24 °C Budapest

Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

2020. október 15. 18:30

Senki nem tudja, valójában hány koronavírusos van Magyarországon - mondta Csilek András epidemiológus. A Reuters arról ír, hogy hazánkban elérte a plafont a tesztelési kapacitás.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése mérföldkőhöz ért, miközben ezzel párhuzamosan az ország tesztelési kapacitásai elérték a felső határukat - számol be a friss fejleményekről a Reuters. A hírügynökség ezt a megállapítását annak kapcsán írta, hogy Magyarországon tegnap az összesített, megerősített fertőzött-szám átlépte a 40 ezres határt, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig az 1000 főt lépte át.

A hírügynökség cikke kiemeli azt is, hogy magyarországi tudósok szerint a járványgörbe valójában meredekebben emelkedik, csak a tesztelési kapacitás ezt nem bírta lekövetni. A cikk arra is emlékeztet, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az első hullámot, ám a második hullámban az esetszámok meredek emelkedése volt tapasztalható, hasonlóan más közép-európai országokhoz. Mindeközben azonban a magyar kormány amellett érvel, hogy el kell kerülni mindenáron az ország teljes lezárását.

Senki sem tudja, hány koronavírus-eset van valójában

- mondta Csilek András epidemiológus, aki a Magyar Orvosi Kamara tanácsadója is egyben. "Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni" - mutatott rá. A szakember azt is hozzátette, hogy Magyarország hetek óta 10 000 napi kapacitással tesztel, ezt a szintet nem képes meghaladni az eszközök és humánerőforrás hiánya miatt.

Csilek látott egy belső kommunikációt egy egyetemi klinikán a koronavírus-minták manuális vizsgálatáról. "Ez olyan, mintha megpróbálnánk manuálisan megtölteni a sörösüvegeket egy futószalagon. Ez borzalmas munkaterhelést jelent" - vélekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakember arról is beszélt, hogy a leginkább kitett réteget kellene mindenképp tesztelni, így az orvosokat és tanárokat. A Reuters idézi a Portfolio Oroszi Beatrix-szal készített interjúját, amelyben az epidemiológus kifejtette, hogy a terjedés nem lassult.

Ha ezt a kettőt, a tesztelést és kontaktuskutatást, valamint az egyéni védekezést jól csináljuk, akkor megfordítható a trend. Ha nem, akkor attól tartok, előbb-utóbb nem marad más, mint a korlátozó intézkedések és az ország lezárása

- idézi most a Reuters a korábbi interjú ezen részletét.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 18. kedd
Arnold, Levente
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm