

Milyen betegség a pikkelysömör? Tudd meg, mitől alakul ki a pikkelysömör, hogyan kezelhető!

2023. július 29. 17:00

A leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartoznak a bőrünket érintő elváltozások, melyek egyes esetekben lehetnek hormonális eredetűek, fertőzőek, de okozhatja őket például autoimmun betegség is – utóbbi kategóriába tartozik a pikkelysömör, aminek szakszerű kezeléssel ma már sokat javíthatunk az állapotán. Nézzük, mi a pikkelysömör, azaz mi az a psoriasis, mik a pikkelysömör tünetei, milyen bőrfelületeken alakul ki nagyobb eséllyel a pikkelysömör!

Cikkünkben a pikkelysömör nevű nem fertőző autoimmun betegség témakörét járjuk körül: tudd meg, mi az a psoriasis, avagy mi az a pikkelysömör, hogy néz ki a pikkelysömör képek alapján és milyen testtájakon jelenhet meg a pikkelysömör (pl. pikkelysömör fejbőrön). Amellett, hogy eláruljuk, mi a pikkelysömör tünetei, azt is megtudhatod, hogy a pikkelysömör mitől alakul ki, avagy a pikkelysömör mi okozza! Hogyan történik a pikkelysömör kezelése, milyen pikkelysömör krém vagy pikkelysömör gyógyszer segíthet a kellemetlen pikkelysömör tünetek enyhítésében?

Mi a pikkelysömör, avagy mi a psoriasis?

A pikkelysömör (psoriasis, pszoriázis) egy olyan bőrgyógyászati megbetegedés, ami a kreatinocyták, azaz a bőrben található szarutermelő sejtek fokozott működésével, túlburjánzásával jár, melynek következményeképp a pikkelysömörrel érintett bőrfelület elszarusodik. A pikkelysömör nevű megbetegedéssel becslések szerint Magyarországon 200.000 ember érintett valamilyen formában, férfiakra és nőkre egyaránt jellemző, bármely életkorban előfordulhat.

A pikkelysömör először általában 20-30 éves kor között jelentkezik, azonban a pikkelysömör gyerekeknél és időseknél is felütheti a fejét. Egyes betegeknél a pikkelysömör fellángolása egyszer fordul elő életük során, azonban a többségnél időről-időre kiújuló betegségről van szó, ami fokozatosan súlyosbodik. A pikkelysömör jelenleg a nem gyógyítható betegségek közé tartozik, a pikkelysömör kezelése során a szakorvos célja a tünetmentes állapot elérése és a pikkelysömörrel érintett gyulladt terület kiterjedésének a csökkentése.

A pikkelysömör okai: mitől alakul ki a pikkelysömör?

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a pikkelysömör egy nem fertőző, a szervezetben lezajló autoimmun folyamatok nyomán kialakuló betegség. A pikkelysömör okai genetikai és környezeti tényezőkre vezethetők vissza: a pikkelysömör hátterében álló hajlam bonyolult genetikai szabályok szerint öröklődik, azonban általánosságban elmondhatjuk a pikkelysömör örökletessége kapcsán, hogy amennyiben az egyik szülő érintett a betegséggel, a gyermek esetében 20-30%-os valószínűséggel alakul ki a pikkelysömör, ha pedig mindkét szülőnél jelentkeztek a pikkelysömör tünetei, a pikkelysömör öröklődésének valószínűsége 60-70%-ra nő.

A pikkelysömör okaiként említett genetikai hajlam mellett a pikkelysömör kialakulásában fontos szerepet játszhatnak a minket körülvevő környezeti tényezők, illetve az életmódunk. A pikkelysömör rizikófaktorai közé soroljuk a hormonális tényezőket (különösen a nőknél, például a menstruációs ciklustól függően), az egészségtelen táplálkozást, a bőrrel érintkező mérgező/irritatív anyagokat, a szervezetben lezajló gyulladásos folyamatokat és a lázzal járó megbetegedéseket is. A pikkelysömör kialakulásához, a pikkelysömör kiújulásához hozzájárulhat továbbá a minket érő stressz, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is előjöhet a betegség.

Hogy néz ki a pikkelysömör?
Hogy néz ki a pikkelysömör?

A pikkelysömör tünetei: hogyan ismerjük fel a pikkelysömört?

A fentiekben részletezett okokból kifolyólag a pikkelysömörös megbetegedés során aktiválódnak az immunrendszer T-sejtjei, amelyek gyulladásos folyamatokat indítanak el a bőrben. A pikkelysömör tünetei az esetek többségében olyan jellegzetesek, hogy szövettani vizsgálat nélkül is megállapítható a pikkelysömör diagnózisa, azonban ennek a betegségnek is több típusával találkozhatunk. A pikkelysömör leggyakrabban, amennyiben nem áll fenn felülfertőződés, viaszfehér színű, pikkelyszerű, vastag, száraz, szarus lerakódások formájában jelenik meg, de előfordulhat fekélyesedés, nedvedzés is.

A pikkelysömör (psoriasis) a legtöbb esetben csak bizonyos testtájakon jelentkezik. A pikkelysömörrel érintett területek általában a végtagok külső felszínei, a testhajlatok (pl. térd, könyök, combhajlat), de a pikkelysömör fejbőrön, nemi szervek környékén is gyakran előfordul, illetve mellkason, hason (pl. hasi redőkben) is felütheti a fejét, súlyos esetekben pedig a pikkelysömör elboríthatja a végtagok belső felszínét, a tenyereket és az arcot is.

A pikkelysömör egy másik típusa esetében a bőrfelszínen hirtelen 1-2 mm-es élénkvörös csomók, majd 2-5 mm nagyságúra növő bőrfoltok jelennek meg. Más esetekben nagyobb kiterjedésű, 1-2 cm átmérőjű gócok tarkíthatják a bőrt, ezek összefolyó felületeket képezhetnek. Bizonyos esetekben sajnos az is előfordul, hogy a beteg testfelszínének nagyobbik részét borítja valamilyen pikkelysömörös bőrfolt vagy szarus lerakódás (a pikkelysömör képek alapján is felismerhető, általában jellegzetes tüneteket produkáló betegség).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pikkelysömör tünetei nyomán kialakulhat a bőrben átmeneti pigmenthiány, ritkán a pikkelysömör körmön is jelentkezhet, illetve vannak a betegségnek ízületi gyulladásokkal, fájdalommal, lázzal, hajhullással járó formái is (arthitis psoriartica). A pikkelysömör gyerekeknél gyakran a fentiekben említett, apró, élénkvörös csomócskák formájában jelentkezik, melyek viszkethetnek, hamarosan hámlani kezdenek.

A pikkelysömör kórlefolyása

A pikkelysömör gyakran a beteg hangulatzavarával, depressziójával jár együtt, ugyanis, habár a pikkelysömör nem fertőző betegség, a látható helyen lévő bőrelváltozások sokakban undort, félelmet keltenek (a többség egyszerűen nem tudja, milyen betegségről van szó, így a fertőzéstől való félelem miatt távol tartja magát a betegtől). Amennyiben esetünkben vagy egy hozzátartozónknál diagnosztizálásra kerül a pikkelysömör, igyekezzünk tudatosítani a környezetünkben, hogy nem fertőző betegségről van szó, senkinek sincs oka az aggodalomra és a távolságtartásra!

A pikkelysömör kórlefolyása során minden beteg egyedi intenzitású tüneteket produkál: egyeseknél a psoriasis az életük során 1-2 alkalommal jelentkezik, másoknál a pikkelysömör fellobbanását tünetmentes időszakok követik, míg ki nem újul a betegség. A pikkelysömör olyan formájával is gyakran találkozhatunk, amikor a pikkelysömörrel érintett elváltozás az adott bőrfelületen hónapokon, éveken keresztül változatlanul fennáll. A többségnél a pikkelysömör kezelése nélkül is javulnak a tünetek a napsütéses nyári hónapokban, ellenben télen (gyakran a ruha dörzsölő hatása miatt) az állapotuk rosszabbodhat. A psoriasis tünetei szintén előjöhetnek és rosszabbodhatnak nagymértékű érzelmi megterhelés, súlyos stressz hatására is.

A pikkelysömör kezelése

A pikkelysömör a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható betegség, azonban a pikkelysömör kordában tartására már léteznek különféle rendszeresen adagolható gyógyszerek és krémek is. A legtöbb pikkelysömör krém célja, hogy leoldja a pikkelysömörrel érintett bőrfelületről a szarupikkelyeket (szalicilsav-tartalmú pikkelysömör krém), ezután általában kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú krémek használatát írhatják elő, melyek csillapítják a gyulladást és visszafoghatják a keratinocyták túlműködését.

A pikkelysömör kezelése során a gyógyszerek mellett segíthetnek a vitaminkúrák is (pl. D-vitaminokat tartalmazó pikkelysömör krém is segíthet enyhíteni a pikkelysömör tüneteit), de kezelőorvosunk ajánlhatja a betegséget enyhítő gyógyfürdőzést, emellett sokan fényterápiával vagy biológiai terápiával is próbálkoznak. A pikkelysömör tüneteit gyakran súlyosbítják az életmódbeli tényezők, ezért kezelőorvosunk javallhatja, hogy térjünk át kiegyensúlyozott táplálkozásra és mozgásban gazdag életvitelre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem