24 °C Budapest
Küszöbön a fordulat: nagy meglepetésre számítanak az elemzők

Küszöbön a fordulat: nagy meglepetésre számítanak az elemzők

2021. január 14. 17:31

Az előrejelzések szerint a világgazdaság 2021-ben piaci árfolyamon számítva hozzávetőleg 5 százalékkal - a 21. században az eddigi leggyorsabb ütemben - bővülhet, vagyis a világgazdaság teljesítménye 2021 végére vagy 2022 elejére összességében elérheti a világjárvány előtti szintet.

A PwC Global Economy Watch for 2021 - From the Great Lockdown to the Great Rebound - (Világgazdasági előrejelzés 2021-re - a nagy lezárástól a nagy fellendülésig) című elemzésének idei előrejelzései a gazdaság, a készségek és a társadalom szintjén végbemenő szélesebb körű újraindításhoz kapcsolódó kulcsfontosságú témákkal foglalkoznak.

Az újrainduló gazdasági növekedés egyenetlen lesz, és attól függ majd, hogy a védőoltásokat sikeresen és gyorsan alkalmazzák-e, illetve, hogy a világ jelentős gazdaságaiban továbbra is laza fiskális, monetáris és pénzügyi feltételek érvényesülnek-e. Egy másik kulcstéma a gazdaságélénkítés és a zöld infrastrukturális beruházások összehangolása, ami fordulatot hozhat a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A gazdasági növekedés egyenetlenül indul újra

Noha a világgazdaságban idén piaci árfolyamon számítva 5 százalékos növekedés várható, az előrejelzések szerint a következő 3-6 hónap továbbra is küzdelmes lesz, különösen az északi féltekén a téli hónapokat élő országok számára, mivel elképzelhető, hogy további helyi, illetve országos korlátozásokat kell majd bevezetniük (ahogyan az az Egyesült Királyságban nemrégiben történt).
Néhány fejlett gazdaság teljesítménye például az év első negyedévében csökkenhet, és összességében inkább csak a második félévben indulhat növekedésnek, amikorra a jelentős fejlett gazdaságok várhatóan a lakosság legalább kétharmadát beoltják.

"Bár jó hír, hogy a világgazdaság teljesítménye 2021 végére vagy 2022 elejére összességében elérheti a válság előtti szintet, a nagy fellendülés egyik sajátsága az lesz, hogy a különböző országok, ágazatok és jövedelmi szintek között egyenetlenül zajlik majd. A kínai gazdaság mérete például már most meghaladja a világjárvány előttit, azonban más fejlett gazdaságok teljesítménye - különösen azoké, amelyekben a szolgáltatási szektor a meghatározó, mint az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban, illetve amelyek főként a tőkejavak exportjára épülnek, mint Németországban és Japánban - 2021 vége előtt valószínűleg nem éri el újra a válság előtti szintet" - mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának cégtársa.

A brit, a francia, a spanyol és a német gazdaság növekvő, bár a korábbitól elmaradó teljesítménye miatt ezekben az országokban várhatóan nőni fog a munkanélküliség, ami valószínűleg főként a legalsó jövedelmi szegmensbe tartozó munkahelyeket érinti majd, növelve a jövedelmi egyenlőtlenségeket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A járvány megfékezését követően a döntéshozóknak a fenntartható és széles körre kiterjedő növekedés alapjainak megteremtésére kell összpontosítaniuk, különös tekintettel a munkahelyteremtésre és a zöld gazdaság programjának előmozdítására. A vállalatvezetőknek mind a növekedés, mind a beruházások kapcsán most kell tervezniük, ideértve a meglévő munkaerő továbbképzését, mely egy kulcsfontosságú terület

- hangsúlyozta Polacsek Csaba. 

Összehangolt erőfeszítés a zöld infrastruktúráért

A környezet 2021-ben kiemelt hangsúlyt kap, lehetőséget kínálva a nettó nulla kibocsátásra történő gazdasági és politikai átmenet felgyorsítására. A főbb kereskedelmi tömbökben, így az Egyesült Államokban, Kínában és az Európai Unióban idén az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodáshoz kapcsoló jelentős beruházások és szakpolitikai változások várhatók.
A környezetvédelmi projektek közvetlen finanszírozására szolgáló zöld kötvények a fix hozamú értékpapírok globális piacának jelenleg kevesebb mint 5 százalékát teszik ki. 2021-ben a zöldkötvény-kibocsátás várhatóan összességében több mint 40 százalékkal nő, és értéke - első alkalommal - meghaladja az 500 milliárd amerikai dollárt. Emellett tovább nő majd a befektetői érdeklődés a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) alapok iránt, melyek 2025-ig az összes európai befektetési alap akár 57 százalékát tehetik ki.

Az elemzés rámutat, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés aránya világszerte tovább nő, és az EU, India és Kína növekvő kapacitásának köszönhetően valószínűleg gyors ütemben bővülnek a fotovoltaikus napenergia (PV) termelési kapacitások. A jelenlegi trendek mellett a globális villamosenergia-termelési szektoron belül a fotovoltaikus napenergia-termelési kapacitás 2023-ra a földgáz-, 2024-re pedig a szénalapú termelési kapacitást is meghaladhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 16:31
Rendkívül jó idszakot zárt a Rupert Murdoch nevével fémjelzett médiaóriás, a News Corp: közel dupláj...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?