Betegség, ami tízezreket tesz tönkre, mégis alig tudunk róla

Betegség, ami tízezreket tesz tönkre, mégis alig tudunk róla

Pénzcentrum
2016. augusztus 11. 05:30

Családokat, karriereket és életeket tesznek tönkre betegségek, és ez alól a szerencsejáték-függőség sem kivétel. Csaknem öt éve indulak törvényi megszorítások a szerencsejáték-szektor ellen: ezeknek egyik célja a függőség visszaszorítása volt. Szakembereket kérdeztünk arról, hogy a nyerőgépek betiltása óta hogyan változott a szerencsejáték-függők élete.

Negyven évnyi házasság ment tönkre két hónap alatt kaparós sorsjegyek miatt; eladta a gyerek a családi házból a kazánt, mert pénzre volt szüksége - ehhez hasonló történeteket naponta hall Ottó (vezetékneve elhallgatását kérte), a Névtelen Szerencsejátékosok egyik önkéntese. Ő tudja igazán, hogy miről beszélnek azok, akik a segélyvonalon fordulnak hozzá, hiszen maga is szerencsejáték-függő, már több mint húsz éve. Beszippantotta a kaszinók és a rulett világa, és ugyan öt éve "tiszta", tudja, mégis egy életen keresztül küzd majd a betegségével.

Sokmilliós adósságot halmoztam fel, és egy idő után nem csak a saját pénzemet költöttem, és volt bajba is kerültem miatta, de ma már örülök, hogy lebuktam, mert akkor értem el a mélypontot, és segítségért fordultam. Előbb pszichológushoz, majd a Névtelen Szerencsejátékosokhoz" 

- mondta a Pénzcentrumnak Ottó, aki egyébként egy három diplomás, családos és sikeres üzletember.

Lassan öt éve indult a hadjárat

A nyerőgépek kálváriája lassan öt éve kezdődött: 2011. november elsejétől 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelték a játéktermekben elhelyezett nyerőgépek után fizetett adót. Emellett, ha a negyedéves forgalom elérte, vagy meghaladta a 900 ezer forintot, akkor annak 20 százaléka ment az államnak. 

Ezt követően 2012. október 2-án az Országgyűlés a kaszinók kivételével mindenhonnan kitiltotta a játékgépeket. Az intézkedés létjogosultságát azzal indokolták, hogy országosan nagy problémát jelent a szerencsejáték-függőség, és rengeteg család életét keseríti meg, hogy bevételük jelentős része valamelyik pénznyerő automatában köt ki.

A nyerőgépek kitiltása miatt becslések szerint csaknem 40 ezer magyar veszítette el az állását.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) reagálása szerint az ágazat 21 éven keresztül komoly pillére volt a magyar gazdaságnak: évente 70 milliárd forintot fizetett az állami költségvetésbe. A pénznyerő automaták piaca egyébként szigorúan szabályozott és ellenőrzött szektor volt: évente átlagosan 15 ezer ellenőrzést végzett a NAV, és csupán 3 ezreléknél találtak törvénysértést, ami nagyjából 45 céget jelent.

A szövetség becslése szerint a törvény 100 milliárd forint egyszeri kárt okozott.

Ami változott, és ami nem

"A korábbiakhoz képest jelentősen visszaesett a terápiában megjelenő szerencsejáték-függők száma. Ennek egyik oka vélhetően a játékgépek kitiltása, ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegek száma ténylegesen csökkent volna" - tudtuk meg Tremkó Marianntól, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichátriai és Addiktológiai Intézet szakpszichológusától.

Hozzátette: a tapasztalatok szerint, jellemzően a kocsmákban elhelyezett nyerőgépeket használók között magas volt a problémás alkoholfogyasztók aránya, a gépek kitiltásával a játék sokuk életéből kikopott és "csak" az alkohol maradt. 

Kóros szerencsejátékos az, aki ideje nagy részében a játékkal és az ehhez szükséges pénz megszerzésével foglalkozik, tervezget, egyre nagyobb összegeket öl a játékba, mert egyre többre van szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt az öröm szintet, mint kezdetben. Nem tudja korlátozni, vagy abbahagyni a szenvedélyét, ha mégis ezzel próbálkozik, akkor ingerlékeny, nyugtalan, rosszkedvű, sóvárog, folyamatosan a játékon gondolkodik, tehát elvonási tüneteket produkál - tudtuk meg a Nyírő kórház szakembereitől. A társadalom egészét tekintve 1 százalék alatt van a szerencsejáték-függők aránya. De még így is több tízezer magyar problémája, és akkor még a hozzátartozókat és a környezetükben élőket nem vettük számításba.

"Az elmúlt néhány évben segítséget kérő játékosok zömében 20-40 éves férfiak, akik leggyakrabban szelvény, internetes alapú sportfogadás, vagy online kaszinók rabjai. Igen magas azonban a látencia, mivel sokuk sikerrel fedi el a problémát. Mivel az ilyen helyzetben lévő betegek nem szembesülnek szenvedélyük negatív következményeivel, motiválatlanok maradnak a változtatásra" - mondta Fazekas Zsolt, a kórház addiktológiai konzulense.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Névtelen Szerencsejátékosok önkéntese örül, hogy bezárták a kaszinókat, mert kisebb a csábítás. Véleménye szerint valóban segített a játékgépek kitiltása is a szórakozóhelyekről, de csak egy vékony rétegnek, akik a kocsmában dobálták a pénzt a játékgépekbe.

A Corvinus egyetem Viselkedéskutató Központja végzett egy kutatást 2007-ben: megkérdezték azokat a 18 és 64 év közötti magyarokat, akik heti rendszerességgel játszanak. A válaszadók 42 százaléka pénzben fogadott. Közülük 31,4 százalék probléma mentesen játszott, és csak 1,4 százalékuk kóros szerencsejátékos. Ez számottevően nem tér el az európai adatoktól.

A szakemberek szerint tehát nem oldotta meg a problémát a törvényi változás, csak másban tárgyiasul a függőség. Ugyan szórakozóhelyeken és kocsmákban már nincsenek játékgépek, de az online kaszinót mindenki a zsebében hordhatja, és a lottózók bevétele is szépen ível felfelé.

"Úgy tűnik, hogy a sportfogadások területén is nagy változások történtek. Ehhez ráadásul egy hiedelem is kapcsolódik: sokan úgy gondolják, ha értenek a sporthoz, akkor meg tudják jósolni egy-egy mérkőzés kimenetelét is. Ez nyilván nem így van" - mondta Dr. Körmendi Attila, a Debreceni Egyetem Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszékének adjunktusa. Hozzátette, nemrég felmérést végeztek sportkollégiumban, és az derült ki, hogy nagyon magas arányban tippmixelnek a fiatalok, többségük sokat játszik, és rendszeresen. Náluk menő dolognak számít a sportfogadás.

A Névtelen Szerencsejátékosok önkéntese elmondta, több fiatal egyetemista is rendszeresen látogatja a gyűléseiket, ők is a sportfogadás rabjai.

Véleménye szerint minden játék okozhat függőséget, és a fiatal felnőtteket sehogy se védik meg ezektől. Társadalmi szinten is beszédtéma a dohányzás, az alkohol-, és drogfüggőség, de a szerencsejátékról csak nagyon ritkás esik szó.

A Szerencsejáték Zrt. több felületen is tájékoztat a játékfüggőség veszélyeiről, illetve konkrét programokkal is fellép a betegség megelőzéséért. Maradjon Játék! néven például honlapot működtet, ahol felhívja a figyelmet a függőség veszélyére. Az oldal látogatói teszteket tölthetnek ki, tanácsokat olvashatnak, illetve segítő szervezeteket kínálnak azoknak, akik függőségben szenvednek. A lottózókban tájékoztató füzeteket is találhatnak a játékosok, amelyek a függőség megelőzését, kezelését segítik, illetve megtudhatják, hova lehet fordulni, ha baj van.

A szakemberek szerint a szerencsejáték-függőséget nem az anyagi lehetőségek döntik el, a megfigyelések alapján egyfajta játékhierarchia rajzolódik ki, miszerint a kaparós sorsjegyek állnak a piramis alján, a kaszinók kóros használata pedig a tetején.

A fentiek alapján összességében tehát azt lehet elmondani, hogy pusztán a törvényi változás hatására nem szorul vissza a szenvedélybetegség, csak más formásban jelenik meg, és ez alól a szerencsejáték-függőség sem kivétel. A Nyírő Gyula kórház szakemberei elmondták, 

lehetséges ugyan, hogy csökkent a szerencsejáték-szenvedély, de a dizájner drogok robbanásszerűen terjednek a szegényebb, aluliskolázott rétegekben, és ezek a jelenségek nem függetlenek egymástól. 

Korábban a kocsmákban elérhető nyerőgépeket az említett réteg igen aktívan használta, és ennek a csoportnak a túlnyomó része nem tért át az online szerencsejátékra, hanem más szenvedélyt találtak maguknak.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?