Pécs, 2020. szeptember 25. - Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetõje beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, mûködésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következõ években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsõként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik. MTI/Sóki Tamás

RSV, koronavírus, influenza: elárulta Jakab Ferenc, mennyire gyakori az egyidejű hármas fertőzés

2023. január 26. 10:03

Ismert tény, hogy a felső légúti fertőzések a téli, kora tavaszi időszakban jelentkeznek, évről évre. Idén viszont újdonság, hogy az influenza, az RSV vírus és a SARS-CoV-2, vagyis a koronavírus egyszerrre támad mindenhol. A sajtóban tridémiaként aposztrofált jelenésg várható volt, a szakemberek megjósolták. Mit kell tudni ezekről a betegségekről, mire figyeljünk? A Pénzcentrum Prof. Dr. Jakab Ferenc virológust, egyetemi tanárt, a  Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumban működő, legmagasabb (BSL-4) biológiai biztonsági szintű virológiai laboratórium vezetőjét kérdezte.

Pénzcentrum: Az influenzát és a koronavírust nagyrészt ismerjük, de mit kell tudni az RSV-ről?

Dr. Jakab Ferenc: Ez egy óriássejtes légúti fertőzés, amely most erősebben támad. Ismert és gyakori vírusfajta, bármely életkorban fertőz, de leggyakrabban kisgyermekeknél, csecsemőknél fordul elő. Az esetek többségében enyhe, a náthához hasonló tünetekkel jár, de súlyosabb esetben tüdőszövődményekhez is vezethet.

Igaz, hogy a koronavírus megszelidült?

A mai tudásunk szerint a koronavírus hosszú időre velünk marad, vagyis egy elemmel több lesz, ami koinfekciót, szimultán fertőzést tud okozni. A közelmúltban sokféle koronavírus variáns jelent meg, ezek mind az omikron alvariánsai, amelyek bár könnyebben terjednek, de enyhébb – az esetek nagy részében erős nátha, maximum influenza-szerű – tüneteket produkálnak. Természetesen, ha ez keveredik egy influenzával vagy RSV-vel, akkor erősebb tünetek alakulhatnak ki. Az egyidejű „hármas” fertőzés nagyon extrém esetben fordul elő. Ekkor sem lehet megmondani, hogy a fertőzött biztosan kórházi kezelésre szorul-e, ez nagyon sok egyéni faktortól függ. Ugyanakkor újdonság az elmúlt évekhez képest, hogy a Covid járvány alatt a távolságtartás, maszkhasználat, izoláció miatt „több legyet ütöttünk egy csapásra”, kivédtük az influenzát is.

Így viszont most meggyengült a védettségünk, kikopott az immunválaszunk ezzel szemben. Mivel már nem hordunk maszkot, nem tartjuk a távolságot, az influenza erősebben fertőz.

A társadalom nagy része több hónapja-éve kapta meg a koronavírus elleni oltásokat.  Mennyire védenek ezek most?

Az oltások kétféle védettséget adnak, az antitestes és a sejtes immunitást. Ez utóbbi hosszabb ideig véd. Ezért az oltások megléte olyan alapimmunvédettséget ad, ami nagyon fontos a mostani fertőzésekkel szemben is.  Mai tudásunk alapján feltételezhető, hogy a koronavírus ellen – az influenzához hasonlóan - is évenkénti egyszeri ismétlő oltás lehet a megoldás, de ennek pontos megállapítását még sok vizsgálatanak kell megelőznie. Ez elsősorban a veszélyeztetett csoportokban fontos. Egyelőre még nem alakult ki a protokoll, ehhez több év tapasztalataira is szükség lesz.

Várható újabb világjárvány kialakulása?

A vírusok terjedésének három fázisa van. Alapesetben a vadállatokon jelenik meg és néha átterjed a háziállatokra is. A következő lépcső, amikor „átugorja” az állat-ember gátat és lokális járványt okoz. Ebből lehet – számos tényező együtt állása esetén – globális vészhelyzet. Szerencsére ez utóbbi nagyon ritka. Feltételezhetően sosem lesz világjárvány például az Ebolából, mert csak szoros fizikai kontaktussal terjed és csak akkor, amikor már nagyon komoly tünetek jelentkeznek. A fejlett világban ezekkel a tünetekkel orvoshoz forduló beteget azonnal izolálják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Globalizált világban nincs lokális probléma. A vírusok nagy része Afrika és Ázsia trópusi területein bukkan fel.

A kutatók, laboratóriumok, egyetemek közötti szakmai kapcsolatoknak köszönhetően egy új törzs felbukkanásáról 24-48 óra alatt tudomást szerzünk. A mi laboratóriumunk is nagyon szoros, napi kapcsolatban van a hasonló intézményekkel világszerte. A cél, hogy azonnal megismerjük az új vírust és csírájában elfojtsuk a kialakuló járványt. A járványügyi, közegügyi szakemberek feladata a tűz megelőzése, nem csak az oltása. A munkában koordináló szerepet tölt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Fotó: Sóki Tamás, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem