8 °C Budapest

Hiába küszködnek idén a hazai szállodák: nem lettek olcsóbbak a szobák

2020. június 22. 11:28

A szállodák többsége, főleg vidéken készen áll a magyar családok fogadására, nem csak a személyzet van a helyén, de a biztonsági követelményeknek is megfelelnek. A piaci szereplők bíznak egy jó szezonban, ám a szobaárak terén nem kelnek versenyre egymással, a tavalyi árakon vagy azok felett dolgoznak.

Magyarországon a belföldi turizmus fog elsőként helyreállni, azt gondoljuk, hogy a belföldi utazók száma és költésük is magasabb lesz mint tavaly volt - jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója még májusban. Tehát sokan arra számítanak, hogy a belföldi forgalom menti meg a magyar turizmust idén.

Tárt kapukkal: a hazai szállodák készen állnak

"A szállodák többsége a pünkösdi hosszú hétvégére készülve, május 29-én nyitott meg, a még zárva tartó (nem felújítás alatt álló) szállodák pedig most júniusban tervezik a nyitást, gyakorlatilag ezekben a pillanatokban" - mondta el a Pénzcentrumnak Tatár György, a Szállodák.hu igazgatója. Jó szezont jósolnak a piaci szereplők is:

"A nyári szezont illetőn optimisták vagyunk, az eddig beérkező foglalások egy jó szezont vetítenek előre. Minden reményünk megvan rá, hogy a tavalyit megközelítő foglaltságot érjünk el a nyáron üzemelő szállodáinkban" - tudtuk meg a Hunguest Hotels Kommunikációs Igazgatóságától érkezett válaszból.

A nemzetközi utazásokkal szemben óriási bizalmatlanságot tapasztalnak, így egyértelműen a belföldi turizmus élénkülésére számítanak a cég képviselői is.

Szép lassan minden kinyit

A szallodak.hu portál vonatkozásában igen nagy volt az érdeklődés már a pünkösdi hétvégére is, főként a vidéki szállodákat keresték a vendégek: Balatonfüred, Eger és Siófok voltak a legnépszerűbbek. Megváltoztak a foglalási szokások, hiszen a korábban kevésbé jellemző last minute ajánlatkérés és foglalás, aznapi vagy másnapi érkezéssel, 1-2 éjszakás ott tartózkodással volt a legjellemzőbb. 

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha esetleg mégsem tudnak kinyitni, a Hunguest Hotels illetékesei azt válaszolták, első körben 

felajánlják vendégeiknek egy már újranyílt szállodába az átfoglalás lehetőségét, amennyiben nem kíván ezzel élni, visszatérítik az előleget.

De úgy számolnak, hogy a tervezett menetrendnek megfelelően ki tudjuk nyitni azokat a szállodákat, amelyeket erre kijelöltünk. Az előkészületek gőzerővel folynak. Május 15-én a szegedi Forrás és a mátraházai Lifestyle Hotel Mátra nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. A tervek szerint július 1-én megnyílik az egerszalóki Saliris Resort - Spa & Conference Hotel és bükfürdői Hunguest Hotel Répce Gold.

"A Danubius Hotels május végétől, a pünkösdi időszaktól kezdve megnyitotta vidéki szállodáit. Fokozatosan érkeznek be a foglalások, az áprilisi mélyponthoz képest most már kezdenek bizakodni, foglalni a vendégek. Cégünk rugalmas foglalási feltételeket biztosít, díjmentessé tette a lemondást és az átfoglalást, hogy elősegítse a döntést, hogy az minél kevesebb kockázatot jelentsen a vendégeknek. 

A nyári időszakra egyre élénkebb az érdeklődés, de úgy látjuk, hogy jellemzőbbek a last minute foglalások a jelenlegi helyzetben 

 - mondta el a Pénzcentrumnak Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója, majd hozzátette, a budapesti szállodáink esetében más a helyzet, itt ezért is várnak még a nyitással. Ezek a szállodák főként a nemzetközi turizmusra és a konferencia-rendezvény turizmusra épülnek. Sajnos Magyarországon még nincs benne a köztudatban az a világ más részén természetes igény, hogy a fővárosban is eltöltsünk kulturális, vagy sport élményekkel teli hétvégét. Reméljük, egyre többen választják majd a kikapcsolódásnak ezt a módját is, élénkítve a belföldi turizmust. Ám a Danubius budapesti szállodái közül néhány a nyár folyamán nyithat, a nyitás időzítésével a kereslet alakulásának megfelelően szeretnének rugalmasan reagálni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Vendégeink biztos pihenését rugalmas és kiszámítható ajánlatainkkal garantáljuk. A döntéshozatalban segítséget nyújt, hogy a foglalások akár az érkezést megelőző nap 18 óráig ingyenesen módosíthatók, szükség esetén pedig lemondhatók."

Fő a biztonság

A hazai vendéglátóhelyek fokozottan ügyelnek a biztonságra, fertőtlenítésre, a dolgozók maszkot és kesztyűt hordanak. A közösségi terekben törekednek a megfelelő távolságtartás megteremtésére jelölésekkel, az asztalok megfelelő távolságú elhelyezésével, a svédasztalos étkezéseknél a felszolgáló/szakács kollégák segítenek az ételek kiszolgálásában. A visszajelzések szerint a vendégek többsége is betartja a szabályokat és elfogadó, hiszen az ő biztonságuk érdekében történtek a változások - számolt be a tapasztlatoktól Tatár György. Kiemelte, hogy 

a tapasztalatok szerint nagyjából ugyanazokkal az árakkal dolgoznak a szállodák, maximum 10-15 százalék kedvezményt biztosítanak bizonyos esetekben (nyitási akció). 

Inkább a rugalmas foglalási és lemondási feltételek lettek fontosabbak, azt keresik a vendégek, ahol nem kell előleget fizetniük, vagy csak 20-30 százalékot és pár nappal érkezés előtt kötbérmentesen lemondható a foglalás.

A Hunguest Hotels szobáit főszezonban az eredetileg tervezett árakon értékesítik, ami néhány százalékkal van a tavaly nyári felett - tudtuk meg.

A Danubius Hotels szállodáiban sem lesznek olcsóbbak a szobák, mint 2019-ben, hiszen az üzemeltetés a szigorúbb biztonsági, higiéniai intézkedések miatt megnövekedett költséget jelent. Emiatt hosszútávon nem számíthatunk a szállodaiparban árcsökkenésre:

"Az a tapasztalatunk, hogy a vendégek most sokkal inkább tartják fontos szempontnak a biztonságos, élménygazdag pihenést, mint a kedvezményeket. Emellett természetesen különböző kedvezmények nálunk is elérhetőek, akár 15-25 százalékos kedvezménnyel is foglalhatnak vendégeink legalább három napos tartózkodás esetén" - mondta el Gál Judit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem