16 °C Budapest

Bajban a cukorbetegek: havonta 17 ezerrel magasabb gyógyszerszámla?

Pénzcentrum
2014. május 5. 10:00

Két évvel ezelőtt szigorították az inzulintámogatást. Ezzel 14 ezer cukorbeteg kényszerült terápiaváltásra. Ugyanakkor évente félmilliárd forintot takarít meg azzal az egészségbiztosító, hogy a támogatásért cserébe eredményességi követelményt állított a betegeknek - írja a Népszabadság.

Félmilliárdos megtakarítást hozott az a kormányzati szigorítás, amely az előírt diéta szigorú betartásához köti az analóg inzulin térítésmentességét. A cukorbetegek szénhidrátfogyasztását negyedévente ellenőrzik vérteszttel.

Aki "elbukta" a lehetőséget, hogy megtarthassa az analóg inzulinját, vagy áttért a kevésbé korszerű humáninzulin-kezelésre és továbbra is hozzájut, legfeljebb 300 forintos dobozdíj ellenében a havi gyógyszeradaghoz, vagy megtartotta az analóg készítményt és vállalta az 50 százalékos térítési díjat, amely akár 16-17 ezer forinttal is megdobhatta a havi gyógyszerszámláját.

KATTINTS! Gyógyszermaffia: ezzel etetik a magyar fogyni vágyókat

Sok szakorvos arról panaszkodott, hogy már szinte csak szorongó betegük van. Voltak, akik kiabáltak, mások sírtak félelmükben. Volt olyan, aki kétségbeesve várt az orvostól fölmentést, valahányszor kiderült: laboreredményei alapján nem fér bele az analóg inzulinosok táborába.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?