18 °C Budapest
Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

Magyar orvos: Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni

2020. október 15. 18:30

Senki nem tudja, valójában hány koronavírusos van Magyarországon - mondta Csilek András epidemiológus. A Reuters arról ír, hogy hazánkban elérte a plafont a tesztelési kapacitás.

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése mérföldkőhöz ért, miközben ezzel párhuzamosan az ország tesztelési kapacitásai elérték a felső határukat - számol be a friss fejleményekről a Reuters. A hírügynökség ezt a megállapítását annak kapcsán írta, hogy Magyarországon tegnap az összesített, megerősített fertőzött-szám átlépte a 40 ezres határt, a vírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma pedig az 1000 főt lépte át.

A hírügynökség cikke kiemeli azt is, hogy magyarországi tudósok szerint a járványgörbe valójában meredekebben emelkedik, csak a tesztelési kapacitás ezt nem bírta lekövetni. A cikk arra is emlékeztet, hogy Magyarország viszonylag jól vészelte át az első hullámot, ám a második hullámban az esetszámok meredek emelkedése volt tapasztalható, hasonlóan más közép-európai országokhoz. Mindeközben azonban a magyar kormány amellett érvel, hogy el kell kerülni mindenáron az ország teljes lezárását.

Senki sem tudja, hány koronavírus-eset van valójában

- mondta Csilek András epidemiológus, aki a Magyar Orvosi Kamara tanácsadója is egyben. "Egészségügyi rendszerünk nem képes több vizsgálatot feldolgozni" - mutatott rá. A szakember azt is hozzátette, hogy Magyarország hetek óta 10 000 napi kapacitással tesztel, ezt a szintet nem képes meghaladni az eszközök és humánerőforrás hiánya miatt.

Csilek látott egy belső kommunikációt egy egyetemi klinikán a koronavírus-minták manuális vizsgálatáról. "Ez olyan, mintha megpróbálnánk manuálisan megtölteni a sörösüvegeket egy futószalagon. Ez borzalmas munkaterhelést jelent" - vélekedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakember arról is beszélt, hogy a leginkább kitett réteget kellene mindenképp tesztelni, így az orvosokat és tanárokat. A Reuters idézi a Portfolio Oroszi Beatrix-szal készített interjúját, amelyben az epidemiológus kifejtette, hogy a terjedés nem lassult.

Ha ezt a kettőt, a tesztelést és kontaktuskutatást, valamint az egyéni védekezést jól csináljuk, akkor megfordítható a trend. Ha nem, akkor attól tartok, előbb-utóbb nem marad más, mint a korlátozó intézkedések és az ország lezárása

- idézi most a Reuters a korábbi interjú ezen részletét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?