21 °C Budapest
brand new winter tyre for driving on snow - showing tyre profile

Kevés magyar autós ismeri ezt az egyszerű trükköt: súlyos pénzeket foghat meg, aki ezt bevállalja

2023. április 23. 15:32

Egy ökölszabály szerint a nyári gumikat húsvéttól októberig kell használni, utána ismét téli gumira kell váltani. Most azonban ezt a periódust a tavaszi tél egy kicsit eltolta, sokan csak április vége felé is kapcsolnak. Ha nem akarsz sorban állni a gumisnál, és rengeteg pénzt kifizetni, akkor akár otthon is elintézheted a kerékcserét, már ha felnin van. A német autóklub összeszedte a fontosabb tudnivalókat: mindig ellenőrizni kell a gumiabroncsok álapotát, stabil, hidraulikus emelőt ajánlott használni és még megannyi minden. Mutatjuk, mire kell különösen figyelni!

Komoly költséget jelent 2023-ban a gumicsere Magyarországon: mint korábban kiderült, akár 15 százalékkal is többet kell fizetni idén tavasszal a műhelyekben, mint tavaly. A drágulást az infláció, a rezsiárak emelkedése és az alapanyagárak növekedése okozza - erre pedig a gumisoknak nincsen ráhatása. A Pénzcentrum szrekesztőinek tapasztalatai szerint nem ritka, hogy darabonként már 4-5 ezer forintért rakják fel a kerekeket úgy, hogy azok felnin vannak.

Így pedig sokan elgondolkodhatnak azon,otthon magukrendezik inkább a dolgot. Ha erre adjuk a fejünket, mindenekelőtt fontos, hogy a megfelelő eszközöket szedjük össze a művelethez. A Német Autóklub (ADAC) szerint mindenképpen kell otthon tartanunk ehhez egy stabil emelőt, drótkefét.

Ezek mellett jó ha van otthon doboz a csavaroknak, vagy ha van kerékőrünk, akkor annak a kulcsához, és egy megfelelő minőségű nyomatékkulcsot is ajánlott beszerezni. Ugyan az autókhoz többnyire gyárilag jár emelő,de ha rendszeresen mi magunk intéznénk a kerékcserét, akkor érdemesebb valami komolyabb, hidraulikus szerkezetet venni.

Kerékcsere előtt mindig ellenőrizni kell a csavarokat: azok meneteinek és az érintkezési felületeknek tisztának és rozsdamentesnek kell lenniük. Ha nem azok, akkor ezen könnyen segíthet egy drótkefe. A németek viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy a csavarokra semmilyen kenőanyagot nem szabad felvinni!

Mielőtt nekiállunk, a gumiabroncsokat ellenőrizni kell, hogy nem sérültek-e. A minimális profilmélység 1,6 mm, de a németek téli abroncshoz azonban négy, nyári gumihoz három millimétert ajánlanak, ha ez alatt van, akkor már inkább ne tegyük fel a kereket még egy szezonra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kerékcsere lépésről lépésre

Az egyszerűség kedvéért az ADAC lépésről lépésre is levezette, miként kell otthoni körülmények között kereket cserélni.

  • Húzd be a kéziféket , és tedd egyesbe az autót, vagy az automata választót "P" helyzetbe
  • Először lazítsd meg a kerékanyákat, vagy csavarokat körülbelül negyed fordulattal
  • Helyezd az emelőt a megfelelő emelési pontra az alvázon. Ez egy vastagabb, megerősített rész, ami elbírja a megemelt kocsi súlyát
  • Emeld fel a járművet, amíg el nem éri a megfelelő magasságot
  • Csavard ki teljesen a kerékanyákat
  • Távolítsd el a kereket és helyezd a jármű alá.
  • Az előző szezonban az első tengelyen lévő abroncsokat a hátsó tengelyre kell tenni, és fordítva. Így a futófelület a lehető legegyenletesebben kopik
  • Egyes gumiabroncsok irányított kialakításúak. Ezt a gumiabroncs oldalfalán lévő nyílról lehet felismerni, ami a forgásirányt mutatja. Csak a megadott gördülési irányban szabad feltenni ezeket!
  • Az új kerék felszerelése előtt tisztítsd meg az érintkezési felületeket, és ellenőrizd a féktárcsákat és a fékbetéteket
  • Tedd fel az új kereket, és kézzel húzd meg az összes kerékanyát, majd egy kicsit húzz rá a kerékkulccsal
  • Engedd le az autót úgy, hogy az abroncs éppen érintse a talajt
  • Húzd meg keresztben a kerékanyákat jó szorosra. Itt nagyon óvatosnak kell lenni, be ne szakadjon a menet
  • Jelöld meg az eltávolított kerekek abroncsait a futófelületen, például zsírkrétával ("JE" a "jobb első", "BH" a "bal hátsó" stb.). Így legközelebb tudni fogod, melyik kerül előre és hátra - ugye, fordítottan kell feltenni, mint ahogy az előző évben volt

Ennyire egyszerű, de ne felejtsük el ezek után a keréknyomást is ellenőrizni, kb. 50 kilométer megtétele után pedig húzzunk még egyet a csavarokon! Az ADAC ezek mellett még azt is ajánlja, hogy különböző profilmélységű abroncsok esetén a nagyobb mintázatmélységgel rendelkező abroncsok mindig a hátsó tengelyre kerüljenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm