12 °C Budapest

Te is megkaptad ezt a levelet? Ki ne dobd, baj lehet belőle!

2017. november 10. 13:30

A személyautós ügyfelek egyharmada, bő 1,1 millió üzembentartó a napokban kaphatta meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjértesítőjét. A biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését és az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket.

A személyautós ügyfelek egyharmada, bő 1,1 millió üzembentartó a napokban kaphatta meg jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjértesítőjét - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében. A biztosítóval elektronikus kapcsolattartású kgfb-szerződést kötött ügyfelek elmulaszthatják díjuk ellenőrzését, s az esetleges biztosítóváltást, ha nem ellenőrzik elektronikus levelezésüket. A jegybank folyamatosan vizsgálja a biztosítók meghirdetett tarifáit és azok alkalmazásának jogszerűségét.

Célszerű az ügyfelek részéről összehasonlítani a biztosítók következő évi ajánlatait. Tudatos fogyasztói magatartással, szükség esetén biztosítóváltással ugyanis akár több tízezer forintot spórolhatnak.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) ügyfelek a törvény szerint legkésőbb 2017. november 11-ig kapják meg a jövő évre várható díjukról szóló értesítést. Ha ezt elfogadják és tovább fizetik a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Amennyiben viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, erről úgy kell írásban értesíteniük eddigi biztosítójukat, hogy az legkésőbb 2017. december 1-jén éjfélig beérkezzék hozzá. Az üzembentartók idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni.

A biztosítójukkal - többnyire tarifakedvezménnyel járó - elektronikus kapcsolattartású szerződést kötött ügyfeleknek a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, s a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ez honlapjának ügyfélfelületén elérhető.

Ha az ügyfél nem tekinti át rendszeresen elektronikus postafiókját (vagy e-szemetesládáját), vagy már nem használja a biztosító felé közölt elektronikus postafiókját és nem jelentette be a változást, esetleg nem veszi át időben e dokumentumokat, előfordulhat, hogy lemarad a biztosítóváltáshoz rendelkezésre álló határidőről. Elektronikus kapcsolattartás esetén emellett a díjigazolást is magának az ügyfélnek kell kinyomtatnia, a biztosító nem kötelezhető erre.

A mintegy 5,1 millió összes hazai gépjármű még bő 34 százalékának, mintegy 1,77 millió járműnek a naptári év vége jelenti a kgfb szerződéses évfordulót. Ezen belül közel 3,5 millió darab személygépjármű mintegy 32 százaléka, több mint 1,1 millió személygépjármű esetében a kgfb szerződés december 31-i biztosítási évfordulós.

2010-től jogszabályváltozás nyomán már a szerződés kötési dátuma lett a biztosítási évforduló (2013-tól pedig a biztosítók év közben is új díjakat hirdethetnek). Az évközi szerződési lehetőség miatt a naptári évfordulós ügyfelek aránya folyamatosan csökken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A központi bank fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, s a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét.

A hazai kgfb-piac 13 szereplőjének díjtarifáit az ügyfelek a jegybank honlapján, a Magyar Biztosítók Szövetsége Díjnavigátorán, a biztosítók weboldalain, illetve egyes biztosításközvetítőknél (többek közt azok kalkulátorprogramjain) is megtekinthetik, összehasonlíthatják.

A közvetítői oldalak népszerűségét az is jelzi, hogy a tavalyi évben (az évközi változásokat is ide számítva) több mint 400 ezer ügyfél ezeken az online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát a központi bank szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi, mint ahogyan a jogszabályoknak és az MNB online közvetítésre vonatkozó ajánlásnak történő megfelelést is.

Tavaly év végén 287 ezer, két éve 322 ezer ügyfél kötötte át (vagy vissza) kgfb-szerződését más biztosítóhoz. Mivel az átkötések döntő részét a más piaci szereplő által kínált olcsóbb díj motiválta, az átszerződő ügyfelek tarifája kedvezőbb volt, mintha eredeti biztosítóiknál maradtak volna.

Mivel a naptári évfordulós - idősebb járműállománnyal rendelkező - ügyfelek jelentős része hosszú ideje kármentes, bónusz 10-es besorolású, az ő éves díjuk az évközi évfordulós társaikhoz képest jellemzően jóval alacsonyabb (idén január 1-jén például a személygépkocsik üzembentartóinál előbbi csoporté átlagosan 17 158 forint, utóbbié viszont 28 852 forint volt).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm