Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

2020. október 15. 18:30

Senki nem tudja, valójában hány koronavírusos van Magyarországon - mondta Csilek András epidemiológus. A Reuters arról ír, hogy hazánkban elérte a plafont a tesztelési kapacitás.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése mérföldkőhöz ért, miközben ezzel párhuzamosan az ország tesztelési kapacitásai elérték a felső határukat - számol be a friss fejleményekről a Reuters. A hírügynökség ezt a megállapítását annak kapcsán írta, hogy Magyarországon tegnap az összesített, megerősített fertőzött-szám átlépte a 40 ezres határt, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig az 1000 főt lépte át.

A hírügynökség cikke kiemeli azt is, hogy magyarországi tudósok szerint a járványgörbe valójában meredekebben emelkedik, csak a tesztelési kapacitás ezt nem bírta lekövetni. A cikk arra is emlékeztet, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az első hullámot, ám a második hullámban az esetszámok meredek emelkedése volt tapasztalható, hasonlóan más közép-európai országokhoz. Mindeközben azonban a magyar kormány amellett érvel, hogy el kell kerülni mindenáron az ország teljes lezárását.

Senki sem tudja, hány koronavírus-eset van valójában

- mondta Csilek András epidemiológus, aki a Magyar Orvosi Kamara tanácsadója is egyben. "Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni" - mutatott rá. A szakember azt is hozzátette, hogy Magyarország hetek óta 10 000 napi kapacitással tesztel, ezt a szintet nem képes meghaladni az eszközök és humánerőforrás hiánya miatt.

Csilek látott egy belső kommunikációt egy egyetemi klinikán a koronavírus-minták manuális vizsgálatáról. "Ez olyan, mintha megpróbálnánk manuálisan megtölteni a sörösüvegeket egy futószalagon. Ez borzalmas munkaterhelést jelent" - vélekedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakember arról is beszélt, hogy a leginkább kitett réteget kellene mindenképp tesztelni, így az orvosokat és tanárokat. A Reuters idézi a Portfolio Oroszi Beatrix-szal készített interjúját, amelyben az epidemiológus kifejtette, hogy a terjedés nem lassult.

Ha ezt a kettőt, a tesztelést és kontaktuskutatást, valamint az egyéni védekezést jól csináljuk, akkor megfordítható a trend. Ha nem, akkor attól tartok, előbb-utóbb nem marad más, mint a korlátozó intézkedések és az ország lezárása

- idézi most a Reuters a korábbi interjú ezen részletét.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08