27 °C Budapest
South Africa, Cape Town

Mindenkit figyelmeztetett a Népegészségügy: ha nem figyelünk komoly bajunk is lehet ebből

2022. július 3. 13:02

Ebben a hatalmas hőségben, amikor még este se nagyon megy 25 fok alá a hőmérséklet csábító látvány lehet a szökőkút. Sajnos sokan engednek is a kísértésnek és megmártóznak a kútban. Miközben nem számolnak az esetleges egészségügyi következményekkel. A Pénzcentrum most utánajárt annak, hogy pontosan mi bajunk is lehet attól, hogy ha így szeretnénk lehűteni magunkat.

A hőség beköszöntével egyre általánosabb látvány lett a várost járva, hogy mindenfelé gyerekek játszanak a szökőkutakban, sokszor ruha nélkül. Ez amellett, hogy egészségügyi szempontból is nagyon kockázatos még közszeméremsértésnek is minősül.

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) még korábban. Hozzátették azonban, hogy az úgynevezett interaktív szökőkutaknál más a helyzet, ezeket ugyanis máshogyan fertőtlenítik, tehát itt nem áll fenn a veszélye az esetleges betegségeknek, bőrirritációknak. Persze itt se ajánlott meztelenül rohangálni.

A bacilusok melegágya

A szökőkutak vizével nem a túlzott klór használat az egyetlen probléma: szennyeződhet porral, talajszemcsékkel és állati ürülékkel is. ráadásul sok kutat nem tisztítanak megfelelően, vagy miután nem üzemel folyamatosan a belső felszínen nyálkás, csúszós élőbevonat alakulhat ki. Ez pedig nem csak balesetveszélyes, de a baktériumok melegágya. Eltávolításuk pedig hagyományos technikákkal szinte lehetetlen.

A kórokozók elszaporodhatnak az élőbevonatban, ami egyúttal rejtekhelyként is szolgál számukra a fertőtlenítőszerekkel szemben. Egy meleg nyári napon a szökőkutakban lévő víz könnyen felmelegszik, a 25°C feletti hőmérséklet pedig szintén elősegíti a mikroorganizmusok elszaporodását

– hangsúlyozza az NNK az oldalán. A szennyeződésekkel elsősorban olyan mikroorganizmusok (egysejtűek, baktériumok és vírusok) kerülnek a kutakba, amik súlyos hasmenést okozhatnak. A fertőzés lehetősége leginkább akkor áll fenn, ha a vizet pancsolás közben véletlenül lenyelik, vagy nedves kézzel nyúlunk az ételért. Ezek a hasmenéses megbetegedések pedig főleg a gyerekekre veszélyesek.

De a vízpermet is veszélyes lehet. Ebben Legionella baktérium lehet, ami a vízpermettel bejuthat a tüdő léghólyagjaiba, ami akár halálos kimenetelű tüdőgyulladáshoz is vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Legionella az egészséges emberre és gyermekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer – főleg most, a koronavírus után nem sokkal – esetében akár súlyosabb megbetegedést is kiválthat.

A megelőzés érdekében pedig arra hívja fel az NNK a figyelmünket, hogy a kánikula idején is tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat: ne használják fürdésre a kutakat és ne hűtsék a vizével az arcukat és a nyakukat. Erre a célra inkább az interaktív szökőkutak javasoltak.

Bírság is lehet a vége

A szökőkutakban való fürdőzéssel nem csak az egészségünket tesszük kockéra, de komoly anyagi kárunk is eshet belőle. Ha rajtakapnak minket a pancsoláson elsősorban tájékoztatnak minket a veszélyeiről, illetve megúszhatjuk egy figyelmeztetéssel, de adott esetben akár 50 ezer forintunkba is kerülhet. A fürdőzésért ugyanis a hatóság 5 ezer forint és 50 ezer forint között szabhat ki bírságot. Ebbe pedig még nincs is benne az esetleges közszeméremsértés.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08