2 °C Budapest

Tízezer panasz a betegektől: nem csak a kórházakkal vagyunk elégedetlenek

MTI
2014. április 24. 16:30

Közel tízezer panasz és észrevétel érkezett tavaly a betegek részéről a tavalyi évben. Ezek többsége a kórházi ellátás minőségét érintette, így többek között a mentést, betegszállítást vagy a várakozási időt kifogásolták a legtöbben. A közeljövőben akár egy telefonos alkalmazáson keresztül, anonim módon is bejelenthetjük majd panaszainkat. Ugyanakkor a kórházi dolgozókat is számtalan kellemetlenség érinti, a megkérdezettek több mint felét érte már munkája során valamilyen atrocitás.

Tavaly közel tízezer esetben keresték meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) valamilyen panasszal, észrevétellel, a megkeresések többsége a kórházi ellátást érintette - mondta el Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten Az adatokat ismertetve közölte, a központhoz tavaly összesen 9959 megkeresés érkezett, ezek jellemzően a mentéssel, betegszállítással, a gyógyfürdő szolgáltatással, gyógyszertárakkal, a tájékoztatással, a dokumentációval, a várakozási idővel voltak kapcsolatosak, és a legtöbb kritika az ellátás minőségét érintette.

A jogsérelem minősítését tekintve a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, a tájékoztatáshoz, az egészségügyi dokumentációhoz fűződő és az emberei méltósághoz való jog sérelme volt a leggyakrabban megállapítható - ismertette a főigazgató az európai betegjogi nap alkalmából rendezett konferencián. A szervezeti adatokat érintve elmondta, 25 betegjogi képviselővel dolgoznak országosan, megyénként egy kollégával, Budapesten és Pest megyében nyolc betegjogi képviselő tevékenykedik. Úgy vélte, a hivatalnak még akkor is helye van a magyar ellátórendszerben, ha az éves több millió orvos-beteg találkozáshoz viszonyítva ez a tízezer megkeresés alacsonynak számít.

Novák Krisztina elmondta, hogy minél hamarabb szeretnének egy olyan applikációt elindítani, amely okostelefonokra letöltve intézményhez kötött panaszok bejelentésére lesz alkalmas anonim módon. A "Jó kórház" elnevezésű program arra is alkalmas lesz, hogy a beteg tartózkodási helyéhez legközelebb eső betegjogi képviselő nevét, elérhetőségét is megmutassa. A különböző kategóriákban - ellátás, intézmény megközelíthetősége, tisztasága, várakozási idő, egyéb szolgáltatások - észrevételeket is lehet majd tenni az applikáció segítségével.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke előadásában úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb "terméke" a társadalmi megbecsültség hiánya az egészségügyben. Ez a hiány megmutatkozik az alacsony bérekben, az intézményi finanszírozás egyenetlenségében, az infrastrukturális és informatikai problémákban. Mint mondta, az OBDK-hoz érkezett tízezer megkeresést lehet nagy számnak is értékelni, azonban az egészségbiztosító adatai szerint tavaly 67 millió orvos-beteg találkozás történt a kórházakban és a szakrendelőkben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Velkey György beszélt a kórházi dolgozókat ért atrocitásokról is. Egy felmérésből, amelyet 43 kórházban végeztek el, az derült ki, hogy a megkérdezettek 51,7 százaléka válaszolt úgy érte már munkája során atrocitás, 28 százalékban több esetben is. Ezek jellemzően verbálisak, de nem ritka a fizikai bántalmazás sem, amelyek a mindennapi munkát nagyon nehézzé teszi - mondta a kórházszövetségi elnök.

Borza Beáta, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala esélyegyenlőségi és gyermekjogi főosztály vezetője elmondta, hogy az utóbbi években átalakultak a betegpanaszok típusai, mára már nem klasszikusnak számító bejelentések érkeznek a hivatalhoz, hanem olyan kérdések, ami az ellátókat, a szakembereket érinti, ami a bérfeszültségről szól, vagy a rezidensekkel kapcsolatos. A főosztályvezető úgy vélte a beteggel való bánásmód nem jogi probléma, de "a beteg egy kritikus tömeg" és egy más fajta hozzáállást igényel. Mint mondta, a beteg mindig felelőst szeretne látni, és az esetleges hibát vétők még mindig nehezen kérnek elnézést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem