16 °C Budapest
Car parked at the parking lot of the airport for rental. Aerial view of car parking lot of the airport. Used luxury car for sale and rental service. Automobile parking space. Car dealership concept.

Csúnya világ jön arra, aki most venne autót: egyre öregebb kocsikat hirdetnek egyre drágábban

2022. szeptember 7. 09:44

Egyre drágábban hirdetnek egyre idősebb autókat a legnagyobb hazai hirdetési portálon. Mint kiderült, bő másfél év alatt több mint 70 százalékkal emelkedett az eladásra kínált használt autók átlagára, közben pedig egyre kevesebb hirdetést adnak fel.

4 777 032 forint volt a meghirdetett használt autók átlagára az év első felében a Használtautó.hu-n - írta meg a Vezess.hu.  Ehhez képest a tavalyi átlagár 3 989 114 forint volt, a 2020-ban feladott hirdetésekben pedig csak 2 789 710 forint. Soha nem voltak még ilyen drágák a használt autók Magyarorzságon, bő másfél év alatt több mint 70 százalékkal emelkedtek az árak. A szűkebb ügyfélkörrel, ám drágább autókkal dolgozó JóAutók.hu-n 6,6 millió forintra jött ki a hirdetések átlagára 2022 első hat hónapjára, ami Halász Bertalan ügyvezető szerint 30 százalékkal magasabb a tavalyi átlagnál.

Katona Mátyás, a használtautó.hi szakértője arról beszélt: leginkább az olcsó autók száma csökkent, miközben a meghirdetettek is egyre idősebbek. Számos modellnél látható, hogy úgy öregszik, hogy közben az ára egyre feljebb kerül. Azt is megnézték, hogy a legnépszerűbb, tömegmodellek esetében hogyan alakultak az átlagárak:

Forrás: Vezess.hu.
Forrás: Vezess.hu.

Mint kiderült, a piac átlagánál valamivel kisebb mértékű volt a drágulás ezen autók esetében, de így is jelentősen feljebb mentek az összegek az utóbbi hónapokban. A kínálat pedig egyre szűkül, legalábbis az idei első félévben átlagosan 99 ezer hirdetést adtak fel a legnagyobb hazai portálon, mialatt a járvány előtti években átlagosan 116 ezer volt ez a szám.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?