13 °C Budapest

Több ezren veszíthetik el közalkalmazotti státuszukat egyetlen tollvonással

2020. október 20. 11:01

Egyre gyűlik a feszültség a feszültség az új egészségügyi törvény kapcsán. Nem csak azért, mert az eddig is jelentős bérkülönbséget orvosok és szakdolgozók között ez a helyzet csak még nagyobbra növelné, hanem mert rengeteg hátránnyal jár majd a törvénymódosítás, például ápolók, asszisztensek, védőnők számára. Ezért aláírásgyűjtési kampányba kezdett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, hogy megmaradjon az a kevés előny, ami ezzel a szakmával jár.

Az október 6-án elfogadott új egészségügyi törvény leginkább az egészségügyi szakdolgozókat érinti hátrányosan. Míg az orvosoknak csak kisebb hányada közalkalmazott (nagyjából 18 ezer a 48 ezerből), addig a betegek mellett 24 órában szolgálatot teljesítő ápolók közül a legtöbben - a 69 ezer fős összlétszámból mintegy 60 ezren - közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak. Nem csoda, hogy a szakdolgozók egy része már most elkezdte keresni az egészségügyi rendszeren kívüli lehetőségeket., ami hatalmasra növeli az ápolók és az orvosok közötti - eddig is jelentős - bérkülönbséget.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) most az Országgyűlés soron kívüli intézkedését kezdeményezi annak érdekében, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény személyi hatálya ne terjedjen ki az egészségügyi szakdolgozókra. Az ehhez kapcsolódó érveiket változtatás nélkül közöljük közleményük alapján:

"A törvény kimondja, hogy az állami és önkormányzati fenntartású intézményeknél 2021. január elsejétől kizárólag egészségügyi szolgálati jogviszonyban lehet egészségügyi tevékenységet végezni, azaz megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, eltörlik a Kollektív Szerződést, ezzel szerzett jogaink szűnnek meg, ami súlyosan méltánytalan. Egyéb szigorítást is bevezet az új jogszabály:

  • további kereső jogviszony engedélyeztetésének megnehezítését,
  • a dolgozó országosan áthelyezhető bármely intézményhez egyoldalúan az eddigi 44 nap kirendelés helyett akár 2 év időtartamra,
  • jelentősen csökken a felmentés és a végkielégítés mértéke,
  • elvész a közalkalmazott jogviszony tartama alatt szerzett jogfolytonosság, hogy csak néhány hátrányos rendelkezést említsünk!

Mindezeken kívül a szakdolgozói kar illetmény besorolási rendszere, annak törvényben garantált emelkedése és módja, a felvállalt terheket elismerő, az orvosi béremeléssel arányos mértékű, azonos elosztási elveken alapuló bérrendezése nem jelenik meg.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az intézkedéseket igen rövid határidők alatt kell végrehajtani, a pandémia második hullámának közepén, ami egyébként is nagy terhet ró az egészségügyi dolgozókra és fokozott erőfeszítést igényel tőlük!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A törvény beterjesztése előtt a jogalkotók csak igen rövid, pár órát biztosítottak részünkre a véleményezésre. A rendkívül hátrányos, méltánytalan, szerzett jogainktól megfosztó, a szakdolgozói közösséget súlytó szabályozás ellen közösen emeljük fel szavunkat. Ennek megvalósításához azonban az egységes akaratot tükröző önkéntes, támogató nyilatkozatokra (aláírásokra) van szükség."

A MESZK 2020. október 26. (hétfő) éjfélig gyűjti a támogató aláírásokat a petícióhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm