11 °C Budapest

Mire költik a biztosítók a díjbevételt?

Pénzcentrum
2007. január 11. 13:00

Hazánkban még űr tátong a viszontbiztosítások szabályozásával kapcsolatban. Ezt a hézagot jelenleg EU-s direktívák és egy PSZÁF ajánlás tölti be. Ez utóbbi szervezet egy tanulmány keretében a hazai viszontbiztosítás gyakorlatával foglalkozik. Nézzük tehát mi a helyzet itthon.

A tanulmány szerint, összpiaci szinten nincsenek hektikus változások, a biztosítók - több évre visszatekintve - díjuk 17% körüli volumenét helyezik el (elsősorban külföldi) viszontbiztosítóknál kockázatuk egy részének átadása fejében. A nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően a hazai piacon is a nem-élet ágban jelentősebb a viszontbiztosítási védelem vásárlása. Ez több okból kifolyólag is indokolt: a tűz-és katasztrófa fedezetek, a kevéssé kiszámítható felelősségbiztosítási ágazatok komoly viszontbiztosítási fedezetet igényelnek.

A passzív viszontbiztosítási tevékenység a hazai biztosítási piacon sokkal jelentősebb, mint az aktív. Pár biztosító kivételével mindegyik társaságnak van valamilyen viszontbiztosítása. Mivel a hazai piacon nem működik professzionális viszontbiztosító, ezek legnagyobb része nemzetközi ügylet. A biztosítók díjuk mintegy 17%-át valamely külföldi viszontbiztosítónak átadják. A passzív viszontbiztosítási tevékenységnek a motivációja alapvetően három fő okra vezethető vissza:
• kockázat-porlasztás: viszontbiztosítói díj ellenében a kockázatok egy része a viszontbiztosító által átvállalásra kerül
• tőke-optimalizálás: a szavatoló tőke-szükségletbe a viszontbiztosítás csökkentő tényezőként hat(hat)
• anyavállalati politika: az anyacég, mint viszontbiztosító a díj átvételén keresztül vihet ki profitot

A viszontbiztosítás (elsődleges funkciója, a kockázat megosztás mellett) szavatoló tőke csökkentő eszközként is megjelenhet egy biztosító üzletpolitikájában. A biztosítási piac minimális szavatoló tőkeszükséglet számításaiban a viszontbiztosítás csökkentő tényezőként 50%-kal (alapvetően a nem-élet ágban), illetve 15%-kal (élet-ág) vehető figyelembe.

Az egyesületek számára sajátos probléma, hogy a viszontbiztosítás beszámíthatósága csak a minimális szavatoló tőkeszükségletbe lehetséges, a biztonsági tőkébe nem. Így ők lényegében a viszontbiztosítást, mint tőkeszükséglet csökkentő eszközt addig nem vehetik igénybe, míg megfelelő nagyságú állományt el nem érnek.

A kockázat-porlasztás az egyik (legfontosabb) szempont (sok más mellett) a viszontbiztosítási program kialakításához. Kiemelten fontos, hogy egy biztosító megfelelő viszontbiztosítói katasztrófa fedezettel rendelkezzen, illetve megfelelő módon fedezze a különböző nagykockázatait, lehetséges nagykárait.

Mivel a hazai jogszabályi-számviteli környezet vegyes módon kezeli a tartalékok viszontbiztosítóra jutó részét az élet illetve a nem-élet ágban, de a hitelkockázat tulajdonképpen a viszontbiztosító felé fennáll, ezért az alábbiakban bemutatjuk, hogy a tartalékok mekkora hányada esik a viszontbiztosítóra élet, illetve nem-élet ágban. A díjak jelezhetnek egyfajta viszontbiztosítási volument, de a viszontbiztosítónak, mint kockázatot átvállaló partnernek való kitettség (a hitel kockázat) a tartalék viszontbiztosítóra jutó részével jobban érzékeltethető.

Az élet ágban ugyan csökkent a megtartott díjak aránya, de ugyanakkor nem csökkent a megtartott tartalékok aránya. Továbbra is olyan típusú viszontbiztosításokat kötnek, ahol a kockázati tőkeérték van biztosítva, és ez nem befolyásolja a megképzett tartalékok volumenét. A piac még nem "mozdult rá" arra a jogszabályi változásra, mely (2004. május 1-jétől) az élet ágban megengedi, hogy követelésként legyen kimutatva a biztosítástechnikai tartalékok viszontbiztosítóra jutó része az életbiztosítások esetében. A tartalékok gyakorlatilag továbbra is saját megtartásban maradnak.

A nem-élet ágban is kis mértékben csökkent a tartalékok viszontbiztosítóra jutó része, és amíg a díjak 27, illetve 23%-a kerül viszontbiztosítóhoz, addig a tartalékok 21, illetve 19%-a az elmúlt 2 év adatait figyelembe véve. A különbségeket a nem-arányos viszontbiztosítások okozzák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Áttekintve a hazai biztosítók viszontbiztosítási partnereit a 2005. évi adatszolgáltatás alapján, a 378 viszontbiztosítási partnerből 302 uniós, a többi azon kívüli (elsősorban USA-beli, és Unión kívüli európai országok).

Az aktív viszontbiztosítási tevékenység nem jelentős a hazai piacon, a biztosítók összes bruttó díjbevételének 3 ‰-e (nagyjából ez alatt a szint alatt alakult az elmúlt években is). Aktív viszontbiztosítási tevékenységet a 2005. évi adatszolgáltatás szerint 9 biztosító végez, közülük két biztosító aktív viszontbiztosításból származó díjbevétele éri el a teljes díjbevétel 10%-át. Ez azért is érdekes, mert a viszontbiztosítási direktíva bizonyos részei vonatkozhatnak majd ezeknek a biztosítóknak az aktív viszontbiztosítási tevékenységére. A többieknél nem szignifikáns ez a tevékenység, 5 biztosító esetében az 1%-ot sem éri el.

Feltételezhető, hogy a szabályozás eddigi teljes hiánya után a viszontbiztosítási direktíva díjnövelő hatással lehet a viszontbiztosítási üzletre. Nem csupán a tőkeszükséglet költsége miatt, hanem egyéb, adminisztrációs és felügyeleti díjterhek felmerülése miatt is. Eddig ez a hatás nem tapasztalható a hazai piacon, mivel még a legtöbb EU-beli országban nem lépett hatályba (nem implementálták) a viszontbiztosítási direktívát.

Azonban - különösen a nem-élet biztosítók - jelentős díjnövekedést tapasztaltak az utóbbi években. Okként a legtöbben a 9/11-et, és az utóbbi években intenzívebb, és növekvő károkat okozó természeti katasztrófákat jelölték meg. Ezek elsősorban a vagyoni jellegű kockázatokat érintették (és kb. 20-30%-os hatásuk volt), de néhányan beszámoltak a kgfb vb tarifájának növekedéséről is, különös tekintettel a nagy kárösszegű személyi sérülésekre (az EU limit is nőtt). Jellemző, hogy az élet ágban alig növekedtek az utóbbi években a díjtarifák.

A viszontbiztosítási program kialakítása legtöbb társaság esetében saját döntés kérdése, de ez ötvöződik azzal, hogy konzultálnak az anyacéggel. Ez különösen azért alakult így, mert a magyar piacon a cégek nagy része külföldi tulajdonban van. Nagyon sok esetben teljes egészében az anyacég határozza meg a viszontbiztosítási politika főbb irányvonalait. Csak néhány esetben tapasztalható, hogy a cégek figyelembe veszik a felügyeleti ajánlást a viszontbiztosítási politika kialakításakor. Az anyacégi stratégia, illetve a csoporton belüli kockázatátvitelek a viszontbiztosítási partnereken keresztül is leszűrhetők (sok esetben az anyacég a viszontbiztosító).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem