17 °C Budapest
Budapest, 2021. május 21.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: ma elérjük az 5,5 millió beoltottat, újabb korlátozásokat oldunk fel

2021. július 2. 07:40

Ma eléri az 5,5 milliót beoltottak száma, így újabb korlátozásokat oldanak fel Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádiónak adott szokásos interjújában.

"A ma hajnali jelentésemben az áll, hogy az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a vírusnak Magyarországon; kórházban 76-an vannak, közülü 22-en vannak lélegeztetőgépen" - fogalmazott a miniszterelnök.

A negyedik hullámmal kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy szakemberek szerint a negyedik hullám elkerülhetetlennek tűnik, és kezdetét a legtöbben szeptember-októberre várják. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy az, aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből a hullámból. Az oltások 90%-ban hasznosak, hatásosak. Hozzátette:

Aki be van oltva, az nagy valószínűséggel kimarad a negyedik hullámból, de ha mégis eléri, akkor is enyhébb lesz a betegség lefolyása. A kormány foglalkozott ezzel a kérdéssel és megnézte, hogy a legrosszabb esetben mennyi ágy kell, és Magyarország felkészült a hullámra.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy egyelőre itthon nem lesz harmadik oltás. Mint mondta, a harmadik oltással azért vagyunk bizonytalanok, mert nem tudjuk, ennek milyen hatása lenne. "Egy dolgot nézek én: hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget azért, hogyha beadunk egy harmadik oltást, akkor milyen következmények várhatók. Ma ez egy nem lezárt vita" - fogalmazott.

Ma délutánra, estére érheti el Magyarország az 5,5 millió oltott számot

- ismételte meg a miniszterelnök. Így sehol sem lesz kötelező a maszkviselés, például a boltokba sem. Védettségi nélkül lehet belépni az éttermekbe, szállodákba, előre váltott jegyes kulturális eseményekre - sorolta a lazításokat. Három helyen maradnak a szigorú korlátok: sportrendezvények, zenés-táncos rendezvények, zárt térben tartott koncerteseménye.

Orbán a magyar gazdaság helyzetéről

"A fogaskerekek csikorognak az élet újraindítása körül" - fogalmazott Orbán Viktor. "A gazdasághoz szükséges gyorsaság tempója lassabban indul meg, ezért van szükség váratlan kormányzati döntésekre. Ha csak magától hagyjuk a gazdaságot újraindulni, akkor az lassabb lesz a növekedés" - fejtette ki, és hozzátette, ilyen kormánydöntéseket is hoztunk párat a tegnapi kormányülésen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A döntéseink, melyeket meghoztunk főként az építőipari termékekre irányul. Októbertől elrendeltünk egy kiviteli korlátozást. Azért szaladtak el az árak, mert megnőtt a kiviteli mennyiség bizonyos építőipari termékek esetén. De az EU részei vagyunk, ezért be kell ezt jelenteni Brüsszelben. De addig is a kivitel esetében bejelentési kötelezettséget vezetünk be és állami elővásárlási jogot

- fogalmazott Orbán Viktor.

bizonyos termékeknél egy árszint felett elvonjuk az ár 90%-át, extraprofit adót vezetünk be

- tette hozzá, és konkrétan megemlítette a kavicsot és a sódert. De jelezte, hogy más termékeknél is készülnek erre. Azt is jelezte, hogy amely cég nem kezdi meg 1 éven belül a kitermelést a bányákból, akkor attól elveszik a kitermelési jogot.

Emelett a miniszterelnök beszélt további döntésekről is: ilyen például a távmunka kiszélesítése; az exporthitel biztosítása. Emellett Orbán beszélt arról is, hogy "3 éves bértámogatást tudtunk kötni a MÁV-val, Volánbusszal és a többi állami tulajdonban lévő cégeknél. 3 éves bérmegállapodás jön ezeknél a cégeknél" - fogalmazott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem