33 °C Budapest
A koronavírus ledöntheti a bankszektort is: tényleg ekkora a baj?

A koronavírus ledöntheti a bankszektort is: tényleg ekkora a baj?

2020. április 15. 16:02

Az új koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkhatással egy jelentősen kiegyensúlyozottabb bankszektor néz most szembe, mint a 2008-as pénzügyi válság idejében. Azonban az aktuális hitelállományok ma is rekord méreteket öltenek, vajon a nem fizető hitelek megboríthatják a hitelintézeteket?

A 2008-as gazdasági válságnak számos strukturális oka volt. A jelenlegi gazdasági sokkhatást azonban egy szabad szemmel láthatatlan és megfoghatatlan vírus okozza. A bankok szerepe viszont az aktuális sokkhatásban is kiemelten fontos, ezt mutatja az is, hogy a hazánkban meghozott gazdasági mentőintézkedések is elsők között foglalkoztak a hitelesek helyzetével. A pénzügyi szektor a jelenlegi válságnak azonban nem csakhogy nem okozója, de a koronavírus-járvány okozta problémák megoldásának egyik kulcsfontosságú szereplője - írja az Economist elemzésében. Viszont a bankok sincsenek könnyű helyzetben, egy gazdasági recesszió ugyanis alapjaiban rengetné meg őket is.

A bankoknak vékony kötélen kell egyensúlyozniuk az ügyfelek megsegítése, és a pénzügyi stabilitás fenntartása között

 - emelte ki Michael Corbat a Citigroup igazgatója. Emellett kicsit ellentmondásos, de a befektetők érdekeit is szem előtt tartva kell megerősíteni tőkehelyzetüket, egy olyan gazdasági környezetben, ahol a bankok részvényei a tőzsdei átlag kétszeresével estek mióta megnőtt az aggodalom a rossz hitelek bedőlésével kapcsolatosan - fűzte hozzá Michael Corbat.

Lakást vásárolnál de nem tudod hova fordulj hitelért? Nézz körül a kalkulátorunkban!

Milyen állapotban vannak a bankok?

A pénzügyi szektor kiváló állapotban vágott neki az új koronavírus okozta sokkhatásnak. Míg a 2008-as gazdasági válságnak kiürült tartalékokkal futottak neki, ezzel szemben az aktuális helyzetre felhizlalt biztonsági pufferekkel fordultak rá. Továbbá ma már a pénzintézetek a bankrohamok ellen is kevésbé sérülékenyek. 

A rendszer ugyan megbicsaklott, de most nem rogyott össze

 - emelte ki Huw van Steenis az UBS svájci bank munkatársa. A korai adatok arra engednek következtetni, hogy a legutóbbi pénzügyi válság után hozott likviditási szabályzások működnek, oly mértékben, hogy a kockázat oroszlán részét a mostani helyzetben a központi bankok viselik, és nem a kereskedelmi bankok.

Forrás: Economist, FED

A fenti ábrán az amerikai bankok hitelállományát figyelhetjük meg. Az elmúlt években a központi bankok által nyújtott védőernyő alatt a hitelintézetek drasztikusan megemelték hitelkihelyezésüket, kiváltképpen az Egyesült Államokban, ahol az egyik legfejlettebb pénzügyi szektorral rendelkeznek. Náluk például idén januárban és februárban is stagnált a hitelpiac, míg nem márciusban hirtelen 191 milliárd dollár értékben kapkodták el a kölcsönöket. Az érem másik oldalán található Kína, ahol a hitelkihelyezés nem változott érdemben tavalyhoz képest.

A mi grafikonunkon a magyar lakosság fogyasztói kölcsöneinek és lakáshiteleinek az összesített állományát ábrázoltuk. Az ábrán jól látható, hogy az elmúlt években hazánkban is erőteljes bővülés volt megfigyelhető a hitelkihelyezések területén. Az egész vizsgált időszak alatt majdnem 39 százalékkal emelkedett a lakossági hitelek állománya, míg tavaly a korábbi évek mintájára egy kiegyensúlyozott 13 százalékos növekedést produkált. Ugyan Magyarországon nem olyan hirtelen ugrott meg a felvett hitelek állománya, azonban nálunk is drasztikus növekedés volt megfigyelhető az elmúlt években.

Mi vár a bankokra?

A nyugati törvényhozók, hogy segítség a bankok hitelezési folyamatait visszavettek a pénzügyi válság után hozott szigorú szabályozásokból. Egyes becslések szerint ezekkel a vélhetően rövid távú lazításokkal, mintegy 5 trillió dolláros kölcsönzési kapacitás nyílt meg. A következő ábrán az Egyesült Államok, Európa és Kína legnagyobb bankjainak tőkeátételezésének a növekedését figyelhetjük meg a kockázatos eszközök arányában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: Economist, Bloomberg

Ezen az ábrán láthatjuk, hogy a 2008-as válság óta a nagyobb bankok folyamatosan erősítették a tőkehelyzetüket. Mindeközben az európai törvényalkotók arra szólították fel a hitelintézeteket, hogy fejlesszék tovább tőketartalékaikat, és fagyasszák be az osztalékok kifizetését. A vezetői prémiumokat is célkeresztbe vettük, ott is durva mérséklésekre számítunk - mondta Andrea Enria az Európai Központi Bank felügyelőszervétől. A jelen helyzetben a bankszektor kilátásai nem kritikusak. 

Ellentétben a 2008-as válsággal az aktuális állapotot a jövedelmek esése eredményezi, és nem pedig a pénzügyi mérlegekből eredeztethető

 - tette hozzá Nathan Stovall az S&P hitelminősítő munkatársa. Még abban az esetben is, ha a nem teljesítő hitelek hasonló szintet érnének el, mint a megelőző válság idején, a nagyobb bankok tőkeáttéte a 2008-2009-es újratőkésítés szintjén tud maradni. 

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a fejlettebb gazdaságokban is megálljt parancsolt a koronavírus. Jelenleg még az elemzők sem tudják mekkora bevétel kiesés várható a bankszektornál. Sokan úgy számolnak, hogy az amerikai bankok vesztességgel fogják zárni az idei évet, a tavalyi 230 milliárd dolláros nyereséggel szemben - írja az Economist.

Egyre többen látják úgy, hogy a rövid lezárások után a gyors gazdasági visszaállás egy túlzottan rózsás elképzelés. A több hónapig tartó lezárások és szigorított intézkedések évekig tartó vesztességet eredményezhetnek a nem fizető hitelek miatt, így a bankok előbb-utóbb elérkeznek az éles határhoz a türelem és a tűrés között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?