Döntött a kormány a korlátozásokról: márciusig maradnak a szabályok

2021. január 28. 10:55

Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A kormány tegnap áttekintette a gazdasági és a járványhelyzetet. Az érvényben lévő védelmi intézkedésekkel sikerült megfékezni a járványt, kordában tartani a terjedést. Bármilyen enyhítés oltás hiányában, újabb járványhullámhoz, későbbi szigorúbb szabályokhoz vezetne - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Ezért a jelenlegi szabályok fenntartása indokolt

- húzta alá a kancelláriaminiszter. A kormány a szabályok hatályát március elsejéig hosszabbítja meg. A kabinet azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy újabb 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet, hogy ez lehetséges legyen.

Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat

- mondta a miniszter. A kormány február második felében felülvizsgálja az intézkedéseket: két esetben lehet esetleg előbb enyhíteni, ha javulnak a fertőzési számok, vagy ha kellő számú vakcina lesz Magyarországon.

Elmondta, a kormány a lehető legtöbb vakcinát igyekszik beszerezni, ám egyelőre az EU-ból kevés érkezik, ezért vásároltak az oroszoktól, és tárgyalnak a kíaiakkal is. Február végéig 300 ezer ember számára elegendő Sputnik V oltóanyag érkezhet, ha az oroszok betartják a szerződést. A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vele.

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát ideiglenesen engedélyez, illetve behoz, amivel egymillió embert már beoltottak. Az alkalmazás előtt a NNK ellenőrzni fogja az oltásokat

- mondta Gulyás Gergely. Az orosz vakcina ma az egyik legjobb vakcina a piacon, Nyugat-Európában is érdeklődnek iránta és hamarosan az Európai Unióban is megtörténhet az engedélyezése - mondta később újságírói kérdésre.

A vendéglátóhelyekről elmondta, mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítása érdekében, eddig 27 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be igényt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Először a vendéglátóhelyeket fogjuk majd kinyitni, ha egyszer lazítás lesz. Ehhez azonban elegendő vakcina kell

- mondta a miniszter, aki szerint adott esetben ismét lehet majd olyan szabályozás, hogy maszkban lehet majd a vendéglátóhelyeken fogyasztani. Azt is bejelentette: 45 milliárd forintos támogatást kapnak a falusi kisboltok, erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg a közeljövőben.

Az érettségizők nem térhetnek vissza a jelenléti oktatásba, de reméli, hogy még a vizsgák előtt már enyhítő intézkedéseket fognak hozni

- húzta alá Gulyás. A rendkívüli jogrend meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, azt ugyan újabb 90 napra kérik, de remélik, hogy március elseje után már nem lesz szükség ilyen szigorú szabályokra Magyarországon.

A kínai oltásról elmondta, tárgyalnak a gyártóval, remélik, hogy a lehető leghamarabb megtörténik az ideiglenes engedélyezés. Első körben 500 ezer adag, tehát 250 ezer embernek elég oltóanyag érkezhet Kínából, amint bólintanak a hatóságok.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?