A koronavírus ledöntheti a bankszektort is: tényleg ekkora a baj?

2020. április 15. 16:02

Az új koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatással egy jelentősen kiegyensúlyozottabb bankszektor néz most szembe, mint a 2008-as pénzügyi válság idejében. Azonban az aktuális hitelállományok ma is rekord méreteket öltenek, vajon a nem fizető hitelek megboríthatják a hitelintézeteket?

A 2008-as gazdasági válságnak számos strukturális oka volt. A jelenlegi gazdasági sokkhatást azonban egy szabad szemmel láthatatlan és megfoghatatlan vírus okozza. A bankok szerepe viszont az aktuális sokkhatásban is kiemelten fontos, ezt mutatja az is, hogy a hazánkban meghozott gazdasági mentőintézkedések is elsők között foglalkoztak a hitelesek helyzetével. A pénzügyi szektor a jelenlegi válságnak azonban nem csakhogy nem okozója, de a koronavírus-járvány okozta problémák megoldásának egyik kulcsfontosságú szereplője - írja az Economist elemzésében. Viszont a bankok sincsenek könnyű helyzetben, egy gazdasági recesszió ugyanis alapjaiban rengetné meg őket is.

A bankoknak vékony kötélen kell egyensúlyozniuk az ügyfelek megsegítése, és a pénzügyi stabilitás fenntartása között

 - emelte ki Michael Corbat a Citigroup igazgatója. Emellett kicsit ellentmondásos, de a befektetők érdekeit is szem előtt tartva kell megerősíteni tőkehelyzetüket, egy olyan gazdasági környezetben, ahol a bankok részvényei a tőzsdei átlag kétszeresével estek mióta megnőtt az aggodalom a rossz hitelek bedőlésével kapcsolatosan - fűzte hozzá Michael Corbat.

Lakást vásárolnál de nem tudod hova fordulj hitelért? Nézz körül a kalkulátorunkban!

Milyen állapotban vannak a bankok?

A pénzügyi szektor kiváló állapotban vágott neki az új koronavírus okozta sokkhatásnak. Míg a 2008-as gazdasági válságnak kiürült tartalékokkal futottak neki, ezzel szemben az aktuális helyzetre felhizlalt biztonsági pufferekkel fordultak rá. Továbbá ma már a pénzintézetek a bankrohamok ellen is kevésbé sérülékenyek. 

A rendszer ugyan megbicsaklott, de most nem rogyott össze

 - emelte ki Huw van Steenis az UBS svájci bank munkatársa. A korai adatok arra engednek következtetni, hogy a legutóbbi pénzügyi válság után hozott likviditási szabályzások működnek, oly mértékben, hogy a kockázat oroszlán részét a mostani helyzetben a központi bankok viselik, és nem a kereskedelmi bankok.

Forrás: Economist, FED

A fenti ábrán az amerikai bankok hitelállományát figyelhetjük meg. Az elmúlt években a központi bankok által nyújtott védőernyő alatt a hitelintézetek drasztikusan megemelték hitelkihelyezésüket, kiváltképpen az Egyesült Államokban, ahol az egyik legfejlettebb pénzügyi szektorral rendelkeznek. Náluk például idén januárban és februárban is stagnált a hitelpiac, míg nem márciusban hirtelen 191 milliárd dollár értékben kapkodták el a kölcsönöket. Az érem másik oldalán található Kína, ahol a hitelkihelyezés nem változott érdemben tavalyhoz képest.

A mi grafikonunkon a magyar lakosság fogyasztói kölcsöneinek és lakáshiteleinek az összesített állományát ábrázoltuk. Az ábrán jól látható, hogy az elmúlt években hazánkban is erőteljes bővülés volt megfigyelhető a hitelkihelyezések területén. Az egész vizsgált időszak alatt majdnem 39 százalékkal emelkedett a lakossági hitelek állománya, míg tavaly a korábbi évek mintájára egy kiegyensúlyozott 13 százalékos növekedést produkált. Ugyan Magyarországon nem olyan hirtelen ugrott meg a felvett hitelek állománya, azonban nálunk is drasztikus növekedés volt megfigyelhető az elmúlt években.

Mi vár a bankokra?

A nyugati törvényhozók, hogy segítség a bankok hitelezési folyamatait visszavettek a pénzügyi válság után hozott szigorú szabályozásokból. Egyes becslések szerint ezekkel a vélhetően rövid távú lazításokkal, mintegy 5 trillió dolláros kölcsönzési kapacitás nyílt meg. A következő ábrán az Egyesült Államok, Európa és Kína legnagyobb bankjainak tőkeátételezésének a növekedését figyelhetjük meg a kockázatos eszközök arányában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Economist, Bloomberg

Ezen az ábrán láthatjuk, hogy a 2008-as válság óta a nagyobb bankok folyamatosan erősítették a tőkehelyzetüket. Mindeközben az európai törvényalkotók arra szólították fel a hitelintézeteket, hogy fejlesszék tovább tőketartalékaikat, és fagyasszák be az osztalékok kifizetését. A vezetői prémiumokat is célkeresztbe vettük, ott is durva mérséklésekre számítunk - mondta Andrea Enria az Európai Központi Bank felügyelőszervétől. A jelen helyzetben a bankszektor kilátásai nem kritikusak. 

Ellentétben a 2008-as válsággal az aktuális állapotot a jövedelmek esése eredményezi, és nem pedig a pénzügyi mérlegekből eredeztethető

 - tette hozzá Nathan Stovall az S&P hitelminősítő munkatársa. Még abban az esetben is, ha a nem teljesítő hitelek hasonló szintet érnének el, mint a megelőző válság idején, a nagyobb bankok tőkeáttéte a 2008-2009-es újratőkésítés szintjén tud maradni. 

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a fejlettebb gazdaságokban is megálljt parancsolt a koronavírus. Jelenleg még az elemzők sem tudják mekkora bevétel kiesés várható a bankszektornál. Sokan úgy számolnak, hogy az amerikai bankok vesztességgel fogják zárni az idei évet, a tavalyi 230 milliárd dolláros nyereséggel szemben - írja az Economist.

Egyre többen látják úgy, hogy a rövid lezárások után a gyors gazdasági visszaállás egy túlzottan rózsás elképzelés. A több hónapig tartó lezárások és szigorított intézkedések évekig tartó vesztességet eredményezhetnek a nem fizető hitelek miatt, így a bankok előbb-utóbb elérkeznek az éles határhoz a türelem és a tűrés között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem