Closeup of Pimple

Mi a furunkulus? Mikor fakad ki a furunkulus és hogyan történik a szakszerű kezelése?

2022. szeptember 17. 15:01

Nap mint nap előfordulnak velünk különféle bőrhibák, melyek gyakran kisebb, ritkábban nagyobb kiterjedésű gyulladással, gennytermelődéssel járnak, nem ritka a furunkulus nevű, szőrtüszőgyulladásból kialakuló bőrbetegség sem, amivel súlyosabb esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulnunk. Tudd meg, mi az a furunkulus és hogyan történik a furunkulus kezelése!

Cikkünkben eláruljuk, hogyan lesz egy szimpla szőrtüszőgyulladásból furunkulus, azaz gyulladt kelés a bőrben. Mikor fakad ki a furunkulus, hogyan történik a kifakadt furunkulus kezelése, egyáltalán a furunkulus mennyi ideig tart? A furunkulus képek alapján felismerhető? A furunkulus milyen orvos hatáskörébe tartozik, kitől kérjünk segítséget furunkulus gyanúja esetén?

Mi a furunkulus?

A furunkulus egy aránylag gyakori, a szőrtüszőkre lokalizálódó, gennyes bőrelváltozás – gyakorlatilag egy olyan szőrtüszőgyulladás, aminek kiterjedése túlmutat a szőrtüszőn, a bőr mélyebb rétegeit is érinti. A furunkulus fájdalmas, gyulladt csomókat eredményez a bőrben, mindig egy szőrtüsző tövéből ered; a csomó környékén gyulladt bőrpír, bőrduzzanat figyelhető meg.

A furunkulus közepén a gyulladás kialakulásától számítva 2-3 napon belül sárgásfehér gennyel teli gennycsap ül ki. A furunkulus mérete változó, a gennyes csomó gyakran 1-3 cm nagyságú, ám szélsőséges esetben akár az 5 centimétert is elérheti – mondanunk sem kell, ilyen esetben mindenképp szakorvoshoz kell fordulnunk, hiszen egy bizonyos méret felett – a fájdalomról nem is beszélve – fennáll a felülfertőződés veszélye, emellett a furunkulus lázzal, rosszulléttel is együtt járhat!

Hogyan alakul ki a furunkulus?

A furunkulus oka a szőrtüszőgyulladás, amit legtöbb esetben a Staphylococcus és Streptococcus nevű baktériumok idéznek elő. A szőrtüszőgyulladás alapvetően egy normálisnak mondható, gyakori bőrelváltozás, bármilyen borotvált testfelületen előfordul – azonban nem mindegy, hogy milyen mértékben, milyen gyakorisággal! A furunkulus a sima szőrtüszőgyulladás szövődményeképp jön létre, gyakorlatilag egy nagyobb méretű, gennyes kelés alakul ki a fertőzött bőrfelszínen. A furunkulus kísérői lehetnek továbbá duzzadt nyirokcsomók és influenzaszerű tünetek is.

Előfordulhat, hogy egymás mellett több furunkulus csoportosul egy nagy, gennyes, összeolvadó terület formájában – ezt karbunkulsnak nevezzük. A probléma súlyosabb verziója a furunculosis nevű betegség, amikor a furunkulusok, karbonkulusok folyamatosan jelen vannak a beteg bőrfelszínén, nagyszámban okoznak gondot a hétköznapokban – ilyen esetben mindenképpen érdemes a problémát kivizsgáltatni, emellett határozott lépéseket tenni az életmódváltás és a személyi higiénia terén.

Hol jellemző a furunkulus?

A furunkulus kialakulása a szőrrel borított testrészekre jellemző: kialakulhat karokon, lábakon, nemi szervek környékén, de a hajas fejbőrön és – főleg férfiaknál – az arcon is. A furunkulus gyakori a hajlatokban – pl. fenéken, végbélnyílás, ágyék környékén, vagy a hónaljban. Ha a gyakran borotvált testrészen jön elő a furunkulus, mindenképpen gyanakodjunk a személyi higiéniából fakadó okokra (fertőzött borotva). Szemkörnyéken is előfordulhat, ám ezeket semmi esetre se piszkáljuk, nehogy továbbterjedjen a fertőzés!

Cukorbetegség állhat a probléma hátterében

Amennyiben a furunkulus állandósult, visszatérő problémát jelent, mindenképpen ajánlott egy vércukorszint mérés, ugyanis a szőrtüszőgyulladás és a furunkulus kialakulására hajlamosító tényező a háttérben húzódó cukorbetegség, ugyanígy az elhízás is okozhatja. Mindemellett a genetikai tényezőket is érdemes figyelembe venni, hiszen vannak, akik biológiailag egyszerűen hajlamosabbak a gyulladásos bőrelváltozásokra.

Személyi higiénia és borotválkozás

Sokan nem gondolják, ám a szőrtüszőgyulladások, furunkulusok esetében gyakran a helytelen borotválkozási szokások és a rossz személyi higiénia áll – ne feledkezzünk meg róla, hogy ami tisztának látszik, az nem biztos, hogy az is! Amennyiben a furunkulus gyakori, visszatérő problémánk, cseréljük le a borotvát, a következőt fertőtlenítsük minden használat után, illetve ne osztozzunk az eszközön barátokkal, családtagokkal sem! Ügyeljünk a borotvált felület síkosítására, a borotválkozás előtti fürdésre is. Bőrünket puhítsuk bőrápoló készítményekkel, borotválkozás után fertőtlenítsük a kezelt testrészt (pl. használjunk arcszeszt, borotválkozás utáni bőrnyugtató krémet).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikor fakad ki a furunkulus?

Maga a genny az elhalt szőrtüszőt, fehérvérsejteket és baktériumokat tartalmazza. Ahogy kigyűlik a genny, a furunkulus természetes úton „beérik”, majd magától kifakad (egyszerűen megnyílik a gennyel teli burok teteje), kiürül. A furunkulus beérését lehet gyorsítani párakötéssel, húzókenőcsökkel. Egy fontos szabály van: ne nyomjuk ki magunknak a furunkulus tartalmát, mert ha szakszerűtlenül nyúlunk a fertőzött területhez, csak ronthatunk a helyzeten!

A furunkulus mennyi ideig tart?

A furunkulus egyedi esetektől függően kb. 2 hét alatt múlik el – ebbe beleszámolva a furunkulus kialakulását, begyulladását, beérését és ürülését. Amennyiben a furunkulus nem gyógyul, nagy területen van jelen a gyulladás, mindez hőemelkedéssel, duzzadt nyirokcsomókkal jár, mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét!

A furunkulus milyen orvos hatáskörébe tartozik?

A furunkulus – és más bőrproblémák is – mind a bőrgyógyász szakorvosok hatáskörébe tartoznak, de kérhetjük a háziorvos segítségét is. Habár a furunkulus képek segítségével jól beazonosítható, ne alapozzunk semmit az öndiagnosztizálásra, inkább keressünk egy szakembert!

A furunkulus kezelése

Ki nem fakadt furunkulus esetében az érést gyorsítsuk párakötéssel vagy furunkulus kenőcs használatával – kaphatók vény nélküli készítmények is, ezekről mindenképp kérdezzük az ügyeletes gyógyszerészt, ám célszerű azt a krémet használni, amit a bőrgyógyászunk javasol. Kiterjedt furunkulus esetén antibiotikumos kezelés is javallott lehet, illetve, ha a furunkulus magától nem gyógyul, a bőrgyógyász kezdeményezheti a sebészeti beavatkozást – felnyitás, genny lecsapolása, fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés.

A kifakadt furunkulus kezelése a seb nyugtatásával történik: kifejezetten ajánlott a kamillateás gyulladáscsökkentő borogatás, ám a körömvirágkrém is segít. A gyógyult furunkulus helyén – főleg, ha nagyobb területet érintett a gennyes góc, apró kráter maradhat hátra a bőrben, ami idővel sekélyebbé válik, ám a heg megmaradhat. A furunkulus kezelése után – mosás, borogatás, fertőtlenítés – mindig mossunk kezet, ne vigyük át a kórokozókat más testrészeinkre, használati tárgyainkra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem