1 °C Budapest
Interior shot of a woman driving a car at sunset, Melbourne

Sok magyar az életét kockáztatja: sokan azt sem tudják, hogy ezt így kell használni

2022. október 21. 22:32

A KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek az öv becsatolásával kell magát rögzíteni. Az előírás nem meglepő, hiszen a halálos, illetve súlyos kimenetelű balesetek esélyét a biztonsági öv használata mintegy 60 százalékkal csökkenti. Az Európai Unió országaiban a járművek első ülésein utazók több mint 95 százaléka köti be magát, tehát az autósok nagy arányban figyelnek a biztonságra. Érdemes ugyanakkor azt is tudatosítani, hogy melyek azok a rossz gyakorlatok, amelyek csökkentik a biztonsági öv működésének hatékonyságát. Ezek elkerülésére ad tanácsokat a flottakezelésben piacvezető LeasePlan.

A ma használt, hárompontos biztonsági övet 1959-ben vezette be a Volvo. Becslések szerint azóta több mint egymillió életet mentett meg a használata, amelyre a modern autókban már a műszerfalon megjelenő jelzés, illetve akár indításgátló is figyelmeztet. Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is halálos lehet a sérülés, használata pedig jelentősen befolyásolja a személyi sérülés mértékét a balesetek során. A LeasePlan szerint az alábbiakra fontos figyelni, ha még inkább védeni akarjuk magunkat és az autóban utazókat a biztonsági övvel.

Ne használjuk az övet, ha megrongálódott

Ha megrongálódott vagy tönkrement a biztonsági öv, hajlamosak vagyunk imitálni a használatát, hogy egy esetleges ellenőrzés során ne büntessenek meg minket. Amikor viszont azt tapasztaljuk, hogy sikerrel működik a trükk, és elhiszik, hogy be vagyunk kötve, egyre inkább halogatjuk a javíttatást. Ezzel súlyos hibát követünk el, az öv nyújtotta védelemre ugyanis bármelyik pillanatban szükségünk lehet. Ha ennek hiányában nem utazunk kellő biztonságban, az végzetes következményekkel is járhat.

Ne próbáljuk meg otthon megjavítani

Habár a biztonsági öv egyszerű szerkezetnek tűnik, amely nem tartalmaz elektronikai alkatrészeket vagy bonyolult alkotóelemeket, semmiképp se akarjuk otthon megjavítani, ha elromlott. Hogy az öv újra megfelelő biztonsággal működjön, tapasztalt szerelőre van szükség, aki pontosan tudja, mit és hogy kell beállítani rajta.

Ne feledkezzünk meg a hátul ülők biztonságáról sem

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-as adatai alapján Magyarországon a járművek utasainak 82,8 százaléka köti be magát az első üléseken, az arány azonban mindössze 38,5 százalék a hátsó üléseken utazók esetében. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy hátul biztonsági öv nélkül is védve vannak, valójában azonban a hátsó ülések a biztonsági öv használata nélkül éppoly vagy még inkább veszélyesek, mint az elöl lévők. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő a testet tömegénél 50-szer nagyobb erővel tudja előre lendíteni, ami olyan, mintha egy elefánt rohanna le minket. Tegyünk tehát a biztonságunk érdekében.

Ne használjunk olyan gyerekülést, ami nem rögzíthető biztonságosan

A KRESZ szerint a gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni. Azt, hogy meddig van szükség a gyerekülése, a tévhitekkel ellentétben nem az életkor határozza meg. Elöl 150, hátul pedig 135 centis magasság felett már elhagyható az ülés, ha a gyermek a biztonsági övvel biztonságosan rögzíthető, az öv megfelelően tartja őt, a pánt pedig nem a nyakánál, hanem a vállánál húzódik. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, ülésmagasítóra van szükség. Uniós adatok szerint a gyerekek mindössze egyharmada van megfelelően bekötve, amikor tehát szülőként gyerekülést választunk, a külcsín helyett arra fókuszáljunk, hogy azt tökéletes biztonsággal lehessen rögzíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ne hagyjuk ki az öv biztonsági tesztelését

Amikor beszállunk az autóba, jó esetben automatikusan bekapcsoljuk a biztonsági övet, azt azonban már jellemzően nem ellenőrizzük le, hogy jól működik-e. Időről időre egy erősebb fékezéssel ajánlott letesztelni ezt. A védelem akkor hatékony, ha az öv ilyenkor nem marad laza, hanem enyhe nyomást fejt ki a testünkre.

Ne kössük be úgy az övet, hogy meg van tekeredve

Különösen utasként fordulhat elő, hogy a sietség miatt vagy azért, mert nem ismerjük a járművet, úgy kötjük be a biztonsági övet, ahogy az éppen a kezünkbe kerül. Becsatoláskor ehelyett figyeljünk arra, hogy az öv a lehető legközelebb helyezkedjen el a testünkhöz, kisimuljon, azaz ne legyen megtekeredve vagy megcsomózva. Az alsó részt a kiálló csípőcsont felett vezessük át, a beállítást követően pedig húzzuk meg erőteljesen előre a mellkasunknál, ezzel ellenőrizve a hatékonyságát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?