15 °C Budapest
Megfordul a biztosítási piac: így választanak szolgáltatót az autósok

Megfordul a biztosítási piac: így választanak szolgáltatót az autósok

2015. október 28. 14:02

Az év végi kampányban érintett autósok 58 százaléka arra számít, hogy jövőre magasabb lesz a kötelezőjének díja - derül ki a Netrisk.hu közel négyezer, az év végi kampányban érintett ügyfelének visszajelzéséből. A piacvezető online biztosításközvetítő portál szakemberei az idei kampányban a tavalyihoz hasonló számú, 260-280 ezer lakossági kgfb-váltóra számítanak.

A Netrisk.hu felmérése szerint az ügyfelek többsége nyomon követi az évközi kgfb-piacon zajló fejleményeket és tisztában van azzal, hogy az idén jelentős díjnövekedés zajlott le. Ennek megfelelően többségük az év végi kampányidőszakban is a díjak növekedésre számít.

Idén már az autósoknak kevesebb mint 40 százaléka tartozik az év végi évfordulós váltásban érintettek körébe. Ők azok, akik eddig kevésbé érezték meg az időközben szükségessé vált díjemelkedést, amit az elmúlt időszak káradatainak kedvezőtlen alakulása indokolt

- magyarázza Sebestyén László. a Netrisk.hu vezérigazgatója. Ezért vannak köztük olyan autósok, akik továbbra is abban bíznak, hogy újabb díjcsökkenést hoz a kampány. Ők jó eséllyel csalódni fognak.

A díjak emelkedése önmagában nem feltétlenül ösztönöz váltásra, hiszen jó eséllyel a többi szóba jöhető biztosító is felfelé módosít a tarifáin, ráadásul a váltási hajlandóság erősen függ az eltérés mértékétől is. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy ezer forint vagy az alatti megtakarítás csak az autósok 18 százaléka számára elegendő ok a váltásra, a többség pedig (52 százalék) mindössze kétezer forint feletti díjkülönbség esetén foglalkozna a biztosítási szerződése lecserélésével.

Az Astra-botrány miatt is felbolydul a piac

A fenti szándékokat jelentősen befolyásolhatja majd az Astra Biztosító bajba kerülése, és ennek az ügyfelekre gyakorolt hatása. A megkérdezettek 63 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az Astra esetéből okulva a jövőben a kötelező biztosítás esetében is odafigyel majd arra, hogy melyik biztosító mellett fog dönteni.

Mindössze 5 százaléknyian jelezték azt, hogy számukra csakis az ár számít a döntésük során. Vagyis az idei kampány az ügyfelek által megbízhatóbbnak vélt biztosítóknak kedvezhet.

Miért olyan alacsony az év végi átlagdíj az évközihez képest?

A Netrisk.hu-n a tavalyi év végi kampányban kötött kgfb-szerződések átlagdíja 11 300 forint volt, miközben az év elején 22 ezer, október közepén már 28 ezer forintnál járt az évközi szerződések átlagos díjszintje. A 100-150 százalékos eltérést sokan az év végi kötelezőkampány során biztosított kedvezményeknek tulajdonítják. Ezek mértéke ugyanakkor önmagában nem indokol ekkora díjeltérést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az eltérés oka elsősorban az egyes időszakokban érintett járművek és vezetőik összetételében keresendő. Az év végi kampányban szinte kizárólag olyan járművek vesznek részt, amelyeket 2010 előtt vásároltak, vagyis jövőre már legalább hét évesek lesznek. A hozzájuk köthető bónusz-malusz fokozatok összetétele alapvetően eltér az évközi váltókétól. Miközben a kampányban részt vevő autók 74 százaléka legalább B6 besorolású, az évköziek körében ez az érték csupán 16 százalék.

Az évközi kötések között a legnagyobb halmaz az A0 besorolásoké, az összes érintett személyautó 54 százaléka ebbe a körbe tartozik. Ugyanakkor az év végi váltók között a B10, vagyis a legkedvezményezettebb fokozatban szerepel 10-ből csaknem 4 autó. Az ő díjuk mindössze 40-50 százaléka az A0-ban szereplő autók tarifáinak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?